Laikyti ar nelaikyti indėlį banke – štai kur klausimas

Lietuvos bankas suskaičiavo: bankuose sukaupta 47,6 mlrd. litų gyventojų ir indėlių palūkanų. Tai – rekordinė suma. Tačiau ar ilgai nematytai žemas palūkanas už indėlius siūlantys bankai sugebės išlaikyti klientus? Sausio mėnesio valstybės taupymo lakštų platinimo rezultatai rodo, kad žmonės ima dairytis ir kitų alternatyvų, kaip įdarbinti pinigus.

Daugiau nuotraukų (1)

Simona Viltrakytė

Feb 19, 2014, 5:30 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 3:09 AM

Pasiekti rekordo padėjo gerėjanti namų ūkių finansinė būklė bei rekordinė – 4,9 mlrd. litų – privačių asmenų piniginių perlaidų suma iš užsienio. Klubo „Pinigų srautas“ prezidentas Andrius Šuminas pridėjo: kritus rinkai, investuotojai ėmė pinigus laikyti saugiausiuose instrumentuose – indėliuose, einamosiose sąskaitose.

Be to, pinigų įplaukia ir dėl to, kad ekonomikai atsigaunant kai kurie asmenys parduoda įmones.Bendrovės į plėtrą investuoja atsargiai, tam skiria ne visą sukauptą uždarbį, todėl jų sąskaitose kaupiasi likučiai.

"Laikyti pinigus jų nejudinant – klaida, būtina svarstyti, kaip juos įdarbinti", - sakė A.Šuminas.

Tie, kuriems patirties ir išmanymo stoka neleidžia investuoti į įmonių akcijas, gali rinktis obligacijas, valstybės platinamus taupymo lakštus.

A.Šuminas atkreipė dėmesį, kad nors obligacijų palūkanos mažos, tačiau jos aukštesnės nei palūkanos už terminuotąjį indėlį ar einamąją sąskaitą. Vis dėlto iš investicijų į obligacijas tikintis uždirbti, reikia jas pirkti ilgesniam laikui. Vadinasi, reikia pasiryžti, kad pinigai, atidėti šiai investicijai, ne vienerius metus turės būti nejudinami. Priešingu atveju visa sukaupta nauda išgaruos.

Vis žemyn leidžiama bankų indėlių palūkanų kartelė davė naudos valstybei. A.Šumino duomenimis, sausį už vienerių metų valstybės platinamus taupymo lakštus siūlytas procentas palūkanų. Per pirmąjį šių metų mėnesį išplatinta 100 mln. litų taupymo lakštų vieneriems metams po procentą. Tuo metu, kai valstybė siūlydavo tik 0,3 proc. palūkanų, taupymo lakštų būdavo išplatinama už milijoną litų.

„Žmonės ieško saugių instrumentų, kad galėtų uždirbti daugiau nei pinigus laikydami terminuotuosiuose indėliuose. Tų, kurie vertindami savo pinigus pradės domėtis alternatyvomis, daugės“, - sakė pašnekovas.

Paklaustas, kokią mažiausią sumą tikslinga investuoti į taupymo lakštus, A.Šuminas teigė, jog to pasakyti neįmanoma: „Taupymo lakštui įsigyti reikės mažiausiai šimtinės. O vienam investuoti 10 tūkst. litų ir po metų atsiimti – vienam beverčiai pinigai, kitam – labai dideli“.

Tačiau, anot pašnekovo, klaidinga manyti, kad investuoti galima tik sukaupus didelę sumą. Tą galima tą daryti periodiškai, pavyzdžiui, kas mėnesį atidedant ir kaupiant vaiko studijoms.

Kalbant apie tai, kaip "įdarbinti" turimus pinigus, visuomet paminimas ir nekilnojamasis turtas. A.Šuminas jį kaip alternatyvą bankų indėliams siūlo ne tik tiems, kurie turi sukaupę apvalias sumas, leidžiančias išsyk sumokėti už nusižiūrėtą būstą.

Tie, kas indėliais turi 20, 30 ar 40 tūkst. litų gali pasigerinti turimą būstą, o senąjį – išnuomoti.

Dėl didžiulių nuomos kainų šiandien logiška už sukauptus pinigus pirkti ir pirmąjį būstą. „Tačiau reikia nepamiršti: istorinėse žemumose esančios palūkanos pradės kilti“, - sakė „Pinigų srauto“ prezidentas.

Vis dėlto jei prieš save ant stalo turite krūvelę grynųjų ir svarstote, ar už juokingai mažas palūkanas verta juos nešti į banką, A.Šuminas atsakė vienareikšmiškai: „Nelaikykite pinigų namuose. Bankas bent jau apsaugos nuo vagystės rizikos“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.