Energijos vartojimo auditui – ES investicijos

Pramonės įmonės, kurios siekia padidinti savo energijos vartojimo efektyvumą, iki 2015 m. gruodžio 1 d. galėjo teikti paraiškas pagal priemonę „Auditas pramonei LT“. Ši priemonė yra 2014-2020 m. ES fondų investicijų veiksmų programos prioriteto „Energijos efektyvumo ir atsinaujinančių išteklių energijos gamybos ir naudojimo skatinimas“ dalis.

Energijos vartojimo auditus finansavimą gavusiose įmonėse atliks nustatyta tvarka atestuoti fiziniai arba juridiniai asmenys.<br>J.Stacevičiaus asociatyvi nuotr.
Energijos vartojimo auditus finansavimą gavusiose įmonėse atliks nustatyta tvarka atestuoti fiziniai arba juridiniai asmenys.<br>J.Stacevičiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 30, 2015, 11:04 AM, atnaujinta Oct 2, 2017, 3:39 AM

Energijos vartojimo auditus finansavimą gavusiose įmonėse atliks nustatyta tvarka atestuoti fiziniai arba juridiniai asmenys. Auditoriai nustatys energijos vartojimo mažinimo galimybes ir numatys atitinkamas priemones įmonių energijos vartojimo efektyvumui didinti.

Ūkio ministerijos Pramonės politikos skyriaus vedėjo Vaido Griciaus teigimu, nemažas įmonių susidomėjimas šia priemone rodo, kad pramonės įmonės išties turi poreikį ir noro ieškoti efektyvesnių energijos vartojimo būdų. „Jeigu anksčiau ir turėjome abejonių, ar priemonė bus patraukli, dabar išties matome, kad įmonėms ji labai aktuali. Kreipiasi net ne tik pramonės įmonės, nors ši priemonė skirta išskirtinai pramonės sektoriui“, ─ pasakojo V.Gricius.

Iš viso pagal priemonę „Auditas pramonei LT“ 2014─2020 m. laikotarpiu bus paskirstyta 7,24 mln. eurų investicijų. Vienai įmonei skiriamo finansavimo dydis gali būti iki 30 tūkst. eurų. Jeigu projektas skirtas audito atlikimui labai mažoje ar mažoje pramonės įmonėje, didžiausia projektui galima skirti finansavimo lėšų suma gali būti 20 tūkst. eurų. Jeigu projektas skirtas auditui vidutinėje ar didelėje pramonės įmonėje – 30 tūkst. eurų.

Paraiškas pagal šią priemonę teikiančių įmonių vidutinė metinė apyvarta iš pagamintos pramonės produkcijos negali būti mažesnė nei 579 tūkst. 240 eurų, skaičiuojant už dvejus praėjusius finansinius metus. Skiriant investicijas, prioritetas teikiamas mažoms ir vidutinėms įmonėms. Planuojama, kad šioje priemonėje dalyvausiančių įmonių finansavimo intensyvumas bus 60 proc. vidutinėms įmonėms ir 70 proc. labai mažoms ir mažoms įmonėms. 50 proc. intensyvumas didelėms įmonėms, tačiau jos, norėdamos būti pareiškėjais pagal priemonę, energijos vartojimo auditą privalo atlikti papildomai su energijos vartojimo auditu, privalomu pagal Direktyvą 2012/27/ES.

Siekiant didinti energijos vartojimo efektyvumą ir skatinti atsinaujinančių išteklių energijos gamybą ir naudojimą, pagal įvairias ES investicijų veiksmų programos priemones bus investuojama į veiklas, apimančias nuoseklią atsinaujinančių energijos išteklių plėtrą ir energijos efektyvumo skatinimą įvairiuose sektoriuose: šilumos ir elektros energijos srityse, taip pat pramonės įmonėse bus skatinama naudoti atsinaujinančius energijos išteklius, modernizuojami šilumos ir elektros energijos tinklai. Europos regioninės plėtros fondo lėšomis numatoma skatinti darnų judumą, kuriant efektyvią viešojo ir privataus transporto sąveiką, didinant viešojo transporto patrauklumą ir prieinamumą. Iš ES Sanglaudos fondo lėšų bus atnaujinamas pasenęs ir aplinką teršiantis viešojo transporto priemonių parkas.

2014-2020 m. laikotarpiu pagal prioriteto „Energijos efektyvumo ir atsinaujinančių išteklių energijos gamybos ir naudojimo skatinimas“ priemones planuojama paskirstyti 25,19 mln. eurų investicijų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.