Menų fabriką pasišovė steigti ant nuodų bombos

Prieštaringai vertinamą Menų fabriko projektą į priekį stūmę Šiaulių valdininkai atsidūrė aklavietėje. Statybų konkurso laimėtoja „Kaunestos“ įmonė nusprendė nepasirašyti rangos sutarties, o numatyta įkurtuvių data – nebe už kalnų.

Daugiau nuotraukų (1)

Gintaras Šiuparys

2014-01-26 13:46, atnaujinta 2018-02-17 02:24

„Neabejoju, kad už tokią pinigų sumą norinčių imtis šio projekto neatsiras – sutiktų nebent savižudis“, – pasitraukimo priežastį įvardijo „Kaunestos“ direktorius Einaras Kinderevičius.

Ši įmonė rangos konkurso laimėtoja buvo paskelbta prieš 17 mėnesių, bet sutartis nebuvo pasirašyta, nes kilo daug klaustukų dėl projekto ateities ir teisėtumo.

Visi šie klausimai ir dabar nėra visiškai aiškūs, be to, iškilo ir papildomų – pavyzdžiui, dėl nuodingomis odų pramonės atliekomis užteršto grunto.

Aplink šį pastatą atlikti tyrimai rodo, jog žemėje slūgso tikra nuodų bomba, o būsimojo Menų inkubatoriaus teritorija nėra tirta.

Praras ES paramą

„Mus iš tikrųjų gąsdina nežinomybė. Kas būtų, jei reiks valyti ir gruntą? Projektas pabrangs dukart. O kas mokės? ES fondų skirta suma yra ribota, o skolose įklimpęs Šiaulių miestas prisidėti neišgali“, – sakė E.Kinderevičius.

Statybų įmonės vadovas pažymėjo, kad nebetinka ir techninis projektas, nes jos buvo darytas prieš kelerius metus. Gaisro nuniokotas pastatas kelias žiemas stovėjo be stogo, įkrito ir perdangos, todėl niekas nežino, kiek prireiks pinigų rekonstrukcijai.

„Tiksliai galima paskaičiuoti, kiek kainuos naujo pastato statyba“, – kalbėjo „Kaunestos“ vadovas.

Tokia baigtis Šiaulių miesto savivaldybę įvarė į kampą, nes projektą būtina užbaigti iki 2015 m. spalio 1 d. Priešingu atveju bus prarasti iš ES fondų gauti pinigai – 7,9 milijono litų.

Viso projekto sąmata viršija 10 milijonų litų.

Savivaldybei liko du keliai

Kauniečių sprendimas trauktis yra tikras smūgis į paširdžius šį projektą stebėtinu atkaklumu stūmusiai miesto valdžiai.

Pasirašyti sutartį su antrąją vietą užėmusia statybos įmone negalima, nes netinka jos pasiūlyta kaina. Tad lieka išeitis skelbti naują konkursą ar bandyti pereiti prie tiesioginių derybų su dirbti atsisakiusia įmone.

Pirmu atveju būtų sugaišta nemažai laiko – procedūros gali užsitęsti ir pusmetį. Antrasis variantas įmanomas tik gavus Viešųjų pirkimų tarnybos leidimą.

Pastatą pirko iš mero bičiulio

Apleista griuvena buvo pirkta iš tuomečio mero Genadijaus Mikšio bendrapartiečio ir asmeninio bičiulio Stasio Karitono už kosminę 325 tūkstančių litų.

Prieš tai sugebėta pasiekti, kad šie griuvėsiai skubos tvarka būtų pripažinta kultūros paveldu. Maža to, perkant šį laužą kartu įsigytas ir techninis projektas, už kurį paklota dar ketvirtis milijono litų.

Teritorijoje nuspręsta renovuoti ir šiluminę trasą, todėl ES fondų nefinansuojamos išlaidos sieks ne mažiau 3-4 milijonų litų, nors valdininkai viešai yra įvardiję dešimt kartų mažesnę sumą.

Be to tylima, kad buvusio odos perdirbimo fabriko teritorijoje, užterštoje sunkiaisiais metalais ir chemikalais, esantis pastatas iki šiol neištirtas.

Išlindo privatūs interesai

Anksčiau rangovo konkursą buvo laimėjęs statybos įmonės „Meba“ ir bendrovės „Jupojos statybinės medžiagos“ konsorciumas.

Pastaroji įmonė priklauso asociacijai „Jupoja“, kurios vienas savininkų yra tikruoju Šiaulių miesto vadovu vadinamas tarybos narys Vidmantas Japertas. Jis yra partijos „Tvarka ir teisingumas“ narys, kaip ir aplinkos viceministre tapusi šiaulietė Daiva Matonienė.

Kryžiumi už Šiaulių menų fabriką gulusi pastaroji politikė dabar kuruoja visos Lietuvos daugiabučių renovaciją.

Šiaulių menininkai apklausiami pasisakė prieš šį projektą – norinčių čia įsikurti nepasisekė rasti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.