Ypatinga verslo sritis, kurioje Lietuva – tikra žvaigždė

2016- ieji – metai, kai pirmą kartą biokuras centralizuotoje šilumos tiekimo sistemoje (CŠT) užėmė didesnę dalį nei gamtinės dujos ir sudarė beveik 65 proc. Planuojama, kad po kelių metų biokuras patenkins apie 80 proc. šildymo poreikio.

Lietuvoje biokuro pramonėje dirba beveik 7,5 tūkst darbuotojų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Lietuvoje biokuro pramonėje dirba beveik 7,5 tūkst darbuotojų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Lietuvoje biokuro pramonėje dirba beveik 7,5 tūkst darbuotojų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Lietuvoje biokuro pramonėje dirba beveik 7,5 tūkst darbuotojų.<br>M.Patašiaus nuotr.
T.Stasevičiaus nuotr.
T.Stasevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 9, 2017, 10:28 AM, atnaujinta Apr 10, 2017, 11:08 AM

Kaip teigia asociacijos „Litbioma“ prezidentas, „Enerstenos“ įmonių grupės generalinis direktorius Virginijus Ramanauskas, šiuo metu Lietuva bioenergetikos sektoriuje – tikra žvaigždė.

„Situacija yra tokia – Lietuva šioje srityje yra didelė žvaigždė tiek pasaulyje, tiek Europoje, ir dar gali sužibėti“, – teigė V. Ramanauskas.

Lietuvoje CŠT sistemoje šildymas biokuru 2004 m. sudarė vos 10 proc., o gamtinėmis dujomis – net 84 proc. 2016 m. skaičiai gerokai pasikeitė. Šildymas biokuru 2016 m. CŠT sistemoje sudarė net 64 proc., gamtinės dujos – 33 proc., kitas kuras – 3 proc.

V.Ramanauskas teigė beitikintis, kad 2020 metais šildymas biokuru CŠT sistemoje dar augs ir sieks apie 80 proc.

„Kad pasiekti tuos 80 proc., reikia papildomai investuoti į katilinių statybą, mes padengsime visą Lietuvą ir turėsime tokį skaičių. Šiandien aš galvoju, kad neįmanoma užšaldyti jokio miesto, net ir nesant jokiam karui. Net jei ir nebeliktų kito šaltinio – katilų daugybė, jie galėtų šiluma aprūpinti mūsų miestus“, – svarstė V.Ramanauskas.

Lietuvoje šilumos kaina per pastaruosius 5 metus laipsniškai mažėjo. Pasak specialisto, verslininkai niekada nebūtų investavę į biomasės energetiką, jei tai kainuotų brangiau.

„Lietuvoje biomasės energetiką mes vystome dėl ekonomikos, nes buvo didžiulė šilumos kaina. Šiandien turime 205 tiekėjus, kurie tiekia kurą, ir 74 jo pirkėjus. Šilumos kaina vidutiniškai Lietuvoje sumažėjo apie 25 proc., o jei biokuro visai nebūtų buvę, šilumininkai būtų išleidę 225 mln. eurų. Jis yra pigesnis, o pinigai lieka Lietuvoje“, – apie biomasės ekonominę naudą namų ūkiams kalbėjo V.Ramanauskas.

Jo teigimu, mūsų šalis yra viena iš biomasės energetikos lyderių visame pasaulyje.

„Mūsų šaliai yra pats laikas čiupti vėliavą ir parodyti visiems kaimynams, kad yra alternatyvūs sprendimo būdai, kurie yra naudingi šalies ekonomikai. Lietuvai jau pats laikas tapti vėliavnešiu ir parodyti, kad galime kitaip tvarkyti energetiką“, – sakė V.Ramanauskas.

Lietuvoje biokuro pramonėje dirba beveik 7,5 tūkst darbuotojų. Pasak V.Ramanausko, ši pramonė generuoja ne tik auštos kvalifikacijos darbo vietas, tačiau žmones įdarbina ir regionuose.

„Vidutinis atlyginimas yra virš 1 tūkst. eurų, jei neskaičiuotume malkinės gamybos. Perspektyvoje skaičiuojame, kad 2020 m. turėsime 10 tūkst. darbuotojų“, – apie ateities planus pasakojo V.Ramanauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.