Belgai įsibaiminę: jau nemokamai dalija jodo tabletes

Belgams pradėtos nemokamai dalyti jodo tabletės, jeigu kartais jų prireiktų branduolinės katastrofos atveju, rašo agentūros „RIA Novosti“ korespondentas Aleksandras Šišlo.

Atomiumas, Belgija, 1958 m.<br>ViDA Press nuotr.
Atomiumas, Belgija, 1958 m.<br>ViDA Press nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 6, 2018, 4:48 PM

Kaip agentūrą informavo Belgijos farmacijos asociacija, bet kuris karalystės gyventojas gali ateiti į vaistinę ir paprašyti vaisto, kuris padės organizmui, jei šis gautų apšvitos dozę. Tai numato naujasis branduolinės saugos planas, kurį parengė vidaus reikalų ministras Janas Jambonas.

Dokumentu išplėsta potencialios branduolinės katastrofos zona. Anksčiau buvo reikalaujama, kad tablečių turėtų visi belgai, gyvenantys 20 kilometrų spinduliu nuo atominės elektrinės. Dabar jodo atsargų turi turėti kiekvienas šimto kilometrų spinduliu nuo AE esantis gyventojas. O tai praktiškai apima visą karalystės teritoriją.

Po avarijos Japonijos „Fukušimos“ atominėje elektrinėje 2011 metais Briuselis nusprendė uždaryti iki 2025 metų visas atomines elektrines. Šalyje yra septyni branduoliniai reaktoriai, dar 25 yra kaimyninėse valstybėse 200 kilometrų spinduliu.

Rimčiausia branduolinė avarija Belgijoje iki šiol buvo radioaktyviojo jodo išmetimas į atmosferą Fleriuso mieste prieš dešimt metų. Praėjusiais metais vietinėse atominėse elektrinėse įvyko septyni smulkūs incidentai. Nepaisant to, valdžios institucijos neneigia, kad gali kilti ir didelio masto branduolinės katastrofos pavojus.

Parengė Leonas Grybauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.