„eBay“ sumanytojas P.Omidyaras irgi tiki žiniasklaidos ateitimi

Naujasis užmojis 46-erių P.Omidyarą vėl grąžino ant pakylos po daugelio metų tylios filantropinės ir investicinės veiklos.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 1, 2013, 9:56 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 1:32 AM

Naujasis užmojis 46-erių P.Omidyarą vėl grąžino ant pakylos po daugelio metų tylios filantropinės ir investicinės veiklos.

Nuotykis žurnalistikoje

P.Omidyaras ilgai rėmė pastangas skaidrinti valdžios darbą. Dabar jis sako, kad yra pasiruošęs išleisti tiek pat, kiek J.Bezosas atriekė nusipirkęs „Washington Post“, kad šias pastangas pakylėtų į naują lygį. „Noriu, kad skaitytojai taptų smalsiais miestiečiais“, - savo tinklaraštyje rašė verslininkas.

Pirmieji P.Omidyaro darbuotojai naujojoje žiniasklaidos organizacijoje – žurnalistai, kurie demaskavo JAV vyriausybės sekimo programas, paviešindami Edwardo Snowdeno nutekintus dokumentus, tarp jų garsusis Glennas Greenwaldas iš „The Guardian“.

Galimybę įsigyti „Washington Post“ vasarą svarstė ir P.Omidyaras, tačiau rugpjūtį tą padaryti suskubo J.Bezosas.

„Tai privertė mane galvoti, kokia būtų socialinė įtaka, jei panašaus masto investicijos būtų padarytos sukuriant kažką visiškai nauja“, - tinklaraštyje rašė verslininkas.

Savo naująjį projektą P.Omidyaras vadina „Kitas mano nuotykis žurnalistikoje“.

P.Omidyarą giria 2010-aisiais Havajuose pradėjusio veikti tiriamosios žiniasklaidos portalo „Civil Beat“ redaktorius Johnas Temple'as: „Jis aistringai domisi žiniasklaida ir žino, kokia turi būti aplinka, kad žurnalistai galėtų sutelkti energiją ir jaustųsi turintys galios.“ Skaitytojai, norėdami palikti komentarą „Civil Beat“, pirmiausia turi prisiregistruoti socialiniame tinkle „Facebook“.

P.Omidyaro naujajai organizacijai, kuri kol kas neturi vardo, teks įveikti daugybę iššūkių. Gerai žinomos žiniasklaidos priemonės nenustoja ieškojusios tinkamo verslo modelio. Reklama spaudoje ir jos tiražai mažėja, o interneto reklamos pinigai dažniau nukeliauja į „Google“ ir panašių bendrovių sąskaitas.

Apskritai investicijos į žiniasklaidą nėra tos, kurios greitai sugrįžta. Priešingai nei tai buvo su „eBay“.

„eBay“ pradžia - „Pez“ saldainiai

Kai 1995 m. kompiuterių specialistas P.Omidyaras vakarieniavo su savo mergina, ši pasiguodė, kad aplink labai mažai „Pez“ saldainių dėtuvių kolekcionierių. P.Omidyaras pasiūlė jų paieškoti internete. Kad padėtų merginai, būsimasis milijardierius asmeniniame tinklapyje įdėjo puslapį su įrašu „AuctionWeb“ - internetinis aukcionas - ir leido jo lankytojams čia skelbti daiktus, kuriuos jie nori parduoti.

Kompiuterių specialisto nuostabai, puslapis sulaukė tiek lankytojų, kad P.Omidyarui prisiėjo sumanyti naują tinklapį, skirtą tik aukcionams. Būsimasis milijardierius jį pavadino „eBay“.

Vis dėlto pirmoji prekė, kurią pavyko parduoti „eBay“, buvo ne „Pez“ saldainių dėtuvė, o sugedęs lazerinis rodiklis. P.Omidyarą pribloškė tai, jog yra perkančiųjų neveikiančius daiktus. Tačiau žmogus, įsigijęs sulūžusį lazerinį rodiklį, jam paaiškino, kad renkąs būtent tokių neveikiančių prietaisų kolekciją.

Iš „eBay“ P.Omidyaras pinigus uždirbo paprastai: ėmė savotišką dalyvio mokestį, kuris siekė nuo 25 centų iki 2 JAV dolerių. Pinigų jam nubyrėdavo ir nuo parduotos prekės.

Tuo metu verslininkas dirbo „General Magic“, tačiau po devynių mėnesių „eBay“ reikalavo tiek dėmesio, kad P.Omidyarui teko mesti darbą ir atsidėti tik internetiniam aukcionui.

Iki 1998 m. pabaigos kompanija galėjo didžiuotis 2,1 mln. narių ir 750 mln. JAV dolerių pajamų. Tai atkreipė elektroninės prekybos giganto Amazon.com dėmesį, kuris po metų ėmė rengti savo aukcionus.

Kai „eBay“ pradėjo platinti savo akcijas biržoje, 31-erių verslininko dalis buvo įvertinta 611 mln. JAV dolerių. P.Omidyarui ir dabar priklauso 9 proc. iš 70 mlrd. JAV dolerių kompanijos.

Dosnus filantropas

P.Omidyaras tebėra „eBay“ vadovas, tačiau jau daugelį metų nebedalyvauja priimant kasdienius sprendimus. Didžiąją dalį laiko jis skiria „Omidyar Network“ - investicinei jo ir žmonos Pam įmonei, įsteigtai 2004-aisiais. Ji yra parėmusi 25 žiniasklaidos organizacijas ir tas įstaigas, kurios siekia valdžios skaidrumo.

Turtuolis su žmona yra vieni didžiausių filantropų, remiantys kovą su prekyba žmonėmis.

Žurnalas „Forbes“ skaičiuoja, kad P.Omidyaro turtas vertas 8,5 mlrd. JAV dolerių.

Pagal achievement.org, forbes.com, reuters.com, biography.com parengė Simona Viltrakytė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.