V. Landsbergis apie Astravo AE: „Tegu susikiša tas investicijas“

Apie Baltarusijoje kylančią Astravo atominę elektrinę (AE) kalbos Lietuvoje netyla. Daugelis politikų jau susitaikė su grėsme ir ruošiasi gyvenimui šalia tiksinčios bombos: statybos įsibėgėjo, į jas investuoti milijonai – Baltarusijos sustabdyti nepavyks.

Bijoma, kad dėl galimai nesaugios Astravo atominės elektrinės gali pasikartoti Černobylio įvykiai.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Bijoma, kad dėl galimai nesaugios Astravo atominės elektrinės gali pasikartoti Černobylio įvykiai.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Lietuvos sąjūdžio garbės pirmininkas prof. Vytautas Landsbergis<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Lietuvos sąjūdžio garbės pirmininkas prof. Vytautas Landsbergis<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Baltarusija nesuteikia Lietuvai informacijos apie Astavo AE atitikimą saugos reikalavimams ir statybų būklę.<br>T.Bauro nuotr.
Baltarusija nesuteikia Lietuvai informacijos apie Astavo AE atitikimą saugos reikalavimams ir statybų būklę.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Gintarė Valentinaitienė

Apr 26, 2016, 1:35 PM, atnaujinta May 27, 2017, 2:40 PM

Tačiau Lietuvos sąjūdis mano kitaip ir šiandien pradeda platinti peticiją, turinčią pažaboti galimai nesaugios elektrinės statybą.

„Tegul užkasa iškastas duobes, tegul susikiša tas investicijas – mes kovosime už savo gyvybę“, – sakė Lietuvos sąjūdžio garbės pirmininkas prof. Vytautas Landsbergis.

„Nors statybos vyksta jau 10 metų, pagaliau pradedame atsibusti ir suvokti, kad Astravo AE – Lietuvos išlikimo klausimas. Mums yra paruošta mirtis tiesiogine to žodžio prasme“, – kalbėjo V.Landsbergis.

Bomba jau veikia

V.Landsbergio teigimu, Astravo AE yra bendras Rusijos ir Baltarusijos projektas, kurio tikslas – sukelti realų pavojų Lietuvai.

 “Nutarus statyti elektrinę jau prieš 10 metų buvo sąmoningai pasirinkta pati blogiausia vieta žmonėms, ekologijai ir Lietuvai. Tai valdžios projektas prieš mūsų tautą“, – kalbėjo V.Landsbergis.

Lietuvos sąjūdis įsitikinęs, kad Astravo elektrinė pavojinga keliais aspektais.

„Pirmiausia – tai visiškas Lietuvos sunaikinimas, jei ištiktų katastrofa. Teigiama, kad elektrinė saugi, bet tai gali patvirtinti tik didžiausias „ekspertas“ Aliaksandras Lukašenka, nes tikriems specialistams neleidžiama nė priartėti prie elektrinės“, – teigė Sąjūdžio garbės pirmininkas.

Kita grėsmė – ekologijai, pirmiausia vandeniui. Baltarusija nesuteikia informacijos, kaip bus naudojamas Neries vanduo, ar užterštas vanduo neprasiskverbs į gruntą.

V.Landsbergio teigimu, Rusija, veikdama sąjungoje su Baltarusija, elektrinę naudojam ir psichologiniam Lietuvos spaudimui.

„Kaip galima normaliai gyventi, gimdyti vaikus, kai virš mūsų šalies yra pakabintas kirvis? Niekada nesužinosi, kad reikia evakuotis. Lietuviai ir taip bėga iš šalies, o kai iškils atominė, bus dar blogiau“, – kalbėjo V.Landsbergis.   

Sustabdyti dar nevėlu

Lietuvos sąjūdžio atstovai teigė, kad A.Lukašenka nuolat pabrėžia, jog Lietuva jau pavėlavo – statybos esą jau vyksta 10 metų ir panašu, kad bus pabaigtos laiku –  pagal planą.

„Išties, laiko prarasta daug, daugiau prarasti jo nebegalime“, – teigė V.Landsbergis. Jis įsitikinęs, kad statybas dar galima sustabdyti:  „Dabar turime kovoti lyg gindami savo gyvybę, nes taip ir yra. Reikia nesutikti, priešintis ir protestuoti. Kremlius ir Baltarusija sako: „Arba susitaikykit, arba bėkite“. Bet mes nebėgsime.“

Lietuvos sąjūdis tiki, kad nedelsiant pradėjus „gyvybinės rezistencijos akciją“ galima užkirsti kelią nesaugios elektrinės statybai.

 Dėl to Lietuvos sąjūdis šiandien pradeda platinti peticiją, kuria siekiama nutraukti Astravo AE statybą. Peticiją planuojama platinti tiek Lietuvoje, tiek aplinkinėse valstybėse, jau susitarta su Lenkijos politikais, kad jie parems šią iniciatyvą.

Politikai per ilgai snaudė

V.Landsbergis teigė, kad puikiai žino, kokio atsakymo sulauksime iš kitos pusės. Bus arba liepta nedramatizuoti, arba priminta, kad jau pavėlavome – rūpintis reikėjo vėliau.

„Bet kaip galima nedemonizuoti velnio?“, – klausė V. Landsbergis. Dėl neveiksnumo jis sutinka – laukėme per ilgai. Lietuvos Sąjūdis jau prieš kelis mėnesius kreipėsi į Vyriausybę siūlydami imtis iniciatyvos dėl Astravo atominės elektrinės statybos.

„Mūsų iniciatyvą pasirašė 3 politinių partijų vadovai (Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų, Liberalų sąjūdžio ir Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos). Visi kiti dar mąsto, įsivaizduoja, kad dar turi laiko galvoti, o gal ir žlugdyti šį projektą.

Netrukus pamatysime, kurioms politinėms jėgoms rūpi lietuvių gyvybė, o kurioms – dividendai iš didžiojo kaimyno“, – kalbėjo Sąjūdžio garbės pirmininkas.

Alternatyvų nesvarsto

Lietuvos sąjūdžio pirmininko Virmanto Žiliaus teigimu, pagrindinė priemonė, kurios gali imtis Lietuva – tvirtas nusistatymas ir atviras kalbėjimas: „Žinoma, iš Rusijos sulauksime komandos, kad jau per vėlu, tačiau turime nepamiršti, kad šis smurtininkas nėra toks nepaveikiamas, kaip bando mus įtikinti.“

Paklaustas, ką Lietuvai reikėtų daryti, jei elektrinės statybos stabdyti vis dėlto nepavyktų, V.Landsbergis atsakė nuoširdžiai: „Nežinau... Pirmiausia turime padaryti viską, kad elektrinė nebūtų pastatyta. Mums bando įskiepyti, kad neverta to daryti, bando mus paralyžiuoti.

Jei prievarta ši nelaimė vis dėlto bus padaryta, bandysime gintis, nors nežinau kaip. Reikia tikėtis, kad iki tol Rusija sugrius – juk žinome, kad Putinas kredituoja visas statybas, o jo resursai baigiasi. Galbūt nebepatemps finansiškai, kaip nebepatempia Kaliningrado – reikia tikėtis.“.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.