JAV vertina Lietuvos pastangas užsitikrinti energetinį saugumą

JAV Atstovų Rūmų pirmininko

J.Boehneris yra aukščiausio rango užsienio pareigūnas, iki šiol apsilankęs SGD terminale.<br>M.Kulbio nuotr.
J.Boehneris yra aukščiausio rango užsienio pareigūnas, iki šiol apsilankęs SGD terminale.<br>M.Kulbio nuotr.
R.Masiulis: „JAV verslininkai tikrai yra perspektyvūs ir šiuo metu aktyviai stengiasi sumažinti dujų gavybos sąnaudas ir padidinti savo konkurencingumą.“<br>V.Ščiavinsko nuotr.
R.Masiulis: „JAV verslininkai tikrai yra perspektyvūs ir šiuo metu aktyviai stengiasi sumažinti dujų gavybos sąnaudas ir padidinti savo konkurencingumą.“<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

BNS ir lrytas.lt inf.

Jun 28, 2015, 2:29 PM, atnaujinta Oct 29, 2017, 12:39 AM

„Tai buvo pažintinis vizitas, kurio metu J.Boehneris buvo supažindintas su Lietuvos pasiektais rezultatais siekiant užsitikrinti energetinę nepriklausomybę. JAV atstovams buvo pristatytas SGD terminalas, jo atveriamos galimybės, dujų rinkos situacija Baltijos šalyse ir aplinkiniame regione“, – po susitikimo su JAV Atstovų Rūmų pirmininku BNS sakė R.Masiulis.

Pasak jo, su J.Boehneriu taip pat buvo kalbėta apie galimybes padidinti JAV išgaunamų dujų tiekimą kitoms valstybėms, taip didinant konkurenciją pasaulinėje dujų rinkoje.

„JAV verslininkai tikrai yra perspektyvūs ir šiuo metu aktyviai stengiasi sumažinti dujų gavybos sąnaudas ir padidinti savo konkurencingumą, o tai visam pasauliui yra sveikiau“, – teigė R.Masiulis.

Anot jo, konkrečių diskusijų apie gamtinių dujų tiekimą iš JAV nebuvo, šie klausimai turėtų būti sprendžiami bendrovių lygmeniu.

„Specifiniai klausimai nebuvo aptariami, mes tiesiog pristatėme savo situaciją. Tačiau šį vizitą mes traktuojame kaip didelę paramą Lietuvai ir supratimą, kad mūsų energetinė strategija ir rimtas požiūris į energetinį saugumą yra sveikintinas“, – BNS sakė ministras.

Jo teigimu, J.Boehneris yra aukščiausio rango užsienio pareigūnas, iki šiol apsilankęs SGD terminale.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė po šeštadienį vykusio susitikimo su J.Boehneriu žurnalistams sakė, jog Lietuvai labai svarbu, kad JAV kuo greičiau palengvintų energijos išteklių, įskaitant suskystintas dujas, eksportą į Europą. Anot prezidentės, toks JAV sprendimas ne tik pakeis Europos energetikos rinką, bet ir turės įtakos geopolitinei situacijai regione.

Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius kovo pradžioje teigė, kad Lietuva gali tapti pirmąja valstybe, kuri gaus suskystintųjų dujų iš JAV, ir tai, atsižvelgiant į pasirašomas sutartis, galėtų įvykti kitų metų pradžioje.

Lietuvos dujų prekybos bendrovė „Litgas“ vasarį Hjustone su JAV energetikos kompanija „Cheniere Energy“ pasirašė bendrąją prekybos sutartį dėl suskystintųjų dujų tiekimo. Pirmieji šios bendrovės kroviniai Lietuvą gali pasiekti 2016 metais. Taip pat „Litgas“ pasirašė supratimo memorandumą su JAV bendrove „Delfin LNG“, kuri plėtoja pirmąjį JAV plūduriuojantį dujų skystinimo terminalo projektą.

Skaičiuojama, kad JAV plėtojami patvirtinti projektai suskystintųjų dujų gamybos apimtį iki 2018 metų padidintų 30 mlrd. kubinių metrų per metus – tai yra maždaug 10 proc. dabartinės suskystintųjų gamtinių dujų rinkos pasaulyje. Baltijos šalys per metus suvartoja apie 4 mlrd. kubinių metrų gamtinių dujų.

J.Boehneris Atstovų Rūmų pirmininku išrinktas 2010 metais, tai jau trečioji politiko kadencija šiame poste. Lietuvoje jį lydi septynių JAV Kongreso narių delegacija.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.