R.Šadžius: „Kurdami Bankų sąjungą delsti negalime“

Vienas svarbiausių klausimų

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Nov 15, 2013, 10:51 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 8:49 AM

„Diskutuodami dėl Bendro bankų pertvarkymo mechanizmo turime išspręsti nemažai klausimų. Pirmininkaujanti Lietuva dės visas pastangas ieškodama bendrų sąlyčio taškų ir krypčių, vedančių į sutarimą šiuo klausimu. Kurdami Bankų sąjungą, kurios vaidmuo užtikrinant visos Europos finansų stabilumą itin svarbus, delsti negalime“, - sakė ECOFIN tarybai pirmininkaujantis Lietuvos finansų ministras Rimantas Šadžius.

Numatoma, kad Briuselyje ministrai aptars visus esminius Bendro bankų pertvarkymo mechanizmo aspektus, įskaitant bankų priežiūros apimtį, mechanizmo finansavimą, sprendimų priėmimo ir valdymo ir kitus klausimus.

Bendras bankų pertvarkymo mechanizmas bus vienas iš Bankų sąjungos, kurią taip pat sudaro ir neseniai patvirtintas Bendras bankų priežiūros mechanizmas, elementų. Bendras bankų pertvarkymo mechanizmas aprėps šalis, kurios dalyvaus Bendrame bankų priežiūros mechanizme, t.y. euro zonos šalis ir kitas valstybes, prisijungusias prie šio mechanizmo.

Aptardama mokesčių klausimus, ECOFIN taryba dėmesį telks į direktyvos projektą, kuriuo siūloma plėsti taupymo pajamų apmokestinimo spektrą bei stiprinti automatinį apsikeitimą informacija tarp mokesčių administratorių. Europos Komisija pristatys pasiūlymą, kuriuo būtų supaprastinama standartinės Pridėtinės vertės mokesčio deklaracijos teikimo tvarka, taip mažinant verslo, ypač mažųjų ir vidutinių įmonių, administravimo naštą.

Tarp kitų darbotvarkės klausimų - tarptautiniai apskaitos standartai ir Tarybos išvados dėl ES statistikos. Taip pat bus aptartas direktyvos, skirtos apsaugoti finansų sistemą nuo pinigų plovimo ir terorizmo finansavimo, projektas.

Prieš ECOFIN tarybos posėdį ES finansų ministrai neformalioje diskusijoje aptars prevencines finansinio stabilumo stiprinimo priemones, susijusių su bendrais bankų priežiūros ir pertvarkymo mechanizmais bei pasirengimu kitais metais vyksiančiai bankų balansų kokybės peržiūrai ir išsamiam bankų testavimui nepalankiausiomis sąlygomis, kurį atliks Europos centrinis bankas.

Lapkričio 14 d. ECOFIN tarybos, Europos Komisijos ir Europos Parlamento atstovai neformalioje diskusijoje aptars Bankų sąjungos ir kitus su finansinėmis paslaugomis susijusius klausimus. Tą pačią dieną vyks politinio lygio makroekonominis dialogas, kuriame ES Tarybos, Europos Komisijos, Europos Centrinio banko atstovai su socialiniais partneriais aptars ES ekonomikos padėtį ir darbo rinkos pokyčius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.