O.Rehnas: „Finansų krizė buvo ne Dievo valia“

Į neformalų Europos Sąjungos (ES) Ekonomikos ir finansų reikalų (ECOFIN) tarybos posėdį susirinkę svarbiausių finansinių institucijų vadovai svarstė, kaip užkirsti kelią antrai ekonominei krizei.

Daugiau nuotraukų (1)

Aurimas Abišala

2013-09-13 17:14, atnaujinta 2018-02-22 05:41

„Europoje ir visame pasaulyje labai pagerėjo finansų priežiūra. Kas prieš penkerius metus būtų pagalvojęs, kad kalbėsime apie bendrą bankų priežiūros instituciją. tačiau privalome išlikti budrūs, kad 2008 metų finansinė krizė liktų ten, kur jai priklauso – istorijos vadovėliuose“, - penktadienį kalbėjo Europos Komisijos pirmininko pavaduotojas, atsakingas už ekonomiką ir euro padėtį Ollis Rehnas.

Anot jo, finansų krizė buvo priežiūros institucijų neveiksnumo padarinys.

„Penktųjų „Lehman Brothers“ griūties metinių proga noriu priminti – finansų krizė buvo ne Dievo valia, o priežiūros institucijų veiksmų, ar, kai kuriais atvejais, neveiksnumo, padarinys“, - pridūrė O.Rehnas.

Bus griežtinama ne tik bankų, bet ir šalių biudžetų priežiūra.

„Didelis dėmesys skiriamas ne tik bankų sąjungai, bet ir atskirų šalių biudžetų planams. Eurogrupė lapkritį tikrins visų ES šalių biudžetų pradinius planus kitiems metams“, - teigė Eurogrupės vadovas Jeroenas Dijsselbloemas.

Taip esą elgiamasi ir tam, kad visos šalys „žaistų pagal vienodas taisykles“, ir prižiūrint, kad atvykę į Briuselį šalių atstovai nepasakotų vieno, o grįžę namo darytų visai ką kitą ir toliau niekais švaistytų ES paramą arba nuosavus pinigus.

Bankų sąjunga yra didžiausias žingsnis po įvestos bendros valiutos. Ruošiamės sukurti priežiūros „vadovėlį“, kurį nusako finansų institucijos veiksmus. Taip pat ketiname suderinti, kaip bus tikrinami bankai, renkama informacija ir duomenys“, - sakė Europos centrinio banko (ECB) valdančiosios tarybos narys Jorgas Asmussenas.

***

Penktadienį ir šeštadienį Vilniuje vyksta mūsų šaliai neeilinis įvykis - neformalus Europos Sąjungos (ES) Ekonomikos ir finansų reikalų (ECOFIN) tarybos posėdis.

Nacionalinėje dailės galerijoje vykstančiame susitikime dalyvauja visų ES šalių finansų ministrai, centrinių bankų vadovai, Europos centrinio banko, Europos komisijos ir Tarptautinio valiutos fondo (TVF) atstovai.

Į spaudos konferenciją atėję svarbiausi Europos Komisijos, TVF ir ECB atstovai daugiausia kalbėjo apie kuriamą bankų sąjungą, kuri esą turėtų apsaugoti Europą nuo pasikartojančių finansinių krizių.

Sekite verslo naujienas socialiniame tinkle „Facebook“!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.