Rinkų apžvalga: šviesos tunelio gale nesimato

Finansų rinkose įsivyravo pesimistinės nuotaikos, nes buvo paskelbti gana prasti ekonominiai rodikliai, kurie investuotojams priminė, kad pasaulio ekonomikos padėtis išlieka įtempta. Azijos akcijų indeksai prarado apie 0,5–1,5 proc. savo vertės, o Europos akcijų indeksai prekybos sesijos viduryje smunka apie 0,5-1 proc.

Daugiau nuotraukų (1)

Orion securities inf. ir lrytas.lt inf.

Sep 20, 2012, 7:02 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 4:15 PM

Ketvirtadienį ryte Kinijoje paskelbtas HSBC gamybos PMI rodiklis sudarė 47,8 ir buvo 0,2 didesnis už praėjusio mėnesio reikšmę. Visgi, PMI rodiklio reikšmė mažesnė už 50 reiškia sektoriaus susitraukimą, taigi, Kinijos gamyba smunka jau kelis mėnesius iš eilės. Analitikai sutaria, kad Kinijos valdžiai reikės imtis didesnių šalies ekonomikos skatinimo priemonių, kol nebus matyti spartesnio ūkio augimo ženklų. Praėjusią savaitę Kinija atskleidė kai kurias eksporto skatinimo priemones, tačiau analitikai abejoja ar jų užteks ekonomikos augimui paspartinti.

Euro zonoje taip pat paskelbti PMI rodikliai. Visos euro zonos gamybos PMI sudarė 46 ir buvo 0,4 didesnis nei tikėtasi, o paslaugų PMI sudarė taip pat 46, tačiau buvo 1,6 punktais mažesnis nei tikėtasi. Tarp svarbiausių euro zonos valstybių – Vokietijos ir Prancūzijos – išryškėjo divergencija. Vokietijos gamybos PMI sudarė 47,3 ir buvo 1,9 punktais geresnis nei tikėtasi, o Prancūzijos gamybos PMI sudarė vos 42,6 ir buvo net 3,9 punktais mažesnis nei tikėtasi. Prancūzijoje tai sparčiausias gamybos PMI rodiklio smukimas per pastaruosius kelis metus.

JAV paskelbtas per savaitę registruotų bedarbių skaičius sudarė 382 tūkst. ir buvo 8 tūkst. didesnis nei tikėtasi. Tuo tarpu, JAV gamybos PMI sudarė 51,5 ir buvo 0,1 punkto mažesnis nei tikėtasi, tačiau išliko virš 50 ribos. Taigi, JAV kol kas bene vienintelė iš didžiųjų pasaulio ekonomikų, kur gamybos sektorius ne traukiasi, o plečiasi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.