Kas kaltas, kad degalai nepinga kartu su nafta?

Nuo šių metų sausio mėnesio „Brent“ rūšies nafta biržose ne tik nepabrango, bet ir šiek tiek atpigo. Užtat litras benzino Lietuvos degalinėse kainuoja 15–20 euro centų daugiau nei metų pradžioje.

Degalinė.<br>D.Umbraso nuotr.
Degalinė.<br>D.Umbraso nuotr.
Sausio pradžioje (nuotr. kairėje) degalų kaina Lietuvoje gerokai skyrėsi nuo dabartinės (nuotr. dešinėje), nors „Brent“ nafta nuo to laiko atpigo 3,5 proc.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Sausio pradžioje (nuotr. kairėje) degalų kaina Lietuvoje gerokai skyrėsi nuo dabartinės (nuotr. dešinėje), nors „Brent“ nafta nuo to laiko atpigo 3,5 proc.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Alvydas Ziabkus („Lietuvos rytas“)

Jul 29, 2015, 2:53 PM, atnaujinta Oct 22, 2017, 7:21 PM

Dėl kylančių degalų kainų kaltinami degalinių tinklai dažniausiai pirštais bado į bendrovę „Orlen Lietuva“.

Neva būtent ji nustatinėjo aukštas didmenines degalų kainas, neatsižvelgdama į naftos kainų svyravimus.

Kaltę verčia indeksui

Bet įmonės „Orlen Lietuva“ atstovas Mindaugas Linkaitis dar kartą išaiškino, jog galutinių produktų vertė tiesiogiai nuo naftos kainų nepriklauso – viską lemia pasaulinės agentūros „Platt’s“ indeksas.

Jam, be pasaulinės naftos kainos, įtakos turi daug veiksnių: dolerio ir euro kursas, pasiūlos ir paklausos pokyčiai, logistikos sąnaudos.

„Be jokios abejonės, naftos kaina veikia šį indeksą, tačiau dėl kitų kainos dedamųjų, ypač valiutų kurso svyravimų, tie pokyčiai nėra tokie ryškūs arba gali būti minimalūs“, – aiškino M.Linkaitis.

Beje, bendrovės „Orlen Lietuva“ atstovas paskelbė, kad didmeninės benzino ir dyzelino kainos nuo birželio pradžios sparčiai mažėja, – dabar bendrovės produkcija, palyginti su gegužės pabaiga, parduodama beveik 3 centais už litrą pigiau.

Aukštos kainos nenaudingos?

Tačiau šalies degalinėse per tą patį laikotarpį degalų kainos ne tik nemažėjo, bet netgi pakilo.

Lietuvos naftos produktų prekybos įmonių asociacijos prezidentė Daiva Jokšienė teigė, kad pasaulinės naftos kainos sudaro tik apie 40 proc. parduodamo galutinio produkto kainos.

„Šalies degalinėse kainos pradėjo mažėti tik dabar. Dyzelinas atpigo antradienį, o artimiausiomis dienomis pigs ir benzinas.

Tikrai niekam nėra naudinga mažmeninėje rinkoje taikyti aukštas kainas. Net ir tuomet, kai prekiaujama anksčiau brangiau įsigytais degalų likučiais“, – dievagojosi D.Jokšienė.

Asociacijos prezidentė teigė, kad į vienadienius didmeninės kainos svyravimus degalinės tiesiog nespėja reaguoti, tačiau jei „Orlen Lietuva“ parduodama produkcija pinga ilgesnį laiką, kainos neišvengiamai mažėja ir degalinėse.

Litras atpigs 3 centais

Anot D.Jokšienės, degalinėse kainos kyla lėčiau, kai didėja didmeninės. Pavyzdžiui, taip atsitiko kovą, kai didmeninė kaina kilo, o degalai kurį laiką nebrango.

Ji prognozavo, kad jei didmeninė naftos produktų kaina mažės ir toliau, benzinas ir dyzelinas degalinėse gali atpigti maždaug 3 centais už litrą.

Kainų karuselė

Pastaruoju metu „Brent“ rūšies naftos kaina sukasi apie 64–65 JAV dolerius už barelį.

„ABN Amro“ banko analitikų nuomone, 80 JAV dolerių už barelį kaina būtų patogi ir pardavėjams, ir pirkėjams.

Anot analitikų, pasiūla pasaulio rinkoje ir toliau viršija paklausą, o tai spaudžia žemyn juodojo aukso kainas.

Šiemet sausio 1-ąją vidutinė 1 l benzino kaina degalinėse sukosi apie 1,13 euro, dyzelino – apie 1,1 euro. Šiuo metu benzinas brangesnis maždaug 0,17 euro, dyzelinas – 0,19 euro.

Birželio 9-ąją pigiausias A95 markės benzinas buvo Kauno degalinėje „Jozita“ – už jo litrą vairuotojai mokėjo 1,2 euro. Mažiausia dyzelino kaina – 1,03 už litrą – vakar buvo Šilutėje, taip pat „Jozita“ degalinėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.