„Litgrid“ rekonstruos dvi sinchronizavimui svarbias pastotes

Elektros perdavimo bendrovė

Bendrovė pranešė, kad kovo viduryje ketina paskelbti pastočių rekonstrukcijos projektavimo ir rangos konkursą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Bendrovė pranešė, kad kovo viduryje ketina paskelbti pastočių rekonstrukcijos projektavimo ir rangos konkursą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 6, 2017, 8:44 AM, atnaujinta Apr 10, 2017, 5:24 PM

„Išnagrinėję galimas alternatyvas įvertinome, kad vartotojams ir elektros sistemai didžiausią naudą duos sprendimas dalį įrangos perkelti iš Ignalinos atominės elektrinės pastotės į Utenos pastotę. Taip ne tik paliksime galimybes ateityje plėtoti sistemą toje dalyje, bet ir užtikrinsime, kad tinklas veiks patikimai, kai pasikeis sistemos valdymo sąlygos“, – pranešime sakė Daivis Virbickas.

Bendrovė pranešė, kad kovo viduryje ketina paskelbti pastočių rekonstrukcijos projektavimo ir rangos konkursą. Jos metu planuojama pergabenti vieną iš didžiųjų Ignalinos AE pastotės transformatorių į 330 kV Utenos pastotę, taip padidinant elektros perdavimo patikimumą visame regione.

„Utenos apskrityje didžiausias elektros vartotojas, kuriam kritiškai svarbus patikimas elektros perdavimas, yra Ignalinos AE saugyklos. Be to, prognozuojama, kad galios poreikis regione augs ir 2025 metais bus beveik 40 proc. didesnis nei dabar“, – teigė D.Virbickas.

Šalia Latvijos ir Baltarusijos esanti 330 kV Ignalinos AE transformatorių pastotė, dirbant atominei jėgainei, buvo svarbiausias elektros perdavimo mazgas šalyje. Per jį srautai keliaudavo iš Latvijos, Baltarusijos, Kruonio hidroakumuliacinės ir Ignalinos atominės elektrinių. Anot D.Virbicko, rekonstrukcijos metu bus atskirtos trys integruotos linijos, iš kurių dvi jungia su Latvija ir Baltarusija, be to, kiekvieną jungtį bus galima valdyti atskirai.

Baltijos šalys yra sutarusios nuo rusiškojo elektros tinklo BRELL atsijungti iki 2025 metų ir sinchronizuoti tinklus su Vakarų Europa. Lietuvos energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas BNS yra teigęs, kad EK Jungtinis tyrimų centras preliminariai rekomenduoja sinchronizuoti tinklus per Lenkiją, nes tai būtų pigiausia alternatyva. Anot jo, galutinė studija turėtų būti parengta iki kovo pabaigos.

D.Virbickas BNS jau anksčiau teigė, kad įmonė yra nustačiusi, kokius darbus reikia atlikti, nepriklausomai nuo to, koks sinchronizavimo variantas būtų pasirinktas. Todėl, anot jo, kai kuriuos konkursus įmonė skelbsianti dar iki galutinės studijos paskelbimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.