Dizaineris siūlo išradingai taupyti elektrą

Griežtėjantys Europos sąjungos (ES) reikalavimai elektros energijos vartojimui – laipsniškas kaitrinių elektros lempučių atsisakymas, buitinės ir kitos technikos gamintojams griežtinami techniniai reikalavimai – skatina prisitaikyti prie besikeičiančios vartotojų aplinkos. Vis gi talentingi kūrėjai pastebi, kad naujos sąlygos ir iššūkiai kartu atveria ir nemažas galimybes kūrybiškumui. Todėl ir klausiame, kaip kūrybiškai, pasitelkiant tiek modernų dizainą, tiek paprastus sprendimus buityje, galime sutaupyti?

V.Puzeras.<br>V.Jurgaičio nuotr.
V.Puzeras.<br>V.Jurgaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 26, 2015, 11:40 AM, atnaujinta Nov 26, 2017, 2:09 PM

Laiką pralenkęs dizainas elektrai taupyti

Vytautas Puzeras, žinomas Lietuvos dizaineris, šiemet apdovanojimo už savo kurtą apšvietimo sistemą sulaukęs ir iš prezidentės Dalios Grybauskaitės rankų, išgarsėjo visoje Europoje novatoriškais kūriniais, kurie be tradicinių savo funkcijų pasižymi dar ir elektros energiją taupančiomis savybėmis.

„Prieš trejetą – ketvertą metų sukūriau šviesą taupantį padėkliuką „Shine“ (lietuviškai – švytėk), kurį pirmiausia pristačiau Lietuvoje“, – pasakoja V.Puzeras ir paaiškina, kad „padėkliukai yra pagaminti iš elektro-fluorescentinio polimero junginio.“ Švytintys padėkliuko elementai įkraunami saulės ir tarnauja ne tik kaip vieta daiktams pasidėti, bet ir kaip orientyras tamsoje. Lietuvio sukurtas šviestuvas buvo atrinktas tarp maždaug 15 kitų dizainerių darbų iš viso pasaulio ir pateko į specialų dizaino renginį „100% design“ Londone.

Tamsoje šviečiantys baldai

Kūrėjas pasakoja ir apie kitą, Milano parodoje pristatytą, savo kūrinį – specialų baldų komplektą „ION“. Šie baldai išsiskiria ne tik lakoniškomis savo formomis, bet ir tuo, kad baldų kraštai yra pažymėti punktyrais iš šviečiančių elementų.

„Šie punktyrai žymi baldų kraštą“, – pasakoja V. Puzeras, „vadinasi naktį galima lengvai orientuotis tamsoje, nes aiškiai matoma, kur koks baldas yra, tad galima ne tik taupyti elektros energiją, mat nereikia degti šviesos, bet ir nežadinti namiškių.“

Šviesos efektas išgaunamas naudojant specialų trijų medžiagų mišinį, kur polimerai sumaišomi su specialiais milteliais. Būtent dėl tokio pažangaus mišinio išgaunama braižymui ir kitokiam aplinkos poveikiui atspari medžiaga, iš kurios jau galima daryti įvairius ornamentus.

Tiesa, dizaineris pripažįsta, kad prieš kelerius metus pristatytos idėjos galbūt buvo kiek ankstyvos, tačiau šiuo metu susidomėjimas būtent tokiais, elektros energiją taupančiais dizaino sprendimais, auga. „Dizaineris visada turi eiti kelis žingsnius į priekį“, – reziumuoja V. Puzeras ir sako, kad „raktas į kūrybiškumą yra aplinkos stebėjimas.“

Taupyti gali kiekvienas

Tačiau kaip elgtis tiems, kuriems novatoriški dizaino sprendimai dėl vienų ar kitų priežasčių neprieinami? Ar galima nededant jokių papildomų pastangų taupyti elektros energiją namuose?

„Yra daugybė paprastų, jokių investicijų nereikalaujančių būdų taupyti elektros energiją“, – atsako Virginijus Radziukynas, elektros skirstymo bendrovės LESTO Inovacijų skyriaus vadovas.

„Pradėkime nuo to, kad tiesiog išjunkime šviesą kiekvieną kartą, kai išeiname iš patalpos“, – pasakoja sako V. Radziukynas, stebėdamasis, kad mitas, jog šviesos įjungimas kainuoja daugiau nei pastovus lemputės degimas, dar gyvas.

Pašnekovas taip pat siūlo drabužius skalbti šiek tiek mažesnėje – 30-40 laipsnių temperatūroje.

„Daugelis šiuolaikinių skalbimo priemonių yra tokios geros, kad jų efektyvumas bus toks pat, o daugelis drabužių dažnai net nėra stipriai sutepti, tad dėmėms išplauti labai karšto vandens nė nereikia“, – paaiškina LESTO atstovas.

Taip pat patariama skalbyklę ar indaplovę naudoti tik tada, kai šios yra visiškai pilnos. Galiausiai, juk vieną kitą drabužį ar indą nesunku išplauti ir rankomis, žinoma, ir tai reikia daryti taupant vandenį.

„Yra ir dar viena įdomi gudrybė – jei tik turite laiko, maistą atitirpinkite šaldytuve“, – atskleidžia V. Radziukynas, nes taip apsieisite ne tik be mikrobangų krosnelės, bet ir bus atvėsintas šaldytuvas, todėl jis eikvos ir mažiau elektros energijos.

Kaip prižiūrėti elektros prietaisus

Tyrimai rodo, kad, pavyzdžiui, Jungtinėje Karalystėje, taupiosios lemputės gyventojams padeda sutaupyti iki 20 proc. elektros energijos. Taigi kaitrines lemputes keisti į taupiąsias yra vienas neblogų būdų taupyti elektros energiją.

Specialistai pataria bent kartą per metus atšildyti šaldytuvą, nes sušalęs prietaisas naudoja daugiau energijos. Be to, patariama šaldytuvą statyti toje kambario vietoje, kur jo nepasiekia saulės spinduliai arba nėra arti kito šilumos šaltinio, pavyzdžiui, radiatoriaus. Taip pat patariama reguliariai valyti nuo šaldytuvo ir kitų elektrinių prietaisų dulkes, nes jos apsunkina prietaisų aušinimą bei veikimą.

„Galiausiai, anksčiau ar vėliau ateina metas seną buitinį prietaisą keisti nauju“, – taupymo patarimus apibendrina LESTO Inovacijų skyriaus vadovas, „todėl reikėtų stengtis pirkti aukštesnės energijos klasės įrenginius, nes šie elektros energijos naudoja ženkliai mažiau.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.