Mažoje įmonėje labai svarbus kiekvienas „varžtelis“

Mažos ir vidutinės įmonės atlieka svarbų vaidmenį Lietuvos ekonomikoje, jos sukuria net 63,5 procentus bendros pridėtinės vertės šalies ekonomikoje bei 75 procentus darbo vietų, nurodoma 2013 m. SBA faktų suvestinėje. Mažos ir didelės įmonės – du skirtingi verslo sektoriaus mechanizmai, individualiai kontroliuojantys savo veiklą bei vidinę kultūrą.

Daugiau nuotraukų (1)

Karolina Trabutytė

Sep 13, 2014, 1:09 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 4:05 PM

Rinkdamasis naują darbo vietą, dažnas darbuotojas apsvarsto tokius klausimus, kaip mažų įmonių pajėgumas sukurti gerą darbo aplinką ir mikroklimatas tokiose įmonėse. Siekdama parodyti, kokia svarbi yra darbo atmosfera kiekvienai įmonei, Lietuvos verslo konfederacija jau antrus metus organizuoja socialinį projektą „Aš myliu savo įmonę“.

Maža įmonė – tarsi maža šeima

Nedidelėje įmonėje dirbantys žmonės turi galimybę artimiau pažinti vienas kitą, o darbo užduotys neretai nulemia aktyvų bendravimą. Mažas darbuotojų skaičius leidžia užmegsti glaudžius ryšius ir dalintis įvairiomis patirtimis ne tik darbo metu, bet ir po jo.

„Nedidelių įmonių darbuotojai tampriai bendrauja tarpusavyje, pasikalba ne tik apie darbą, bet ir kuo gyvena po darbo valandų, paremia vienas kitą“, - tvirtina tarptautinės vadovų paieškos ir vertinimo įmonės „Talentor Lietuva“ vadovaujanti partnerė Aušra Grybauskienė.

Mažose įmonėse kiekvienas darbuotojas prisideda prie atmosferos kūrimo, o darbuotojų pomėgiai, asmeninės savybės ir nuosavos vertybės formuoja įmonės kultūrą.

„Nedidelėje kompanijoje kiekvienas naujai atėjęs darbuotojas kuria įmonės mikroklimatą. Tas pats žmogus, pradėjęs dirbti didelėje įmonėje, nepajus tokios reikšmingos savo įtakos bendro mikroklimato kūrimui, kaip mažoje įmonėje“, - teigia žmogiškųjų išteklių valdymo ekspertė, „Alpha Consultants“ direktorė Inga Siminonienė.

Nedidelį darbuotojų skaičių turinti įmonė sukuria glaudų darbuotojų ratą, kuriame kiekvienas turi didelę įtaką priimant sprendimus. Lietuvos verslo konfederacijos prezidentas Valdas Sutkus neabejoja darbuotojų galia mažose įmonėse: „Visos pasaulinės korporacijos kažkada buvo mažomis įmonėmis. Viena geniali idėja gali pakeisti bendrovės ateitį ir ją paversti lyderiaujančia savo srityje. Todėl nedidelėse įmonėse ir eiliniai darbuotojai yra labai svarbūs.“

Socialiniai projektai – galimybė pamatyti kolegas kitoje šviesoje

A.Grybauskienė mano, kad darbuotojai, veikdami savo pozicijos ribose ir nuolat bendraudami su tam tikrų verslo šakų atstovais, tarsi nebežino, kaip atrodo pasaulis už įmonės ribų: „Socialiniai projektai padeda ugdyti darbuotojų kūrybiškumą, leidžia pažvelgti į savo darbą iš kitos perspektyvos, pristatyti idėjas kitai auditorijai, pamatyti save ir kolegas kituose vaidmenyse.“

Socialiniai projektai, skirti įmonių mikroklimato gerinimui bei darbuotojo pasitenkinimo darbu skatinimui, padeda įmonėms pažvelgti į savo darbą iš šalies bei suteikia jam naujo patrauklumo.

Projekto „Aš myliu savo įmonę“ organizatoriai šiais metais daug dėmesio skiria mažų įmonių raginimui prisijungti prie projekto. Šio konkurso komisijos narys V. Sutkus teigia, kad geras mikroklimatas, kuriantis efektyvesnį darbo rezultatą, privalo būti aktualus visoms Lietuvos įmonėms.

„Manau, kad tokių projektų kaip „Aš myliu savo įmonę“ tikslas – skatinti artimesnį bendravimą komandoje. Įmonėse bendravimas turi būti efektyvus, todėl būtent įvairios socialinės iniciatyvos ir skatina skirtingų grupių artimesnį bendravimą bei tarpusavio supratimą. Gerai pažįstant kitus žmones galima juos nuspėti, žinoti kaip su jais bendrauti, o tai yra labai naudingas veiksnys kolektyvinėje veikloje“, - tvirtina V.Sutkus.

Maža įmonė – didelė atsakomybė

Nedidelėje kompanijoje dirbantys žmonės turi galimybę prisidėti prie įvairių įmonės veiklų, reikalaujančių lankstumo, įvairiapusiškumo bei noro ugdyti save įvairiose darbo srityse.

„Galima apsiimti kuruoti sritį, kuri tau įdomi ir taip praplėsti savo atsakomybių ribas, įgauti naujos patirties, būti svarbiu ir kurti didesnę pridėtinę vertę kompanijai. Mažoje įmonėje darbuotojas turi prisidėti ir prie svarbių strateginių klausimų, bet tuo pačiu ir pats atlikti mažus elementarius darbelius. Norint išbandyti save įvairiose veiklose ir įgyti patirties, jaustis svarbiu, maža įmonė yra puiki terpė“, - dalinasi mintimis A.Grybauskienė.

Dirbant mažoje įmonėje nuo kiekvieno darbuotojo vykdomų darbų gali ženkliai pasikeisti įmonės veiklos rezultatas.

I.Siminonienė teigia, kad ilgai mažoje įmonėje dirbantis žmogus yra ypač vertingas, nes jis turi daug patirties įvairiose veiklos terpėse, yra savo sričių profesionalas ir dažnai neturi kolegų, kurie lengvai gali perimti jo pozicijas: „Mažoje įmonėje dirbantis žmogus dažnai atlieka platesnes ir iš anksto tiksliai neapibrėžtas funkcijas. Darbuotojas turi galimybę dirbti įvairiapusiškesnį darbą, jis dalyvauja verslo vystyme, procedūrų kūrime, santykių su klientais formavime. Tokio darbuotojo pasitraukimas iš įmonės ypač pavojingas.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.