Pastačius rūšiavimo gamyklas, atliekų tvarkymo kainos smarkiai nedidės

Planuojamos statyti atliekų rūšiavimo gamyklos žymiai nepadidins atliekų tvarkymo kainos gyventojams, teigia Aplinkos ministerija.

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

2013-10-08 13:35, atnaujinta 2018-02-21 09:06

Specialistų skaičiavimu, šiandien atliekų tvarkymo kaina vienam namų ūkiui vidutiniškai kainuoja apie 180 litų per metus. 2020 m. pabaigoje ši suma gali siekti iki 250 litų per metus.

Aplinkos viceministro Almanto Petkaus teigimu, atliekų tvarkymas ir toliau išliks vienu mažiausių finansinių įsipareigojimų namų ūkiui.

„Kaina šiek tiek išaugs, bet tai tikrai nebus didelė našta namų ūkiams. Aplinkos ministerijos skaičiavimais, namų ūkiui 250 litų metams suma sudaro iki 1 proc. statistinio namų ūkio metinių pajamų. Lyginant su kitais mokesčiais ir išlaidomis – atliekų tvarkymas bus vienas mažiausių finansinių rūpesčių šeimai“, – sakė jis.

Pasak jo, šiek tiek didėsiančias kainas lemia perėjimas prie ekologiškesnių būdų, kurie natūraliai yra brangesni.

„Reikia turėti omenyje, kad keičiasi visa atliekų tvarkymo sistema, požiūris į ją. Lietuva atsisako pigaus, bet aplinkai kenkiančio atliekų šalinimo sąvartynuose ir pereina prie modernesnių atliekų tvarkymo būdų: rūšiavimo, deginimo, perdirbimo ir t. t. Tai brangesni, bet aplinkai mažiau kenksmingi būdai. Dar galima pridurti, kad tai ir būsimos darbo vietos, investicijos, užsakymai Lietuvos įmonėms“, – kalbėjo viceministras.

Atliekų tvarkymo kainos augimas tik iš dalies susijęs su būsimomis rūšiavimo gamyklomis. Gamyklų statymas didžia dalimi bus finansuojamas iš struktūrinių Europos Sąjungos (ES) fondų, likusi dalis bus apmokėta iš valstybės ir savivaldybių biudžetų.

Pradėjus gamykloms veikti, savivaldybės operatoriui turės mokėti, kad šis rūšiuoja gyventojų atliekas, tačiau gamyklos gamins ir produkciją (atrinks kokybišką žaliavą perdirbimui, gamins kurą atliekų deginimo gamykloms), kurią galės parduoti ir iš dalies padengti savo išlaidas.

Iki 2015 m. rugsėjo mėnesio Lietuvoje atsiras 8-10 rūšiavimo gamyklų, kurios namų ūkiuose susidarančias atliekas, iki šioms patenkant į sąvartynus, rūšiuos. Rūšiavimo gamyklos atsiras Klaipėdoje, Telšiuose, Šiauliuose, Panevėžyje, Utenoje, Vilniuje, Alytuje ir Marijampolėje. Tauragės ir Kauno regionuose gamyklų statybos baigtis neaiški.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.