Už nepagrįstas sąnaudas „Lesto“ – 300 tūkstančių eurų bauda

Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija skyrė bendrovei „Lesto“ 300 tūkstančių eurų baudą. Elektros energijos skirstymo sistemos operatorius ir visuomeninis energijos tiekėjas nubaustas už nepagrįstas sąnaudas, todėl tiekėjas vartotojams turės grąžinti 17,6 mln. eurų. „Lesto“ atstovai aiškina, kad sąnaudos susidarė dėl nemokių klientų skolų.

„Lesto“ vartotojams turės grąžinti per 17 milijonų eurų.
„Lesto“ vartotojams turės grąžinti per 17 milijonų eurų.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 4, 2015, 11:54 AM, atnaujinta Nov 24, 2017, 12:20 PM

Neužtikrino ekonomiškai pagrįstos kainos Komisija taip pat įpareigojo AB „Lesto“ iki 2015 m. rugpjūčio 4 d. ištaisyti reguliuojamų sąnaudų ataskaitas už 2011–2013 metus ir pateikti jas Komisijai.

Komisija skelbia, kad bauda skirta atsižvelgiant į tai, kad bendrovė 2011–2013 m. reguliuojamai skirstymo ir visuomeninio tiekimo veiklai priskyrė 17,629 mln. eurų daugiau sąnaudų, nei faktiškai galėjo būti priskirta.

„Tokiais veiksmais AB „Lesto“ neužtikrino, kad vartotojai už suvartotą elektros energiją (elektros energijos skirstymo ir visuomeninio tiekimo paslaugą) mokėtų ekonomiškai pagrįstą kainą“, – skelbiama išvadose.

Ankstesniais Komisijos sprendimais numatyta AB „Lesto“ pajamas mažinti beveik 17,63 mln. eurų, grąžinant jas vartotojams 2015 m. atitinkamai sumažinus elektros energijos kainos dedamąsias. Bendrovė paskelbė nesutinkanti su Komisijos išvadomis ir yra kreipusis į teismą dėl patikrinimo akto panaikinimo. Bendrovė taip pat nesutinka su 2015 m. birželio 4 d. Komisijos priimtu sprendimu ir svarsto galimybę apskųsti jį Vilniaus apygardos administraciniam teismui. „Lesto“: skolos susidarė dėl nemokių klientų   „Mūsų vertinimu, Komisija nepagrįstai skyrė baudą. Sąnaudos, dėl kurių dabar vyksta ginčas, buvo suderintos ir patvirtintos pačios Komisijos. Nepriklausomi auditoriai taip pat jokių pastabų ir neatitikimų neužfiksavo.  Didelė dalis Komisijos nustatytų neva nepagrįstų sąnaudų – beveik 7 mln. eurų – yra skolos, kurios susidarė dėl nemokių, socialiai pažeidžiamų elektros vartotojų, bankrutavusių įmonių ir kitų vartotojų“, – komentavo komisijos sprendimą „Lesto“ Finansų ir administravimo tarnybos direktorius Andrius Bendikas. Pasak jo, pati Komisija savo sprendimais šias skolas buvo įtraukusi į elektros tarifą. „Tačiau dabar reguliatorius pakeitė nuomonę, atgaline data nusprendė, kad jos priskirtos netinkamai ir dar skyrė baudą. Toks sprendimų nenuoseklumas sunkina galimybes planuoti veiklą, investuoti į tinklą bei užtikrinti patikimą elektros tiekimą vartotojams“, – teigė A.Bendikas.  „Lesto“ paragino Komisiją dėl galimų sankcijų spręsti tik po teismo sprendimo. Tačiau Komisija nutarė skirti baudą nelaukdama teismo nuomonės, stebisi visuomeninio tiekėjo atstovas. „Šio sprendimo skubotumą iliustruoja ir tai, kad ankstesniame posėdyje Komisijos atstovai keliskart keitė nuomonę dėl mums priskiriamų nepagrįstų sąnaudų sumos, sprendimą dėl baudos taip pat atidėliojo“, – pažymėjo Administravimo tarnybos direktorius.   

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.