Saulius Skvernelis: „Padarysime viską, kad Lietuva netaptų situacijos įkaite“

Baltijos šalių ministrai pirmininkai iki galo nesusitarė dėl šių valstybių elektros tinklų sinchronizacijos su Vakarų Europa, tačiau tikisi, kad sprendimas bus priimtas iki birželio pabaigos. 

 Premjeras S.Skvernelis dalyvavo Baltijos jūros regiono premjerų susitikime. <br> LRVK nuotr.
 Premjeras S.Skvernelis dalyvavo Baltijos jūros regiono premjerų susitikime. <br> LRVK nuotr.
 Premjeras S.Skvernelis dalyvavo Baltijos jūros regiono premjerų susitikime. <br> LRVK nuotr.
 Premjeras S.Skvernelis dalyvavo Baltijos jūros regiono premjerų susitikime. <br> LRVK nuotr.
Lenkijos užsienio reikalų ministras J.Czaputowiczius, Latvijos premjeras M.Kučinskis, Estijos premjeras J.Ratas ir Lietuvos premjeras S.Skvernelis. <br> LRVK nuotr.
Lenkijos užsienio reikalų ministras J.Czaputowiczius, Latvijos premjeras M.Kučinskis, Estijos premjeras J.Ratas ir Lietuvos premjeras S.Skvernelis. <br> LRVK nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Specialiai lrytas.lt, Talinas

Jun 4, 2018, 12:11 PM, atnaujinta Jun 4, 2018, 12:25 PM

Taline susitikę Baltijos šalių ministrai pirmininkai ir Lenkijos užsienio reikalų ministras paskelbė, kad dėl sinchronizacijos perspektyvų yra atlikti tyrimai, kurių rezultatai bus išanalizuoti, o tada priimti politiniai sprendimai. 

Estijos premjeras Juri Ratas teigė besitikintis, kad Baltijos šalims pavyks priimti sprendimą, kuris būtų geriausias, padidins saugumą ir bus naudingas vartotojams.

„Matėme įvairius variantus, nepriėmėme sprendimo, laukiame tyrimų rezultato iki birželio pabaigos kai vyks taryba. Europos tarybos rėmuose galėsime pasiekti susitarimą ir prašyti finansavimo dar šioje perspektyvoje“, – kalbėjo Estijos premjeras.

Lietuvos premjeras Saulius Skvernelis ragino baigti diskusijas ir pagaliau priimti politinį sprendimą.  

„Ekonominiai skaičiavimai įvairūs, ir diskusijos gali tęstis amžinai, bet iki 2025-ųjų tai turi būti padaryta. Dabar turi būti išspręstas tik politinio memorandumo pasirašymo klausimas“, – kalbėjo ministras pirmininkas.

S.Skvernelis pripažino, kad operacinių kaštų klausimai taip pat kelia diskusijų, tačiau dabar svarbiausia pabaigti diskutuoti ir imtis darbų.

„Kalbama apie tris alternatyvas, aptariami investiciniai ar operaciniai kaštai, kas įvyktų, jeigu jungtis nutrūktų, kiek tai kainuotų ir kiek tai tikėtina, – kalbėjo Lietuvos premjeras. – Padarysime viską, kad Lietuva netaptų situacijos įkaite kalbant apie sinchronizavimą.“

Dėl Astravo pozicija nevieninga

S.Skvernelis, paklaustas apie kitų Baltijos premjerų poziciją apie Baltarusijoje, netoli Lietuvos pasienio statomą Astravo atominę elektrinę, teigė, jog skirtumų tarp pozicijų vis dar esama.

„Turime tą pačią poziciją su kolega iš Lenkijos ir Estijos, Latvijos yra nuosaikesnė pozicija. Reikia suvokti, kad Astravo paleidimas gali daryti įtaką Baltijos šalių vidaus elektros rinkai ir ne visiškai teigiamai“, – „Lietuvos rytui“ teigė ministras pirmininkas.

Tiesa, pasak S.Skvernelio, Lietuvos padaryti techniniai ir politiniai sprendimai užkirs kelią pasinaudoti Astravo atominės elektrinės parduodama elektra.

„Manau, tai leidžia kalbėti, jog įgyvendinti Astravo projektą ar integruoti jį į bendras jungtis bus pakankamai sudėtinga“, – sakė premjeras.

Sieks paramos svarbiems projektams

Per susitikimą buvo paliestas ir ES ilgametės finansinės perspektyvos klausimas. Latvijos premjeras Maris Kučinskis pabrėžė, kad su partneriais rems adekvačią sanglaudos politiką ir finansavimą, kuris būtų palankūs regionams, kurie yra žemiau ES vidurkio.

„Visi suprantame, kad be ženklios ES paramos strategiškai svarbius projektus, kaip „Rail Baltica“, būtų labai sunku“, – kalbėjo S.Skvernelis.

Estijos premjeras pabrėžė, kad ministrai pirmininkai aptarė ir europinį geležinkelį „Rail Baltica“ ir teigė, jog projektas yra įgyvendinamas pagal grafiką.

S.Skvernelis pabrėžė elektros tinklų sinchronizacijos svarbą. 

„Vienas strategiškai svarbus projektas, kuriam įgyvendinti reikalingas visiems svarbus ir kuo skubesnis susitarimas – tai elektros jungčių tarp Baltijos šalių sinchronizacija su Lenkija. Labai norėtume, kad šio mėnesio pabaigoje Briuselyje įvyksiančioje Europos Vadovų Taryboje susitarimą dėl sinchronizacijos pasirašytų visos keturios šalys. Tai svarbu simboliškai, svarbu strategiškai, ne ką mažiau svarbu finansiškai, nes padidėtų mūsų svoris derybose su Europos Komisija“, – po keturių šalių vyriausybių atstovų susitikimo Taline pirmadienį sakė S.Skvernelis.

Jo teigimu, sinchronizavimo projektas yra svarbus viso regiono energetiniam saugumui.

„Energetinis saugumas tebėra svarbi visu mūsų susitikimų tema, todėl dedame visas pastangas įgyvendindami jau pradėtus ir siekdami kuo greičiau įgyvendinti kitus, gyvybiškai svarbius projektus. Jau 14 metų esame ES ir NATO nariai, tačiau elektros srityje vis dar priklausome senajam BRELL ringui (žiedui – BNS). Projektas svarbus ne tik Lietuvai ir Lenkijai, bet svarbus visam mūsų regionui“, – sakė S.Skvernelis.

S.Skvernelis Taline susitinka su Europos Sąjungos regioninės politikos komisare Corina Cretu ir aptars daugiametę finansinę perspektyvą, Lietuvos pozicijas. Šis susitikimas vyksta prieš trečiadienį Briuselyje numatytus susitikimus su Europos Komisijos pirmininku Jeanu-Claude'u Junckeriu ir eurokomisarais.

S.Skvernelis pirmadienį taip pat dayvauja tradiciniame metiniame Baltijos jūros regiono strategijos forume.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.