Didesnės kompanijos jaučiasi stabiliau, mažos – nerimauja dėl ateities

Žvelgdami į 2012 m. antrąjį pusmetį 66,7 proc. įmonių, kuriose dirba 50 ir daugiau darbuotojų, savininkai ir vadovai teigia, kad apyvartinių lėšų trūkumo nepatiria, situaciją vertina kaip stabilią ir gerai valdomą, jaučiasi užtikrinti dėl ateities. Tokius duomenis atskleidė „Danske“ banko užsakymu atliktas įmonių savininkų ir vadovų nuomonės tyrimas.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 19, 2012, 2:52 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 12:10 AM

Pirmąjį 2012 m. pusmetį 54,8 proc. visų tyrime dalyvavusių savininkų ir vadovų sako nesusidūrę su apyvartinio kapitalo problemomis, 29,8 proc. susidūrė su trumpalaikėmis, o 13,9 proc. – su ilgalaikėmis apyvartinio kapitalo problemomis. Dažniausiai trumpalaikes apyvartinio kapitalo problemas patyrė įmonės, kurių metinė apyvarta yra nuo pusės iki 3 mln. litų.

52,0 proc. įmonių savininkų ir vadovų mano, jog situacija besikeičianti, 31,7 proc. sako esantys užtikrinti dėl ateities, 14,7 proc. jaučiasi nestabiliai ir sako esantys priklausomi nuo aplinkybių, todėl įmonėje, tikėtina, gali pristigti apyvartinių lėšų.

„Vertinant apyvartinio kapitalo valdymą smulkiose ir vidutinėse įmonėse, pastebime, kad kur kas ramesnės yra didelės kompanijos. Nedidelės įmonės su apyvartinio kapitalo problemomis dažniau susiduria paprasčiausiai dėl žinių ir kompetencijos stokos. Smulkų ir vidutinių įmonių savininkai ir vadovai turėtų daugiau dėmesio skirti apyvartinio kapitalo valdymui, susipažinti su teoriniais pagrindais, praktiniais patarimais, išbandyti interaktyvias skaičiuokles, kurios padeda įvertinti ir optimizuoti verslo procesus bei pagerinti įmonės apyvartinio kapitalo valdymą“, – sako Algirdas Bogdevičius, „Danske“ banko Verslo klientų lėšų valdymo skyriaus vadovas.

Pasak A. Bogdevičiaus, mažiausiai (25,9 proc.) ateitimi užtikrintos tos, kuriose dirba iki 10 žmonių. Pastarosios dažniau nei kitos jaučiasi ir priklausomos nuo išorinių veiksnių (56,5 proc.).

Panaši tendencija išryškėja ir įmones lyginant pagal metines apyvartas. Dažniau (65,6 proc.) nuo išorinių veiksnių yra priklausomos įmonės, kurių metinė apyvarta yra nuo pusės iki 3 mln. litų. Dėl ateities dažniau (70,3 proc.) užtikrinti savininkai ir vadovai, kurių įmonių metinė apyvarta viršija 3 mln. litų ribą.

Įmonių savininkų ir vadovų tyrimą šių metų rugsėjo mėnesį užsakė „Danske“ bankas, telefoninę apklausą atliko rinkos tyrimų bendrovė „RAIT“. Viso tyrime dalyvavo 252 respondentai.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: diskusija po pirmojo prezidento rinkimų turo