R.Kriščiūnas: „Kreipimasis į PPO dėl Rusijos apribojimų - kraštutinė priemonė“

Užsienio reikalų viceministras

Iki šios dienos Lietuva neturi oficialios informacijos dėl Rusijos pretenzijų Lietuvos gamintojų pieno produktų kokybei bei saugumui.<br>A.Srėbalienės nuotr.
Iki šios dienos Lietuva neturi oficialios informacijos dėl Rusijos pretenzijų Lietuvos gamintojų pieno produktų kokybei bei saugumui.<br>A.Srėbalienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Oct 16, 2013, 12:44 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 3:08 AM

„PPO - kraštutinė priemonė, kada visos kitos išnaudotos“, - trečiadienį Seimo Užsienio reikalų komiteto posėdyje sakė R.Kriščiūnas. Pasak jo, kreipimasis į PPO galėtų būti svarstomas, jei problemų su Rusija neišeitų išspręsti dvišalio dialogo būdu. 

Viceministras komiteto posėdyje taip pat pažymėjo, kad iki šios dienos Lietuva neturi oficialios informacijos dėl Rusijos pretenzijų Lietuvos gamintojų pieno produktų kokybei bei saugumui. 

Anksčiau šią savaitę premjeras Algirdas Butkevičius išsakė poziciją, kad PPO sprendimo dėl Rusijos taikomos lietuviškų pieno produktų blokados tektų laukti ilgai, todėl Lietuva ieško kitų kelių sutarimui. 

Seimo Užsienio reikalų komitetas trečiadienį aptaria naujausią informaciją apie situaciją pasienyje su Rusija, taip pat - apie eksportuojamų pieno produktų draudimą. 

Vizito rezultatus pristatė praėjusią savaitę Maskvoje lankęsis ir su atitinkamų tarnybų atstovais susitikęs premjero patarėjas Antanas Vinkus. 

Pasak A.Vinkaus, susitikimuose Lietuvos atstovai buvo žodžiu supažindinti su priekaištais pieno produkcijai, bet raštu medžiaga nepateikta. 

„Buvome žodiu, ne raštiškai, supažindinti, kas toj produkcijoj rasta, buvo minėta, kad iš visų tikrinimų 123 mėginiuose rasti atitinkamai nukrypimai, buvo kalbama ir apie varškę, ir apie grietinę, ir apie jogurtą, kad rasta bakterijų, markiruotė neatitinka, neatitinka riebumas, rasta konservantų, angliavandenių koncentracija neatitinka ir panašiai, ir taip pat atkreipė dėmesį, kad buvo rasta daug ftalatų“, - per komiteto posėdį sakė A.Vinkus. 

Jis taip pat tvirtino, jog pieno produkcijos embargo problemą gai pavykti išspręsti iš Rusijos atvykus jų inspektoriams. 

„Mes artimiausiu metu laukiam jų specialistų, sėsim prie apvalaus stalo, tikimės, kad jie atveš ir atitinkamus faktus, patvirtinančius mūsų produkcijos kokybę. Esu įsitikinęs, kad įmonių vadovai parodys savo aukščiausią technologinį ir sanitarinį-higieninį lygį. Būdamas Maskvoj pajutau, kad mūsų produkcijos laukia ir Rusijos žmonės, ir mūsų verslininkai labai suinteresuoti šia rinka. Premjero A.Butkevičiaus labai dalykinis ir konkretus požiūris į šį operatyvų problemos sprendimą leis mums artimiausiu metu pajausti, kad uždegta žalia šviesa“, - po komiteto posėdžio žurnalistams sakė A.Vinkus. 

Komiteto pirmininkas socialdemokratas Benediktas Juodka sakė manantis, jog Rusijos pretenzijos yra politinio pobūdžio. 

„Mes išklausėm įvairių institucijų atstovus, informaciją, ką tų institucijų žmonės darė, kad sušvelnintų situaciją, pradedant transporto patikrinimus, ribojimus, baigiant pieno produktų problemas. Susidaro įspūdis, kad daug kas paaiškės, kai atvyks ekspertai iš Maskvos. Lietuvos laboratorijos yra aukščiausio lygio, kad patikrintų jų akyse visus tuos produktus iš įvairių įmonių, ar iš tikrųjų tie pažeidimai pasitvirtins, atvyks ekspertai, ir ūkinę pusę bus įmanoma patikrinti“, - kalbėjo B.Juodka. 

„Bet man susidaro nuomonė, kad tas reikalas daugiau ne ekonominis, o politinis. Mes puikiai žinom, kad šią dieną Lietuva labai sėkmingai pirmininkauja ES Tarybai, labai sėkmingai vyksta Rytų partnerystės programa“, - pažymėjo komiteto vadovas. 

Rusija prieš daugiau kaip mėnesį buvo pradėjusi detalią Lietuvos automobilių patikrą pasienyje, vežėjų - vidaus muitinėse, o vėliau uždraudė pieno gaminių importą iš Lietuvos. Vėliau patikra pasienyje buvo atšaukta, pirmadienį buvo nutraukta ir sustiprinta vežėjų patikra, strigdžiusi krovinius. 

Vis dar tęsiasi praėjusią savaitę pradėta lietuviškų pieno produktų importo į Rusiją blokada. Maskva teigia, kad tai padaryta dėl nepakankamo produktų saugumo, bet Lietuvos ir Europos Sąjungos (ES) pareigūnai tai vadina politiškai motyvuotu žingsniu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.