Manančiųjų, kad šalies ekonominė padėtis gėrės, sumažėjo

Per metus - šių metų rugpjūtį palyginti su pernykščiu - vartotojų pasitikėjimo rodiklis nepasikeitė. Palyginti su praėjusiais metais, gyventojai truputį geriau vertino savo namų ūkio finansinės padėties tikėtinus pokyčius ir galimybę nors kiek sutaupyti per artimiausius 12 mėn., blogiau - šalies ekonomikos perspektyvas. Manančiųjų, kad šalies ekonominė padėtis gėrės, per metus sumažėjo nuo 25 iki 20 proc., prognozuojančiųjų bedarbių skaičiaus mažėjimą - nuo 20 iki 15 proc.

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Aug 30, 2012, 1:39 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 1:33 AM

Vartotojų pasitikėjimo rodiklis rugpjūtį buvo minus 17 ir , palyginti su liepa, padidėjo 1 procentiniu punktu.

Statistikos departamento teigimu, rugpjūtį 11 proc. gyventojų teigė, kad jų namų ūkio finansinė padėtis per praėjusius 12 mėn. pagerėjo, 31 proc. - kad pablogėjo, 58 proc. - kad nepasikeitė (liepos mėn. - atitinkamai 10, 31 ir 59 proc.). Vertindami tikėtinus savo šeimos finansinės padėties pokyčius per artimiausius 12 mėn., 14 proc. gyventojų, kaip ir liepos mėn., vylėsi, kad ji pagerės, 22 proc. manė, kad suprastės. 60 proc. gyventojų vertinimu, jų namų ūkio finansinė padėtis per artimiausius metus nesikeis.

Vertindami šalies ekonominę padėtį, 17 proc. gyventojų teigė, kad per praėjusius metus ji pagerėjo, po 41 proc. - kad pablogėjo ar nepasikeitė (liepos mėn. - atitinkamai 18, 41 ir 40 proc.). Kas penktas gyventojas (20 proc.) prognozavo, kad šalies ekonominė padėtis per artimiausius 12 mėn. pagerės, 30 proc. - kad pablogės, 47 proc. teigė, kad padėtis išliks tokia pati (liepos mėn. - atitinkamai 21, 30 ir 46 proc.).

Rugpjūčio mėn. 15 proc. gyventojų tikėjosi artimiausius 12 mėn. bedarbių skaičių mažėsiant, 43 proc. prognozavo, kad jis ir toliau augs (liepos mėn. - atitinkamai 18 ir 43 proc.).

Savo galimybes bent kiek sutaupyti per ateinančius 12 mėn. gyventojai vertino šiek tiek optimistiškiau nei liepos mėn. Gyventojų, nesitikinčių nors kiek sutaupyti per artimiausius 12 mėn., dalis sumažėjo nuo 34 iki 31 proc., o besitikinčių nors kiek sutaupyti dalis padidėjo nuo 27 iki 29 proc.

Vartotojų pasitikėjimo rodiklis mieste ir kaime rugpjūčio mėn. skyrėsi 3 procentiniais punktais: mieste jis buvo minus 16, kaime - minus 19. Palyginti su praėjusiu mėn., mieste vartotojų pasitikėjimo rodiklis nepasikeitė, o kaime - padidėjo 1 procentiniu punktu.

Vartotojų pasitikėjimo rodiklio didėjimą kaime lėmė pagerėjusios bedarbių skaičiaus kitimo prognozės ir optimistiškesnis savo galimybių sutaupyti vertinimas. Kaimo gyventojų, besitikinčių nors kiek sutaupyti per artimiausius 12 mėn., dalis padidėjo nuo 24 iki 29 proc., o manančių, kad bedarbių skaičius per artimiausius 12 mėn. augs - sumažėjo nuo 54 iki 45 proc. Tačiau šalies ekonominės padėties perspektyvas kaimo gyventojai vertino pesimistiškiau nei liepos mėn.: gyventojų, manančiųjų, kad šalies ekonominė padėtis pablogės, dalis padidėjo nuo 27 iki 32 proc.

Miesto gyventojai rugpjūčio mėn. optimistiškiau vertino savo galimybes nors kiek sutaupyti per ateinančius 12 mėn., tačiau pesimistiškiau vertino bedarbių skaičiaus kitimo perspektyvas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.