Robertas Dargis: „Lietuvos ant Kinijos žemėlapio net nesimato“

Lietuvos pramonininkų konfederacijos (LPK) prezidentas Robertas Dargis įsitikinęs, kad gamintojų kooperacija yra vienas svarbiausių komponentų atveriant didžiules rinkas lietuviškoms prekėms.

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Sep 29, 2014, 10:22 AM, atnaujinta Jan 29, 2018, 7:47 AM

Anot R.Dargio, verslo sektorius pernelyg nesureikšmina Lietuvos banko ekonomistų sumažintų bendrojo vidaus produkto (BVP) ir kitų ekonominių rodiklių prognozių.

„Nuotaikos versle pozityvios. Atsigavusi vidaus prekyba skatino geresnes nuotaikas. Lyginant su Europa, kuri gali būti, šiais metais neaugs, mes vis tiek augame“, – pirmadienį „Žinių radijui“ sakė R.Dargis.

Jis informavo, kad LPK su Užsienio reikalų ir Ūkio ministerijomis šiuo metu rengia potencialių eksporto rinkų žemėlapį lietuviškiems gaminiams, kuriame aiškiai išsiskiria Kinija. R.Dargio teigimu, siekiant įžengti į tokią milžinišką rinką, Lietuvos gamintojams reikia ne tik orientuotis į tam tikrą Kinijos regioną, bet ir konsoliduoti savo ekonominius pajėgumus.

„Tik nereikia kalbėti „mes vešime į Kiniją“. Kinija tokia milžiniška, kad Lietuvos ant to žemėlapio net nesimato. Mums reikia tvirtos partnerystės su kokiu nors regionu ar miestu, kuriame gyvena apie 30 mln. gyventojų, ir Lietuvai to užtektų, – samprotavo R.Dargis. – Mums reikia konsoliduoti produkciją. Turime neblogų mėsos gamintojų, tačiau atskirai negalime tokio kiekio nuvežti į Kiniją. Mums reikia kelių produktų, kelių pavadinimų, su kuriais mes tikrai galėtume įeiti į rinkas. Čia jau kooperacijos, parnerystės klausimas“.

Lietuva galėtų pasimokyti iš Vakarų

R.Dargis įsitikinęs, kad mūsų šalies švietimo sistema jaunuoliams turėtų ne tik perduoti žinias, bet ir išmokyti kūrybiškai jas taikyti.

„Tiek universitetai, tiek mokyklos yra „užsikirtusios“ ant žinių teikimo, kada informacinėje visuomenėje vaikai patys greičiau ir geriau susirenka negu, kad mokytojai ar dėstytojai“, – teigia R.Dargis.

Anot LPK prezidento, Lietuva galėtų daug pasimokyti iš Vakarų šalių mokyklų ir universitetų sistemų, kur studentai žinias kaupia savarankiškai, o ugdymo įstaigose įgyja gebėjimus išmintį taikyti sprendžiant nestandartines situacijas.

„Vakaruose švietimo sistemos esmė yra kitokia: tau suteikiamos ne žinios – jų susirinkime tu pats dalyvauji, – o gebėjimas kūrybiškai jas taikyti. Vienodų situacijų gyvenime nebūna, – kalbėjo R.Dargis. – Atsakymai bus penki: vienas bus ekonomiškai naudingiausias, kitas – politiškai, trečias galbūt labiausiai tenkins visuomenę. Reikia ieškoti, kaip tą suderinti, čia jau atsiranda tai, ko mūsų mokyklos ir universitetai šiai dienai neturi: kūrybingumą, kurį reikia perteikti, gebėjimą taikyti žinias“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.