Po žmogaus žūties paaiškėjo, kad elektros tiltą teks perstatyti

Dalį elektros tilto į Lenkiją teks statyti iš naujo. Praėjus beveik keturiems mėnesiams po tragedijos, kai tiesiant laidus žuvo elektromontuotojas, paskelbta, kad oro linijos atrama buvo suprojektuota ir pastatyta netinkamai.

Elektros linijos atramos buvo suprojektuotos ir pastatytos netinkamai.<br>E.Naikelio nuotr.
Elektros linijos atramos buvo suprojektuotos ir pastatytos netinkamai.<br>E.Naikelio nuotr.
Atramos buvo pastatytos netinkamai, pripažino ekspertai.<br>E.Naikelio nuotr.
Atramos buvo pastatytos netinkamai, pripažino ekspertai.<br>E.Naikelio nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Marius Jokūbaitis

Jun 25, 2015, 4:34 PM, atnaujinta Oct 29, 2017, 10:41 AM

Todėl ją reikės iš išardyti ir pastatyti naują. Už „LitPol Link“ projektą atsakingos „Litgrid“ bendrovės atstovai teigia, kad nuostolius dėl to prisiims rangovai. O elektros tilto atidarymas esą nevėluos.

Elektromontuotoju bendrovėje „A.Žilinskis ir Ko“ dirbęs visaginietis Igoris L. Gluosninkų kaime (Alytaus r.) maždaug 20 metrų aukštyje ant atramos tvirtino iki jos specialia technika atitemptus elektros laidus.

Tuo metu atrama, išrovusi iš žemės du gręžtinius pamatų polius, virto, o ant jos buvęs jaunas vyras žuvo iš karto. 50 metrų aukščio elektros oro linijų atramos sumontuotos ant tvirtų pamatų su keturiais gręžtiniais poliais.

Nelaimės priežasčiai išaiškinti suburta komisija dirba iki šiol. Tačiau už projektą atsakinga „Litgrid“ jau pranešė preliminarias priežastis. Ekspertai nustatė, jog konstrukcijų pamatai buvo suprojektuoti netinkamai.

„Kelias savaites trukusi elektros linijos Alytus – Lenkijos siena atramų ir pamatų projekto ekspertizė buvo atliekama siekiant užtikrinti liniją statančių specialistų saugumą ir darbų kokybę.

Atrasti trūkumai liudija projektavimo metu rangovų padarytas klaidas, kurių nepastebėjo ir projektų ekspertizę atlikusi įmonė.

Infrastruktūros projektuose, kurių paskirtis – tarnauti dešimtmečiais, tokie trūkumai neleistini. Dabar pirmiausiai privalome ištaisyti klaidas, iš naujo suprojektuoti ir sumontuoti pamatus ir tęsti jungties statybos darbus“, – pranešime cituojamas „Litgrid“ Valdybos narys ir Strateginės infrastruktūros departamento direktorius Karolis Sankovskis.

Šią savaitę penkiolikos konstrukcijų antžeminės dalys bus nukeliamos nuo pamatų, o pamatai pradėti ardyti. Atlikus geologinius tyrimus ir suprojektavus naujus pamatus, šie bus sumontuoti iš naujo. Likusios penkiolika atramų dar nebuvo iškeltos ant pamatų.

„Litgrid“ atstovai teigia, kad papildomų darbų kainą padengs statytojai. „Šiuos darbus finansuoja projekto rangovas, projekto vystytojams tai papildomai nekainuos“, – lrytas.lt teigė „Litgrid“ atstovė Vilija Railaitė.

Pasak jos, šiuo metu yra baigta 82 proc. visų LitPol Link jungties darbų. Perprojektavus ir permontavus linijos pamatus, statybos darbų pabaigimas planuojamas spalio mėnesį, kaip tik prieš pradedant jungties bandymus. Planuojame, kad projektas bus baigtas laiku, šių metų gruodžio mėnesį, kaip ir planuota.

Lietuvos–Lenkijos elektros jungties 400 kilovoltų elektros perdavimo oro linija nuo Alytaus per šį ir Lazdijų rajonus iki valstybinės sienos tęsiasi 51 kilometrą. Čia bus pastatyta 150 atramų. 21,5 milijono eurų vertės elektros perdavimo linijos tiesimo darbus atlieka Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatoriaus „Litgrid“ skelbtą konkursą laimėjusi bendrovė „Žilinskis ir Ko“.

Ji šiuos darbus turi baigti liepos mėnesį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.