Turizmo rūmų vadovė: „Nesąžiningi žmonės smogė kelionių verslui“

Nusiperki kelialapį, išvyksti į kelionę, o ten sužinai, kad už viešbutį kelionių rengėjas neatsiskaitė ir skrydžiu atgal nepasirūpinta. Arba išvis suplanuotos kelionės išvakarėse naujienų portale perskaitai: tavo kelionių organizatorius sustabdė veiklą, jis nemokus ir rengiasi bankrutuoti. Šie scenarijai - 2014-ųjų metų. O kas laukia 2015-aisiais?

Turizmo įmonių bankrotai gerokai papurtė vietos rinką – tiek turistus, tiek šios ūkio šakos prievaizdus.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Turizmo įmonių bankrotai gerokai papurtė vietos rinką – tiek turistus, tiek šios ūkio šakos prievaizdus.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aida Murauskaitė

Jan 3, 2015, 12:47 PM, atnaujinta Jan 17, 2018, 3:40 AM

Turizmo įmonių bankrotai gerokai papurtė vietos rinką – tiek turistus, tiek šios ūkio šakos prievaizdus. Kelionių organizatorių gretos praretėjo, prie Turizmo departamento vairo netrukus stos nauja vadovė. Kas turi nutikti, kad įsivyrautų pusiausvyra, o keliautojų pasitikėjimas vėl grįžtų į vėžes? Ar tai išvis neįmanoma?

Apie tai lrytas.lt kalbasi su Turizmo rūmų prezidente Žydre Gaveliene.

- Kaip euras koreguos mūsų keliones kitais metais, jūsų manymu?

- Euras tik teigiamai paveiks mūsų keliones. Išvengsime valiutos konvertavimo, pavedimų valiuta mokesčių. Atvykstantys turistai jausis smagiau, kai nereikės sukti galvos, kiek pietūs ar bilietas iš tikrųjų kainuoja. Neišvengiamai kils smulkių paslaugų kainos.

Lietuva tampa vis labiau žinoma valstybe, vis daugiau bus galvojančių apie atvykimą į Lietuvą. Mums svarbu tinkamai tai išnaudoti ir būti maksimaliai svetingiems. Pradėkime kiekvienas nuo savęs ir netoleruokime netinkamo aptarnavimo bei visomis išgalėmis remkime tuos verslus, kurie tinkamai teikia keliavimo, maitinimo, apgyvendinimo, pažinimo, aktyvaus poilsio paslaugas.

Atvykstamasis turizmas yra investicija, kuri duoda greičiausią grąžą eksporto srityje.

Paminkime savo drovumą ir didžiuokimės savo šalimi, taip skleisdami gerąją žinią apie Lietuvą.

- Kaip įvertintumėte šiandienos turizmo rinką Lietuvoje? 2014-ieji ir ankstesni metai atnešė nemenkai išmėginimų. Kurie jų kirto skaudžiausiai tiek turistams, tiek turizmo verslui, jo reputacijai?

- Metai išties buvo labai nedėkingi sąžiningai dirbantiems. Kelių nesąžiningų verslo veikėjų veiksmai sukėlė nepasitikėjimą rinkoje. Gaila, nukentėjo dalis keliautojų. Tačiau turbūt mūsų rinkai, kaip ir bet kokiai kitai besivystančiai, dar reikėjo išmokti pamokas.

Tikiuosi išvadas pasidarys tiek Ūkio ministerija, tiek verslas, tiek keliautojai. Nėra to blogo, kas neišeitų į gerą, keliautojai atidžiau renkasi kelionių agentūras. Keliautojai lengviau patiki profesionaliomis rekomendacijomis.

- Ko reikia, kad padėtis stabilizuotųsi?

- Rinką stabilizuoti gali tik pasitikėjimas. Viena vertus, reikia ugdyti tiek keliautojus, tiek verslo paslaugų tiekėjus. Kita labai reikalinga dedamoji yra tokia: jeigu Ūkio ministerija įsipareigoja vykdyti kelionių organizatorių priežiūrą, tai būtina, kad šie pažadai būtų ne tik popieriuje, bet ir vartotojai būtų realiai apsaugoti.

- Kaip pastaraisiais metais keičiamės mes, lietuviai turistai? Vis dar turime apsčiai baimių vykti svetur? Kliaujamės tik kelionių organizatoriais? Kruopščiai susidėliojame kelionės planą ar linkstame į avantiūras, „kaip Dievas duos“?

- Kiekvienais metais keliautojų išprusimo lygis kyla. Nors, lyginant su Europos vidurkiu, lietuviai vis dar keliauja mažiau ir mažesnę pajamų dalį investuoja į atostogas.

Šiandien Lietuvos keliautojų pasirinkimą lemia naujos į mūsų šalį ar regioną atėjusios aviakompanijos ar nauji maršrutai. Taigi kelionių žemėlapis plečiasi, pagrindinių atostogų laikas ilgėja, ir svetimas kraštas pažįstamas nuodugniau.

Didėja tiek keliautojų su kuprinėmis skaičius, tiek vertinančių profesionalias paslaugas parenkant kelionę.

Kita tendencija – keliaujama didesniu draugų ar šeimos narių būriu švenčių metu. Žmonės vertina kartu naudingai praleistą laiką bei poilsį.

- Jūs pati keliaujate kaip? Griežtas planas, bilietai dėkle, viešbučių rezervacijos, lagaminas – rankoje? Ar kuprinė, bilietai, o dalimi nakvynių pasirūpinsite vietoje?

- Dirbant kelionių versle mane nuolat aplanko jausmas, kad aš mažai keliauju. Nors kai lygini su Lietuvos vidurkiu, tai yra daug. Kelionėse praleidžiu penktadalį laiko.

Kelionės nėra vien mano darbas, tai labiau pomėgis. Todėl labai branginu kiekvieną minutę kelionėje ir stengiuosi, kiek įmanoma, daugiau nuveikti, pamatyti ir pažinti.

Kai keliauju darbo reikalais, dažnai stengiuosi prasitęsti kelionę keliomis dienomis ir pažinti miestą ar šalį geriau.

Kai keliauju su šeima, planuoju, nes džiaugiamės skirtingo amžiaus atžalomis, kurių poreikiai labai skirtingi. Taigi vieną dieną vyras su dukra keliauja į pramogų parkus, o aš su mažaisiais į baseiną ar žaidimo aikšteles.

Mano visos kelionės, kiek įmanoma, gerai suplanuotos, bet tai nereiškia, kad netenka keisti planų. Susipažįsti su įdomiais vietiniais žmonėmis ir supranti, kad nori keisti maršrutą. Tai ir padarai. Gerai, kad turiu puikius kolegas kelionių agentūroje, kurie padaro neįmanomus dalykus ir nepavargsta dirbti naktimis, kad įtiktų įnoringai “direktorei”.

Mano kelionės kruopščiai suplanuotos, tačiau visuomet keliauju su mažu lagaminu. Nemėgstu turėti daug daiktų ir vargti su jais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.