„Lukoil“ vadovas: „Sankcijos ateityje turės vis didesnę įtaką“

„Lukoil“ gali dirbti ir esant žemesnėms naftos kainoms, negu dabar, sakė šios Rusijos naftos kompanijos prezidentas Vagitas Alekperovas interviu laikraščiui „Vedomosti“.

„Ilgalaikėje perspektyvoje sankcijos atsilieps vis labiau ir labiau“, – sakė „Lukoil“ bendrasavininkis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
„Ilgalaikėje perspektyvoje sankcijos atsilieps vis labiau ir labiau“, – sakė „Lukoil“ bendrasavininkis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
V.Alekperovas pranešė, kad kompanija neplanuoja didinti naftos gavybos Rusijoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
V.Alekperovas pranešė, kad kompanija neplanuoja didinti naftos gavybos Rusijoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

lrytas.lt

2015-09-08 15:06, atnaujinta 2017-10-16 21:49

Pasak jo, mokesčių sistema suteikia kompanijai galimybę jaustis gana užtikrintai smarkiai krintant naftos kainoms. „Nukirtimo taškas pas mus – 24 doleriai už barelį. Ir tai suteikia mums galimybę prognozuoti savo investicijas, orientuojantis į analitikų prognozes – 30 dolerių už barelį ir mažiau“, – paaiškino jis.

„Viską lemia rinkos nepastovumas, tačiau programą vidutinės trukmės perspektyvai mes rengiame gana detaliai. Joje mes numatome kainą 50 dolerių už barelį, kai rublio kursas 70 rublių už dolerį, o taip pat 60 dolerių, kai kursas 66 rubliai. Įvykiams klostantis pagal šiuos scenarijus mes įvykdome savo investicinius įsipareigojimus, įvykdome įsipareigojimus savo akcininkams. Šie du scenarijai skiriasi pagal investicijų į stambius mūsų projektus apimtį ir pagal jų vystymo tempus. Kalbama pirmiausia apie tokius projektus, kaip „Vakarų Kurna-2“, – pridūrė jis.

„Bet kokie apribojimai turi neigiamos įtakos“

„Aš iš pat pradžių sakiau, kad sankcijos turės įtaką naftos ir dujų kompanijų veiklai Rusijos teritorijoje. Bet kokie apribojimai turi neigiamą įtaką. Sumažėja investiciniai reitingai, nors mūsų bendrovei jis išlaikytas aukštesnis už nacionalinį... Mums teko išpirkti „Total“ dalį bendroje mūsų įmonėje, kadangi dabar „Total“ negali dalyvauti jos veikloje. Bet mes esame tikri, kad panaikinus apribojimus kompanija sugrįš į mūsų projektą“.

„Mes supratingai žiūrime į mūsų kolegų veiksmus. Mes lygiai taip pat elgėmės su projektais Irane. Pasitraukėme iš projekto „Anaran“, kadangi negalėjome dirbti dėl sankcijų“, – priminė jis.

„Ilgalaikėje perspektyvoje sankcijos atsilieps vis labiau ir labiau. Nors gavybos apimčiai trumpą laiką jos neturės įtakos, kadangi mes turime tradicines technologijas ir įrenginius. „Lukoil“ šiandien nenumato vykdyti projektų Arktyje, Rusijos giliavandeniame šelfe daugiau kaip 150 metrų gylyje“, – sakė „Lukoil“ bendrasavininkis.

V.Alekperovas taip pat pranešė, kad kompanija neplanuoja didinti naftos gavybos Rusijoje.

„Mes norime stabilizuoti gavybą. Vakarų Sibire gavyba tolygiai mažės. Pradedame eksploatuoti Filanovskio vardu pavadintą telkinį, kurį reikia naudoti labai taupiai. Mes ten neforsuosime gavybos. Todėl stabilizuosime gavybą Rusijoje. Augimo nebus“, – sakė jis.

Kinijos paskolos – brangiausios pasaulyje

Vakarų sankcijų sąlygomis „Lukoil“ neieškos finansavimo Rytuose. „Mūsų niekada nelydėjo sėkmė derantis su Kinijos bankais. Jie pasirengę finansuoti su sąlyga, kad arba pirks naftą, arba jiems bus tiekiami įrenginiai. Tai pačios brangiausios paskolos pasaulyje. Mes tokių paskolų neimame“, – sakė V.Alekperovas.

„Lukoil“ pritaria, kad „Gazprom“ išsaugotų rusiškų dujų eksporto monopolį

„Aš už vienkanalį eksporto srautą. Dujos – tai ne nafta. Reikia turėti saugyklą, pardavimų sistemą, ir jų nė sekundę negalima nutraukti... Aš puikiai suprantu ir palaikau savo kolegas, kurie nori gauti galimybę suprasti, kas vyksta dujų transportavime. Tačiau aš, sprendžiant šiuos klausimus, aktyviai nedalyvauju, kadangi su „Gazprom“ susiklostę santykiai mums yra labai brangūs“, – sakė V.Alekperovas.

„Gazprom“ neša didelę socialinę naštą, užsiima kaimų ir gyvenviečių dujofikavimu. Ant jos pečių yra naujo dujotiekių tinklo sukūrimas ir esamo eksploatavimas. Ar mes norime imtis šių pareigų? Aš, pavyzdžiui, nenoriu. O šitie Šiaurės Kaukazo nemokėjimai ... Šitas klausimas yra kompleksinis. Aš manau, kad negalima sakyti: duokite mums eksporto sritį, o patys užsiimkite visais kitais reikalais. Taip negalima“, – pareiškė „Lukoil“ prezidentas.

Parengė Leonas Grybauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.