Atpigs dujos „Lietuvos dujų tiekimo“ klientams

Lietuvos gyventojams geros žinios – „Lietuvos dujų tiekimui“ sėkmingai susiderėjus su dujų tiekėjais, antrąjį pusmetį dujų kainos jos paslaugomis besinaudojantiems klientams mažės 8-15 procentų. Naujas bendrovės pasiūlytas kainas šiandien patvirtino Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija (VKEKK).

Naujomis kainomis reikės pradėti mokėti rugpjūtį už liepos mėnesį suvartotas dujas<br>M.Patašiaus nuotr.
Naujomis kainomis reikės pradėti mokėti rugpjūtį už liepos mėnesį suvartotas dujas<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 26, 2016, 11:06 AM, atnaujinta May 24, 2017, 5:17 AM

Lietuvos dujų tiekimas“ nuo kovo 1 dienos taip pat sumažino šių metų kainas savo verslo klientams vidutiniškai apie 16 proc.

„Kainas sumažinti galėjome, nes sėkmingai susiderėjome ir geromis kainomis įsigijome suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) iš „Statoil“, kas leido sumažinti prognozuojamą bendrą vidutinę šių metų importo kainą 15 procentų.

Taip pat, dėl gerokai sparčiau nei prognozuota kritusių kainų tarptautinėse rinkose, pernai vidutinė įsigyjamų dujų kaina buvo mažesnė ir tai turės teigiamos įtakos antrojo pusmečio kainoms, – teigė „Lietuvos dujų tiekimo“ generalinis direktorius Mantas Mikalajūnas. – Be to, sėkmingos LITGAS derybos su „Statoil“ dėl geresnių paskirtojo tiekimo sutarties sąlygų padėjo šįmet apie 30 proc. sumažinti SGD terminalo išlaikymo sąnaudas ir tuo pačiu mažinti tiekimo saugumo dedamosios dalį galutinėje kainoje“.

Antrąjį 2016 metų pusmetį vieno dujų kubinio metro kaina klientams, dujas vartojantiems maistui ruošti ir per metus suvartojantiems iki 500 kub. m. dujų, mažėja 5 centais – nuo 0,66 iki 0,61 euro (8 proc.). Būstą šildantiems ir nuo 501 iki 20 tūkst. kub. m. per metus vartojantiems klientams kubinio metro kaina mažėja 6 centais – nuo 0,42 iki 0,36 euro (14 proc.), o daugiau nei 20 tūkst. kub. m. per metus suvartojantiems privatiems klientams – 6 centais nuo 0,41 iki 0,35 euro (15 proc.).

Pastovus mėnesinis mokestis visiems klientams išliks nepakitęs. Naujomis kainomis „Lietuvos dujų tiekimo“ klientams reikės pradėti mokėti rugpjūtį už liepos mėnesį suvartotas dujas.

„Manome, kad stabilias kainas, išsipildžius dabartinėms prognozėms dėl situacijos tarptautinėse dujų tiekimo rinkose ir efektyviai panaudodami išsiderėtą kompensaciją iš „Gazprom“, galėsime išlaikyti bent jau iki kitų metų vidurio, – teigė M. Mikalajūnas. – Tai gerokai didina dujų, kaip kuro šildymui patrauklumą. Reikšmingai sumažėjus galutinei kainai, dujos, be to, kad yra gerokai patogesnis vartoti kuras, privačiame sektoriuje sėkmingai savo kaina nukonkuruoja medienos granules ir, tam tikrais atvejais, net malkas“.

Anot jo, nuo 2014 metų pradžios galutinė dujų kaina privatiems klientams, nepaisant augusių infrastruktūros sąnaudų, mažėja vidutiniškai 30 proc., o tipinį namą dujomis šildantys gyventojai per antrąjį pusmetį dėl sumažintų kainų sutaupytų apie 50-75 eurus.

Naujomis kainomis reikės pradėti mokėti rugpjūtį už liepos mėnesį suvartotas dujas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.