Verslas pakuojasi lagaminus – nuo naujų mokesčių bėga į užsienį

Lietuvos valdžiai kalbant apie naujus mokesčius šalies verslas, užuot sukęs galvą dėl plėtros, svarsto, kaip išvengti naujo mokesčių vėzdo. Besidairydami palankesnių sąlygų veiklai, verslininkai vis drąsiau keliasi į užsienį. „Atrodo, valdžia galvoja, kad verslas, kokius jam mokesčius bedėtum, niekur nedings. Tačiau jis turi pasirinkimą, o prasidėjusius procesus bus labai sunku sustabdyti“, - sako Lietuvos laisvosios rinkos instituto prezidentas Žilvinas Šilėnas.

Daugiausia Lietuvos investicijų užsienyje nukreipiama į palankios mokestinės aplinkos valstybes.<br>J.Stacevičiaus asociatyvi nuotr.
Daugiausia Lietuvos investicijų užsienyje nukreipiama į palankios mokestinės aplinkos valstybes.<br>J.Stacevičiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Simona Viltrakytė

Feb 24, 2014, 10:03 AM, atnaujinta Feb 16, 2018, 12:09 AM

70 proc. LLRI apklaustų rinkos dalyvių tikina, kad per pastaruosius penkerius metus valdžios sprendimų, apsunkinančių verslą, tik daugėjo.

Daugiausia Lietuvos investicijų užsienyje nukreipiama į palankios mokestinės aplinkos valstybes, tokias kaip Nyderlandai, Kipras ar net ir artimoji Latvija. Nyderlandai ir Kipras vilioja mažu pelno ir dividendų apmokestinimu, Latvija dividendų apmokestinimo atsisakė nuo šių metų, todėl lietuviams ji taps dar patrauklesnė.

Kad verslo sąlygos Estijoje palankesnės nei Lietuvoje rodo statistika: per 2012 m. lietuvių investicijos Estijoje išaugo iki 700 mln. litų.

Per ketverius metus – nuo 2008-ųjų iki 2012-ųjų užsienyje į pagrindinių buveinių ar konsultacinę veiklą investuojančių Lietuvos įmonių skaičius išaugo 44 proc., o vienai įmonei tenkanti investicijų dalis – nuo 17 iki 70 milijonų litų.

„Verslas emigruoja. Mums reikia ne tik pritraukti investicijas, bet ir parodyti, kad gebame išlaikyti savo verslą“, - sako kitas LLRI atstovas Laurynas Rekašius.

Jis atkreipia dėmesį, kad Lietuvos verslininkai į kitas šalis investuoja ne plėtodami savo veiklą ar plėsdami gamybą, o steigdami kompanijas ir ieškodami palankesnės erdvės verslui.

LLRI apklausa atskleidžia, kad stipriausiai prie spendimo išsikelti iš Lietuvos prisideda sunkiai prognozuojama ir dažnai kintanti įstatyminė bazė, didžiulė biurokratija (Lietuvoje verslą prižiūri 58 institucijos) bei nelygios politikų sudaromos sąlygos skirtingiems verslo projektams.

„Neseniai buvo pasiūlyta įvesti keturis skirtingus mokesčius. Įmonės gavo signalą – galbūt kažkas keisis. Atsakingi asmenys turi kalbėti atsakingai“, - teigia Ž.Šilėnas.

L.Rekašius, komentuodamas tyrimo duomenis, sako, kad šiais metais verslą bėgti iš Lietuvos paskatintų energijos kainų didėjimas bei progresyvumas visoms pajamos. Tai tiesiogiai susiję su verslo sąnaudų augimu, o tai savaime lemia mažesnį verslo konkurencingumą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.