R. Kuodis: „Galima sukurti geresnių pensijų iliuziją, jei suslepi galus po kilimu“

Prieš keletą savaičių Seimo vicepirmininkas Algirdas Sysas pareiškė, kad socialdemokratai ketina stabdyti pensijų reformą, nes, pasak jo, ši reforma remia turtingesniuosius, o tai esą nepriimtina valdantiesiems.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 26, 2013, 7:13 PM, atnaujinta Mar 9, 2018, 6:56 AM

Nors reforma buvo sukritikuota, valdantieji nieko nepakeitė.

Pensijų reforma startuoja nuo balandžio pirmos dienos. Iki rugsėjo gyventojai galės pasirinkti, kaip nori taupyti senatvei: grįžti į „Sodrą“, papildomai kaupti pridėdami savo lėšas, ar nieko nekeisti.

„Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Lietuva tiesiogiai“ dalyvavęs A. Sysas pareiškė, kad vienas jis negali pakeisti daugumos nuomonės.

„Tai yra brangi sistema. Gal po pusmečio, gal po metų grįšime prie šios temos. Jei turime planą iki 2015 metų įsivesti eurą, tai kiekvienas litas, kurį mes skolinsimės, bus papildoma priežastis jo neįvesti.

Esu įsitikinęs, kad pinigų reikės labai daug. jei dauguma nusprendė daryti klaidas, tai darom. Nesu ministras. Nesu Vyriausybės narys“,- laidoje kalbėjo A. Sysas.

Seimo socialinių ir darbo reikalų komiteto pirmininko pavaduotojas konservatorius Rimantas Jonas Dagys tvirtino, kad naujoji sistema kaip tik išgelbės „Sodrą“ nuo papildomų skolų.

„Papildomos pensijos reikalauja papildomų pinigų. Jei liktume „Sodros“ sistemoje, tuomet būtų reikėję tiek labiau ilginti pensinį amžių, tiek mokesčio tarifą didinti 3 procentais. Ši kaupimo sistema gali spragą kiek užpildyti“,- tvirtino R. Dagys.

Telefonu kalbintas Lietuvos banko valdybos pirmininko pavaduotojas Raimondas Kuodis rėžė, kad pensijų reforma tik didins valstybės skolą, ir paprašė politikų „nekurti iliuzijų“.

„Norėčiau, kad nebūtų iliuzijų, kad prieš demografiją galima kovoti „finansų alchemijos“ keliu. Arba, kad einant slidžiu demografijos keliu su viena kiaušinių pintine yra pavojinga, o eiti tuo pačiu keliu su dviem pintinėm – jau saugu.

Žinoma, galima sukurti geresnių pensijų iliuziją, jei suslepi tam tikrus galus po kilimu. Jei mes ignoruojame tokių reformų įtaką valstybės skolai. Dabartinė skaičiuoklė yra iš esmės parengta pensijų fondų atstovų, kiek sako mano informacija“,- sakė R. Kuodis.

R. Dagys pripažino, kad valstybei teks rasti papildomų pinigų šiai reformai, tačiau pastebėjo, kad Lietuvos bankas irgi dalyvavo R. Kuodžio kritikuojamos pensijų skaičiuoklės sudaryme.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.