Rinkų apžvalga: pažadai skatino augimą

Ketvirtadienį Europos akcijų rinką į viršų stumia Europos centrinio banko (ECB) prezidento Mario Draghio pažadas, kad ECB padarys viską, kas įmanoma, jog būtų išsaugotas euras. Pasak M.Draghio, tai trumpalaikiai iššūkiai ir ECB galios turėtų pakakti jiems įveikti.

Po sunkios savaitės pagaliau sulaukta akcijų rinkų kilimo.<br>AP.
Po sunkios savaitės pagaliau sulaukta akcijų rinkų kilimo.<br>AP.
Daugiau nuotraukų (1)

Orion securities inf. ir lrytas.lt inf.

Jul 26, 2012, 7:16 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 7:55 PM

Euro kursas dolerio atžvilgiu šoktelėjo 1,2 proc. ir perkopė 1,23. Dešimties metų Ispanijos ir Italijos obligacijų pajamingumai krito po 38 bazinius punktus (tai itin smarki korekcija), pasiekdami atitinkamai 7,02 ir 6,07 proc. ECB prezidentas patarė nenuvertinti politinio kapitalo, investuoto į euro zonos kūrimą.

JAV rinka taip pat atsidarė su dideliu šuoliu (S&P 500: 1,4 proc.) į viršų, skatinama tiek palengvėjimo Europoje, tiek ypač gerų darbo rinkos duomenų.

Bedarbystės paraiškų skaičius nukrito į vieną žemiausių lygių po globalios kredito krizės, gerokai pranokdamas analitikų lūkesčius. Kita vertus, nedera pamiršti ir to fakto, kad JAV šiuo metu yra 13 mln. bedarbių, o 8 mln. amerikiečių dirba ne visą darbo laiką.

Tuo tarpu įmonių apklausų duomenimis, pusė iš jų negali rasti pakankamai kvalifikuotos darbo jėgos. Taigi, Amerika susiduria su kvalifikacijos krize, kuri stabdys nedarbo lygio mažėjimą tol, kol darbo jėga persikvalifikuos.

Taip pat paskelbta, kad JAV birželį 1,6 proc. išaugo ilgalaikio vartojimo prekių užsakymai. Ilgalaikės prekės turi ilgesnį galiojimo laiką nei treji metai – tai automobiliai, lėktuvai, kompiuteriai ir kiti prietaisai.

Užsakymų rodiklis yra išankstinis ekonomikos indikatorius, nes gamintojai turės daugiau gaminti tam, kad patenkintų išaugusią paklausą.

Į teigiamas naujienas reaguoja ir žaliavos. Nafta vėl perkopė virš 90 JAV dolerių už barelį, nors vakar skelbta apie išaugusius JAV naftos rezervus.

Auksas, vakar grįžęs virš 1600 JAV dolerių už unciją, šiandien kyla toliau. Pastaraisiais mėnesiais įspūdingą augimą demonstravę kukurūzai ir kviečiai šiuo metu yra kiek žemiau, nei aukščiausias pasiektas lygmuo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.