Suks galvą, kaip susekti „žaliojo“ dyzelino klystkelius

Pagal deklaruojamą žemės plotą ir nustatytas normas ūkininkams leidžiama pigiau nei rinkoje įsigyti žymėto dyzelino. Šie pigesni degalai turi būti naudojami vien tik žemės ūkio gamybai, tačiau kontrolieriai jų aptinka net...taksi automobiliuose. Žemės ūkio ministerija užtikrina: laukuose dirbančių, savo produkciją gabenančių ūkininkų Valstybinė mokesčių inspekcija negaudys.           

Iki šiol beakciziai gazoliai buvo skiriami atsižvelgiant tik į deklaruotą žemės ūkio augalų plotą ir augalų rūšį.<br>A.Srėbalienės nuotr.
Iki šiol beakciziai gazoliai buvo skiriami atsižvelgiant tik į deklaruotą žemės ūkio augalų plotą ir augalų rūšį.<br>A.Srėbalienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 6, 2015, 12:02 PM, atnaujinta Oct 21, 2017, 7:50 PM

Kontrolės mechanizmus ir jų taikymą su kontrolės institucijomis yra aptarusi ir žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė, ir premjeras Algirdas Butkevičius. Lengvatinio tarifo gazolių įsigijimo tikslas – suvienodinti konkurencines sąlygas visiems žemės ūkio veiklos subjektams ir paskatinti aukštesnės pridėtinės vertės produktų gamybą žemės ūkyje. Iki šiol beakciziai gazoliai buvo skiriami atsižvelgiant tik į deklaruotą žemės ūkio augalų plotą ir augalų rūšį.

Dabar gazolių, skirtų žemės ūkio gamybai, gali įsigyti net tik augalininkystės ūkiai, bet ir galvijų, kiaulių, paukščių, bičių bei grybų augintojai.

Ankstesnėje lengvatinio tarifo gazolių įsigijimo tvarkoje buvusi sąvoka „žemės ūkio veiklai“ dabar pakeista į „žemės ūkio gamybai“. Tačiau dėl to esmė nepakito – parama kaip buvo, taip ir bus skiriama gaminantiems žemės ūkio produktus. Joks ūkininkas Valstybinės mokesčių inspekcijos nebus nubaustas už tai, kad grūdus iš laukų vežė žemės ūkiui skirtu žymėtu dyzelinu varoma transporto priemone. 

Tačiau žymėtąjį dyzeliną naudoja ne vien tie, kurie gamina žemės ūkio produkciją. Pasitaiko ir piktnaudžiavimo atvejų, kai žymėtas dyzelinas naudojamas ne pagal paskirtį. Šiuo metu parduodamų dažytų ir nedažytų dyzelinių degalų kainų skirtumas sudaro apie 35 centus.                

Finansų ministerija ir Valstybinė mokesčių inspekcija tvirtina: visi žemės ūkio subjektai privalo kruopščiai pildyti degalų talpyklose laikomų naftos produktų apskaitos žurnalus. Degalai yra žymimi, taigi kontrolieriai gali pažeidėjus nesunkiai nustatyti. Akivaizdu, kad jeigu negaliotų dabar veikianti degalų naudojimo apskaita, pažeidėjai atsakomybės išvengtų. Tikrieji FM ir VMI taikiniai yra tikrai ne ūkininkai. Sąžiningiems žemės ūkio subjektams kontrolierių nėra ko bijoti.                

Žemės ūkio ministerija dar planuoja susitikti su Policijos departamento vadovybe ir aptarti kontrolės mechanizmą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.