Rusijos metų privatizacija: kas žarstys naftos pinigus?

„Rosneft“ sumokėjo už „Bašneft“ 330 mlrd. rublių (5,20 mlrd. eurų). Ką ji gavo už šiuos pinigus?

Pagrindinis vykdantysis „Rosneft“ direktorius Igoris Sečinas yra tituluojamas pilkuoju Rusijos kardinolu.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Pagrindinis vykdantysis „Rosneft“ direktorius Igoris Sečinas yra tituluojamas pilkuoju Rusijos kardinolu.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 5, 2017, 2:07 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 7:22 PM

2016 metų spalį pagrindinis vykdantysis „Rosneft“ direktorius Igoris Sečinas atvyko į Italijos Veronoje esantį „Palazzo Della Gran Guardia“ viešbutį. Jo vizito tikslas – kasmetinis dalyvavimas V-ame Europos-Azijos forume. Prieš savaitę jis baigė 50,08 proc. „Bašneft“ akcijų įsigijimo sandorį, rašo „Forbes“.

Forume I.Sečino laukė įtempta programa: pranešimas apie dialogą Europos-Azijos erdvėje, apie ryšius su Europos partneriais pasaulinėje naftos rinkoje, o po to – derybos su kolegomis iš Italijos. Klausimų „Rosneft“ vadovui susikaupė daugybė, todėl žurnalistai medžiodami jį keletą valandų, demonstravo išradingumo stebuklus. Pamatę, kad I.Sečinas paliko pasitarimų salę, reporteriai puolė jam iš paskos, tačiau apsauga jų neprileido. Tuomet žurnalistai įbėgo per kitą įėjimą ir prie išėjimo iš tualeto jį apsupo glaudžiu ratu.

I.Sečinas padarė pareiškimą, kuris nepaliko jokių abejonių: „Bašneft“ pirkimo sandoris dar nebaigtas, viskas tik prasideda.

„Yra rangovai, kurie buvo pašalinti iš „Bašneft“ sudėties. Vertinant šiuos aktyvus 8 mlrd. rublių (daugiau kaip 126 mln.eurų), jie kažkodėl buvo atšaukti už 4 mlrd. rublių (63 mln. eurų)“, – pasakojo I.Sečinas. Vėliau tas pats rangovas gavo 53 mlrd. rublių (836 mln. eurų) pajamų ir veikiantį kontraktą už 28 mlrd. rublių (beveik 442 mln eurų), pridūrė jis.

Kalbama apie paslaugų kompaniją „Targin“, kurią 2013 metais išpirko buvęs „Bašneft“ akcininkas – kompanija „Sistema“. Sandoris vyko rinkos kaina, kurią nustatė nepriklausomi ekspertai, pridūrė „Sistemos“ atstovas.

Lapkritį kompanija dėl „Rosneft“ sumažino kainas 15 proc., o lapkričio 15 dieną „Rosneft“ biure buvo sulaikytas Ekonominio vystymosi ministras Aleksejus Uliukajevas, kuris neva gavo kyšį iš „Rosneft“ už palankų sprendimą dėl „Bašneft“ sandorio.

Kas gi atiteko „Rosneft“ beveik už 330 mlrd. rublių(5,20 mlrd. eurų)?

„Bašneft“ stipri finansinė padėtis, maža skolų našta, auganti gavyba ir, aišku, perdirbimo aktyvai, atkreipė dėmesį „Forbes“ apklausti ekspertai.

„Tai, kas liko nuo „Bašneft“ – tai tik smulkmė“, – pečiais gūžčioja vienas Rusijos Federacijos valdininkas. Jo žodžiais, „Bašneft“ nafta ir naftos produktai „parduoti daugeliui metų į priekį“, taip pat ir partneriui – „Lukoil“ struktūroms, kuris taip pat pretendavo į kontrolinį „Bašneft“ akcijų paketą.

Sandorio dieną kompanijos atstovas spaudai Michailas Leontjevas „Forbes“ taip komentavo apie tolesnį bendradarbiavimą su „Lukoil“: „Kitaip tariant, yra aiškiai nevienareikšmiai sandoriai: mes visus juos svarstysime, aiškinsimės, kokiu juridiniu pagrindu jie sudaryti, įsigijimo sąlygas“. „Forbes“ aiškinosi, kur gi teka baškirų nafta.

Sunkioji nafta

„Bašneft“ perėjimas į „Rosneft“ kontrolę priminė specialiųjų tarnybų operaciją. Kitą rytą po sandorio baigimo direktorių taryba atstatydino „Bašneft“ prezidentą Aleksandrą Korsiką ir paskyrė jį vietoj kompanijos viceprezidento Andrejaus Šiškino, o dieną „Bašneft“ biuruose Maskvoje ir Ufoje buvo atlikti dokumentų poėmiai.

„Mes poėmių neatliekame, mus to daryti nereikia. Mes susipažįstame su kontraktais“, – taip „Interfaks“ agentūrai aiškino I.Sečinas.

„Susipažinimo“ rezultatų ilgai laukti nereikėjo. Naujoji „Bašneft“ vadovybė išstudijavo ne tik kontraktus su „Targin“ bet ir su susitarimus su „Lukoil“.

„Dėkojame už tvirtų dalykinių santykių vystymą ir produktyvaus darbo tarp mūsų kompanijų palaikymą. Siūlau jums įvertinti 2016 metų lapkričio 1 dieną pasirašytos naftos tiekimo ir naftos produktų pardavimo sutarties nutraukimo galimybę“, – rašoma A.Šiškino laiške, kuris buvo adresuotas „Lukoil“ viceprezidentui Valerijui Subotinui.

Kalbama apie sutartį, kuri galioja iki 2017 metų sausio 31 dienos ir jos vertė – 400 mlrd. rublių 6,31 mlrd.eurų). „Bašneft“ pirko iš „Lukoil-Rezervnefteprodukt“ naftą savo naftos perdirbimo įmonėms, o „Lukoil“ prekybininkas „Litasco“ išpirkdavo naftos produktus ir juos eksportuodavo. Be to, „Litasco“ prekiauja „Bašneft“ ir „Lukoil“ naftą iš Trebso ir Titovo vardo naftos telkinių: 2015 metais „Lukoil“ prekybininkas eksportavo 543 763 tonų ir tai sudaro beveik 40 proc. ten išgaunamos naftos.

Tačiau „Bašneft“ turėjo ir rimtesnių kontraktų. 2015 metais ji išgavo 19,9 mln. tonų naftos, iš jų – 6,7 mln. tonų eksportavo, o kita keliavo į perdirbimo gamyklas. „Forbes“ duomenimis, daugiau kaip pusė eksportuotos naftos (3,8 mln. tonų) atiteko dviem mažai žinomoms naftos prekybininkėms – „Normeston“ ir „Concept Oil“. Šios dvi kompanijos 2013 metais – tai yra dar iki nacionalizacijos – tapo stambiausiomis „Bašneft“ naftos pirkėjomis.

„Normeston“ yra registruota Belizoje, o „Concept Oil“ – Honkonge.

„Concept Oil“ daugiausia dirba su nedidelėmis naftos kompanijomis – „Kajum Neft“, Kolvaneft“, „Dilisma“, „Negusneft“, INK, tačiau „Forbes“ skaičiavimais, „Bašneft“ tenka 21 proc. eksporto apimčių. Iš „Concept Oil“ teismo su vienu iš partnerių, kuris vyko 2012–2013 metais, dokumentų aiškėja, kad pagrindinis kompanijos akcininkas yra Michailas Zeligmanas, tačiau duomenų apie jo dalį ir kitus akcininkus nėra.

„M.Zeligmanas pagal tautybę yra latvis. 2003 metais jis įkūrė „Concept Oil“, kurios tikslas buvo tiekti naftą ir naftos produktus į Europą, Rusiją ir NVS, o būtent Kazachstaną, kur šis verslininkas, kaip skelbia „Forbes“, buvo sukūręs gerų verslo kontraktų grandinę. Taip pat ir su Rusijos naftos kompanija „Lukoil“.

Rusijos Federacijos valdininko ir rusiškos naftos pardavėjo žodžiais, „Concept Oil“ gali turėti „tamprių ryšių su „Minenergo“.

Žvelgiant į dokumentus aiškėja, kad jokių naudos gavėjų – „Minenergo“ valdininkų, rasti nepavyks“, – patikino vienas iš jų.

„Tiesioginis valdymas visiškai nebūtinas. Panašiose kompanijose yra tie, kam „atseikėja“ pelno dalį ir „pamiršta“. Vienokias ar kitokias pareigas užimantys žmonės veikia per artimus patikimus asmenis“, – apie galimą schemą pasakojo dar vienas Rusijos prekybininkas. „Minenergo“ šių dalykų nekomentavo.

„Normeston“ kompanija – pagrindinis „Bašneft“ naftos žaliavos tiekėjas. 2015 metais pardavėjas išvežė iš Rusijos 2,617 mln. tonų už 968 mln. dolerių. Iš jų 99 proc. teko baškirų kompanijai.

„Forbes“ šaltiniai „Normeston“ sieja su buvusiu „Transneft“ viceprezidentu Michailu Arustamovu. 2013 metais „Vedomosti“ rašė, kad M.Arustamovas buvo artimas su „Transneft“ prezidentu Nikolajumi Tokarevu: „Nebuvo tokio klausimo monopolijoje, kurio M.Arustanovas negalėjo išspręsti. N.Tokarevas juo visiškai pasitikėjo ir už visus pagrindinius darbus – ar tai būtų statybos, ar naftos gavybos grafikai – buvo atsakingas M.Arustmanovas“. Šis pareiškė, kad po atleidimo 2012 metais jis nutraukė ryšius su „Transneft“.

Iki „Bašneft“ akcijų pardavimo kompanijai „Rosneft“, baškirų kompanija ir vėl sudarė naftos ir naftos produktų tiekimo ilgalaikius kontraktus su „Normeston“, o taip pat su „Vitol“. Bendra sutarties suma vertinama 197 mlrd. rublių (3,11 mlrd. eurų). Jos pradžia – 2016 metų sausio 1 diena ir palikta galimybė bet kada ją pratęsti. Sausį taip pat buvo sudaryta sutartis su „Concept Oil“. Jos suma – 81 mlrd. rublių (tuo metu apie 1 mlrd. dolerių). Tokiu būdu, iki privatizavimo „Bašneft“ pardavė žaliavos keliems metams į priekį, o „Rosneft“ gavo „Bašneft“ su jau parduotomis naftos ir naftos produktų apimtimis.

Susijungimo efektas

„Įsigijimo laikotarpiu „Bašneft“ baigė savo pagrindinius naftos perdirbimo investicinius projektus ir dabar valdo tarp Rusijos kompanijų patį šiuolaikiškiausią ir efektyviausią naftos perdirbimo kompleksą“, – kalba analitikas Kirilas Tačenikovas. Bendra gamyklų galia siekia 23,2 mln. tonų per metus, arba apie 9,5 proc. visų Rusijos naftos perdirbimo kompanijų apimčių, suskaičiavo „IFC Markets“ analitikas Dmitrijus Lukašovas. Be to „Bašneft“ išgauna apie 20 mln. tonų naftos per metus (iš viso tai sudaro 4,3 proc. visų Rusijos kompanijų apimčių). Tokiu būdu, „Bašneft“ perdirba reikšmingą dalį išgaunamos naftos, o taip pat dalį kitų naftos kompanijų žaliavos. „Tai lemia pakankamai aukštą grynojo pelno rentabilumą – maždaug 10,5 proc. rubliais», — suskaičiavo D.Lukašovas.

Kompanija ir toliau didina gavybos tempus, kurie viršija asmenines prognozes, pastebi korporatyvinių reitingų grupės AKRA direktoriaus pavaduotojas Vasilijus Tanurkovas. Per devynis 2016 metų mėnesius, lyginant su tuo pačiu praėjusių metų laikotarpiu, gavyba išaugo 8,6 proc.

Remiantis metų rezultatais gavyba gali siekti apie 21,2 mln. tonų lyginant su 19,9 mln. tonų praėjusias metais (+6,5 proc.). Pagrindinį indėlį į gavybos augimą įneša Trebso ir Titovo vardo telkinys, kuris yra eksploatuojamas kartu su „Lukoil“. V.Tanurkovo žodžiais, „Bašneft“ iš Rusijos kompanijų išsiskiria aukštu darbo efektyvumu.

„Raiffeisenbank“ analitikas Andrejus Poliščiukas apibūdino „Bašneft“ finansinę situaciją kaip stabilią ir patikimą.

„Jos kaina – 330 mlrd.rublių (5,20 mlrd. eurų) beveik atitinka rinkos kainą“, – mano V.Tanurkovas. „Kainą lemia rinka. „Rosneft“ mano, kad sumokėjo teisingą sumą, nes gaus teigiamą sinergijos efektą. „Lukoil“ kompanijai kaina pasirodė per didelė“, – pastebi A.Poliščiukas.

„Aton“ vyresnysis analitikas Aleksandras Kornikovas įvertino galimą sinergijos efektą 2,6 mlrd. dolerių. Administracinių ir valdymo sąnaudų sumažinimas gali duoti 770 mln. dolerių naudą, o galimybė eksploatuoti „Bašneft“ naftos perdirbimo gamyklas – 1,8 mlrd. dolerių. Jo žodžiais,ТНК-ВР pavyzdžiu „Rosneft“ pademonstravo, kad kompanija sugeba panaudoti ir įlieti stambius aktyvus su teigiamu finansiniu efektu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.