„Achemos“ vadovai kalba apie sunkumus, o darbuotojai padėtį mato kitaip

Didžiausia Baltijos šalyse azoto ir kitų chemijos produktų gamintoja „Achema“ priversta keisti gamybos ritmą. Gamyklos suvartojamų gamtinių dujų kiekis sumažės beveik perpus – nuo 3,5 mln. kubinių metrų per parą iki 1,8 mln. kubinių metrų per parą, tačiau Suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalo mokestis dėl to nemažėja.

„Achemos“ akcininkė L.Lubienė.<br> Lrytas.lt fotomontažas
„Achemos“ akcininkė L.Lubienė.<br> Lrytas.lt fotomontažas
 „Achemos“ akcininkė L.Lubienė.<br> T.Bauro nuotr.
 „Achemos“ akcininkė L.Lubienė.<br> T.Bauro nuotr.
Šiuo metu jau nedirba dalis karbamido cecho, kogeneracinė elektros jėgainė, kiti gamybos padaliniai taip pat mažina produkcijos gamybos apimtis.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Šiuo metu jau nedirba dalis karbamido cecho, kogeneracinė elektros jėgainė, kiti gamybos padaliniai taip pat mažina produkcijos gamybos apimtis.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2018-06-11 10:52, atnaujinta 2018-06-11 15:46

Pasak bendrovės generalinio direktoriaus Ramūno Miliausko, birželio 11 d. priimtas sprendimas stabdyti vieną iš amoniako cechų. Šiuo metu jau nedirba dalis karbamido cecho, kogeneracinė elektros jėgainė, kiti gamybos padaliniai taip pat mažina produkcijos gamybos apimtis.

„Šiais metais susidarė ypač nepalankios vadinamosios kainų žirklės – sumažėjo pasaulinės trąšų kainos, o gamtinių dujų kainos išliko labai aukštos. Dujų rinkos kaina netgi paaugo, lyginant su šių metų šaltuoju periodu. Todėl, esant sudėtingai gamyklos situacijai, privalome imtis ryžtingų radikalių priemonių situacijai suvaldyti“,- sakė R.Miliauskas.

Bendrovės vadovo teigimu, tebesitęsiant sudėtingai situacijai pasaulinėje trąšų rinkoje ir išliekant aukštoms gamtinių dujų kainoms, ir kitos Europos trąšų gamyklos pradėjo stabdyti savo veiklą.

„Visi Europos trąšų gamintojai dujas įsigyja panašiomis kainomis, bet „Achema“, netgi nevartodama dujų, turi mokėti SGD terminalo mokestį, kuris sudaro apie 20 mln. eurų per metus. Tai didina gamyklos produkcijos savikainą bei tokiu būdu mažina jos konkurencinį pajėgumą ne tik vietinėje, bet ir pasaulinėje rinkoje. Mūsų darbo užmokesčio fondas yra beveik lygus gamyklos mokamam SGD terminalo mokesčiui. Sumažinus šį mokestį, dalį sutaupytų lėšų galėtume skirti darbuotojų atlyginimams ir būtinoms investicijoms“,- kalbėjo R.Miliauskas.

Dar anksčiau L.Lubienė teigė, kad Klaipėdos suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalo išlaikymas, kurio nemažą dalį apmoka „Achema“, kelia riziką didžiausios šalyje dujų vartotojos išlikimui. Pirmą kartą pastaraisiais metais viešai kalbėjusi L.Lubienė pažėrė kritikos valdžiai, kuri esą neremia nacionalinio kapitalo įmonių.

Akcininkė paminėjo ir tai, kad jei „Achema“ būtų uždaryta, įvyktų socialinė bomba. Anot jos, Jonavos įmonės darbuotojai jau ketino piketuoti prie Seimo. Tiesa, apie koncerno išlikimą prabilusi L.Lubienė pernai Jonavos bendrovės akcininkams išmokėjo 19,8 mln. eurų, o 2016 metais – 30 mln. eurų dividendų. L.Lubienės ir jos dukters kontroliuojama „Achemos grupė“ pernai akcininkams išmokėjo 25 mln. eurų dividendų, užpernai – 10 mln. eurų.

L.Lubienė ir jos dukra Viktorija Lubytė kartu valdo 54,07 proc. „Achemos grupės“ akcijų. Grupė valdo 95 proc. „Achemos“ akcijų. „Achema“ praėjusiais metais uždirbo 20,2 mln. eurų grynojo pelno – 3,8 karto daugiau nei 2016 m., jos pajamos pernai išaugo 18,9 proc. iki 423,4 mln. eurų. Kaip rašė BNS, dujų vartotoja Lietuvoje „Achema“ yra didžiausią SGD terminalo mokesčio dalį sumokanti bendrovė – apie 20 mln. eurų per metus. Lietuvos Vyriausybė šiemet žada apsispręsti, ką daryti su SGD laivu-saugykla po 2024 metų, kai baigiasi jo nuomos sutartis. Tikėtina, kad Vyriausybė ją išpirks.

Profsąjunga situaciją mato kitaip

„Achemos“ darbuotojų profsąjunga išplatino pranešimą, kuriame teigia, kad „Achemos“ vadovai, prognozuodami nuostolingus 2018 metus, vienašališkai nutarė nuo birželio 1 dienos stabdyti kolektyvinėje sutartyje numatytas išmokas. Pasak įmonės profesinės sąjungos atstovų, tai – grubus kolektyvinės sutarties pažeidimas.

„Achemos“ darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkės Birutės Daškevičienės teigimu, toks scenarijus taikomas jau ne pirmus metus, t. y. prisidengiant neigiamomis prognozėmis bloginamos sąlygos darbuotojams, tačiau, pasibaigus metams, skaičiuojami milijoniniai pelnai. Tuo metu iš darbuotojų atimtos premijos grąžinamos labai sunkiai, po ilgo laiko ir dalimis.

„Tai matėme ir 2013-aisiais, ir 2016-aisiais. Tik metai įpusėja, įmonės vadovai pradeda kalbėti apie nuostolingus metus ir karpyti darbuotojų darbo užmokesčio fondą. Šiemet darbuotojų sąskaita planuojama sutaupyti kelis šimtus tūkstančių eurų kas mėnesį. Tai skaudžiai paveiks darbuotojus, tačiau bendrovei toks sutaupymas didesnės įtakos neturės. Be to, prieš priimant sprendimus, darbdavys privalėjo tartis, konsultuotis“, – teigė B.Daškevičienė.

Anot jos, suprantama, kad suskystintų gamtinių dujų terminalo mokestis – 20 mln. eurų per metus – bendrovei yra didžiulė našta, tačiau taupymo priemonių nukreipimas į darbuotojus netoleruotinas.

„Achemos“ darbuotojų profesinė sąjunga, susitikusi su įmonės vadovais ir akcininkais išsakė kelis pagrindinius reikalavimus: panaikinti birželio 1 d. įsakymą dėl kolektyvinėje sutartyje numatytų išmokų sustabdymo; dirbantiems cechų darbuotojams mokėti sutartas išmokas, jei vykdomi gamybos rodikliai; remontams sustabdytų cechų darbuotojams sudaryti sąlygas išnaudoti sukauptas atostogas; cecho remonto metu atliekant darbus pagal sąmatas mokėti vidutinį darbo užmokestį (VDU), jei užmokestis pagal sąmatą bus mažesnis nei VDU.

Jeigu tai bus ignoruojama, darbuotojai planuoja piketus prie bendrovės, mitingą prie koncerno „Achemos grupė“ būstinės, Seimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.