Davose skelbiamos apokaliptinės ekonomistų pranašystės išsipildo ne visada

Trečiadienį Šveicarijos kurorte Davose prasideda tradicinis Pasaulio ekonomikos forumas. Neabejotina, kad bus pažertos šūsnys ateities įžvalgų. Tik jų autoriai neretai šaudo pro šalį.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 23, 2013, 1:16 PM, atnaujinta Mar 13, 2018, 10:18 AM

„Manau, kad per artimiausius 12 mėnesių Graikija paliks euro zoną. Ja paseks ir Portugalija“. Tokią viziją išdėstė bloguoju pranašu vadinamas Amerikos ekonomistas Nourielis Roubini, praėjusį rudenį žadėjęs atvykti į Lietuvą, bet taip ir nepasirodęs.

Tokia pranašystė nuskambėjo Davose, tačiau ne šiandien, o prieš metus. Portugalai tvirtai lieka euro zonoje, kaip ir pirmąsias pastangas taupyti pradėję demonstruoti graikai.

Akivaizdu, kad N.Roubini suklydo. Kaip ir pasaulio pabaigą 2012-aisiais pranašavę senovės majai arba jų kalendorių šifruotojai.

Tačiau visame pasaulyje gerbiamo profesoriaus nereikėtų kalti prie kryžiaus: būtent padėtis Europoje verčia klysti ir daugiau autoritetingų ekonomistų. Pavyzdžiui, Nobelio ekonomikos premijos laureatas (irgi amerikietis) Paulas Krugmanas praėjusiųjų metų pradžioje įspėjo apie artėjančią apokalisę, tačiau neseniai pripažino, kad Europa jį nustebino savo gebėjimu jai pasipriešinti.

Neabejojama, kad padėtis euro zonoje bus viena pagrindinių šįmečio forumo temų. Juolab kad kaip tik prieš susitikimą Davose tarptautinė konsultacijų kompanija „PriceWaterHouseCoopers“ išplatino neseniai atliktos 1330 pasaulio kompanijų vadovų apklausos duomenis.

Skeptiškiausiai į ateitį žvelgia būtent europiečiai. Tik 13 procentų Prancūzijos, 22 procentai Didžiosios Britanijos ir 31 procentas Vokietijos įmonių vadovų mano, kad jų kompanijų apyvarta šiais metais padidės. Tuo tarpu Kinijoje optimistų – 40 proc., Meksikoje – 62 proc., o Rusijoje – net 66 proc.

Kita klausimas, kuriam Davoso forumo dalyviai skirs nemažai laiko, yra viso pasaulio ekonomikos būklė. Iškalbingas vienos pagrindinių konferencijų pavadinimas „Jokio augimo ir pigūs pinigai – ar tai naujoji realybė?“.

Kas yra ta naujoji realybė? Ar dabartinė krizė yra laikina, kurią galima įveikti įliejus į rinką dar daugiau pinigų, kaip siūlo jau minėtas P. Krugmanas. O gal tai tik ilgo Vakarų valstybių, dešimtmečius gyvenusių ne pagal išgales, gydymo pradžia?

Galbūt dabartinė ekonomikos sistema išvis atgyveno, kaip jau keletą metų aiškina į Davosą protestuoti susirenkantys vadinamieji antiglobalistai, tvirtinantys, kad šiame kurorte buriasi tie, kurie dėl pelno pasiryžę žengti per žmonių lavonus?

Vargu ar atsakymų į šiuos klausimus sulauksime, nors nuomonių bus tikrai įvairių. Tiesa, lietuviams jos pareikšti nepavyks – nei mūsų šalies prezidentė Dalia Grybauskaitė, nei naujasis premjeras Algirdas Butkevičius kvietimo atvykti į Davosą nesulaukė.

Jį iš forumo rengėjo profesoriaus Klauso Schwabo buvo gavęs Andrius Kubilius nutarė nevykti, nes jis buvo kviečiamas ne tik asmeniškai, bet ir kaip premjeras. Pastarojo posto, kaip žinome, šis politikas neseniai neteko.

Parengė Vakaris Deksnys

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.