Iš pirmo karto rasti mėgstamą darbą – lyg laimėti aukso puodą

Kiekvienas jaunas žmogus rinkdamasis savo karjeros kelią turėtų įvertinti tris dalykus: profesines savybes, gebėjimus ir asmenines savybes. Tuo įsitikinusi Vilniaus kooperacijos kolegijos dėstytoja psichologė Edita Čekuolienė.

„Mėgstu sakyti, kad tikimybė iš pirmo karto rasti mėgstamą darbą yra tokia pati, kaip kiekvieną savaitę perkant loterijos bilietą laimėti aukso puodą“, - sakė E. Čekuolienė<br>123rf asociatyvi nuotrauka
„Mėgstu sakyti, kad tikimybė iš pirmo karto rasti mėgstamą darbą yra tokia pati, kaip kiekvieną savaitę perkant loterijos bilietą laimėti aukso puodą“, - sakė E. Čekuolienė<br>123rf asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 27, 2013, 5:14 PM, atnaujinta Mar 10, 2018, 10:54 PM

„Norint moksleiviui apsispręsti dėl būsimos profesijos, pirmiausiai, būtina atsižvelgti į savo profesines savybes ir nuspręsti, kur link nori tiesti savo karjeros kelią. Kitas dalykas – asmeninių gebėjimų įvertinimas. O tai padaryti mokantis mokykloje yra labai sunku. Taip yra dėl to, kad dažnai pažymį nulemia ne tik žinios, bet ir elgesys, santykiai su mokytoju.

Gali būti labai gabus mokinys, bet jei jis nesutaria su mokytoju, konfliktuoja, tikėtina, kad tai įtakos jo įvertinimo rezultatus. Taip pat reikia įvertinti ir savo asmenines savybes, kurias kiekvienas privalome žinoti“, - sakė E. Čekuolienė.

Psichologės teigimu, jauni žmonės dažnai į šiuos dalykus nesigilina. Dažniau yra atkreipiamas dėmesys į tai, ko kiekvienas norime, ką galime ir kokios perspektyvos laukia. Didelė problema yra ir tai, kad jaunuoliai savo galimybes retai vertina objektyviai.

„Mokykloje dar besimokantys paaugliai linkę savo jėgas arba labai nuvertinti arba pervertinti“, - pastebi psichologė.

Profesijos pasirinkimą dažnai lemia visuomeniniai ir asmeniniai autoritetai.

„Dažnai profesiją renkamės atsižvelgdami į žmones, kurie mums tuo metu yra autoritetai. Pavyzdžiui, jei mums autoritetai yra tėvai, tai mes arba renkamės savo tėvų profesijas arba esame linkę priimti jų siūlymus. Tačiau dažnai tai, ką tau siūlys tėvai – bus jų neįgyvendinta svajonė, todėl tai bus svetimų, o ne savų siekių įgyvendinimas, kuris greičiausiai baigsis nusivylimu“, - pasakojo E. Čekuolienė.

Būtent dėl šios priežasties daug studentų jau pirmaisiais studijų metais nusivilia ir netgi ryžtasi mesti mokslus.

„Savo karjeros planą būtina pradėti kurti dar besimokant mokykloje. Negalima pasiduoti tėkmei ir plaukti, kur neša srovė. Šio plano kūrimui ir plėtojimui būtina save kuo geriau tinkamai pažinti“,- sakė pedagogė, skaičiusi paskaitą apie karjeros valdymą Vilniaus kooperacijos kolegijos organizuojamose „Karjeros dienose 2013“.

Kalbėdama apie psichologinius karjeros pasirinkimo ir darbo paieškos aspektus E. Čekuolienė neabejoja, kad ieškant darbo svarbi ir potencialaus darbuotojo išvaizda bei apranga „Turi paruošti tam tikrus namų darbus. Kalbant apie apsirengimo stilių - reikia eiti su tokia apranga, kokia ten rengiasi eilinis darbuotojas. Reikia pritapti jau iš pirmojo žvilgsnio. Klaidinga manyti kad dalykinis kostiumėlis visada yra tinkamas sprendimas“, - patirtimi dalinosi E. Čekuolienė.

Tačiau dėstytoja pripažįsta, kad nereikia bijoti keisti darbovietės.

„Mėgstu sakyti, kad tikimybė iš pirmo karto rasti mėgstamą darbą yra tokia pati, kaip kiekvieną savaitę perkant loterijos bilietą laimėti aukso puodą. Tad, jeigu matai, kad vieta ne tau, išdrįsk ieškoti ir kreipti savo karjeros kelią tau reikiama linkme“, - sakė E. Čekuolienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.