Paranojos protrūkis: Maskva prabilo apie molekulinį karą

Rusijos geležinkelių vadovas Vladimiras Jakuninas parašė programinį antiglobalistinį straipsnį, kuriame papasakojo apie vykstantį „molekulinį“ karą ir planus „pažymėti mikroschemomis visą žmoniją.“

Nuotaikos Maskvoje – vis agresyvesnės.<br>AP asociatyvioji nuotr.
Nuotaikos Maskvoje – vis agresyvesnės.<br>AP asociatyvioji nuotr.
V.Jakuninas yra gavęs apdovanojimą už nuopelnus skatinant Lietuvos ir Rusijos dialogą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
V.Jakuninas yra gavęs apdovanojimą už nuopelnus skatinant Lietuvos ir Rusijos dialogą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

lrytas.lt

Aug 13, 2015, 4:00 PM, atnaujinta Oct 20, 2017, 5:39 PM

Pagrindinis priešas, pasak jo, pasaulinė finansinė oligarchija. 

Šis straipsnis pasirodė almanacho „Vystymasis ir ekonomika“ svetainėje.

 V.Jakunino atstovas pranešė, kad jį publikavęs žurnalas pasinaudojo vienoje paskaitoje V.Jakunino išsakytomis tezėmis.

Apie pasaulinę naudos gavėjų irštvą

Vienos didžiausių Rusijos valstybinių monopolijų vadovas šiandieninį pasaulį apibūdina taip:

„Šimtai milijonų jaunų ir išsilavinusių žmonių sėdi prie ekranų ir žaidžia internete – tai jų aistra. Kiti šimtai milijonų gyvena su ausinėmis ant galvos, užvaldyti muzikos. Globalizacija suteikė jiems malonumą, kuris beveik prilygsta visuomenės toleruojamiems narkotikams“.

„Šitaip atsirado virtualios tautos, kurioms būdingos bendros vertybės“, – toliau globalizacijos keliamą grėsmę aprašinėja V.Jakuninas. Tai, skelbia jis, naujo tipo karas.

„Šis karas kelia grėsmę šalių nacionaliniam suverenitetui: būtent tokia antinacionalinė superbendrija sunaikino Sovietų Sąjungą, o dabar susidoroja su likusiais nacionalinio suvereniteto anklavais“, – rašoma straipsnyje. V.Jakuninas vadina šia bendruomenę „nauja politine klase“, „pasauline finansine oligarchija“ ir „pasauline naudos gavėjų irštva.“

Žmonijos pažymėjimas mikroschemomis

Ši pasaulinė jėga stengiasi atlikti Antrojo pasaulinio karo reviziją, jos uždavinys – naujos pasaulinės tvarkos sukūrimas.

„Tam nereikia naudoti jėgos“, – rašo V.Jakuninas.

„Nori lengvai nugalėti šalį – pradėk maitinti ją savo maistu“, – Ivaną Rūstųjį cituoja V.Jakuninas.

„Galutinis „finansinės oligarchijos“ tikslas – „žmonijos pažymėjimas mikroschemomis“. Šių žodžių autorystę V.Jakuninas priskiria Nicholasui Rockefelleriui. Tai būtų, pasak autoriaus, visiška vartotojiško pasaulio, su kurio vėliava sunaikinami netgi mažiausi dvasingumo, istorinių tradicijų, nacionalinės kultūros ir tapatybės daigeliai, pergalė.

V.Jakunino nuomone, globalių rinkų sukūrimas privedė prie to, kad finansų spekuliantai gali nebaudžiami plėšti ištisus kontinentus ir išvežti iš nuskurdintų šalių šimtus milijardų dolerių.

„Globalizacija remia šešėlinio ir kriminalinio verslo siekį išsisukti nuo mokesčių ir plauti nešvarius pinigus“, – priduria jis.

„Pinigai ir vėl „nekvepia“ – skirtumo tarp legalaus ir kriminalinio sektorių daugiau nėra“, – reziumuoja jis.

JAV klaida

„Didžioji JAV valdytojų klaida – manyti, kad juos Dievas paskyrė valdyti pasaulį, – rašo V.Jakuninas. – Kai tik pasaulyje išnyko tokia alternatyva kaip Sovietų Sąjunga, JAV – šitas hegemonas – pasaulio politikoje priskaldė tiek malkų, kad iš esmės daugybė žmonių suvokia JAV kaip nesąžiningą valstybę.“

Rusijos geležinkelių vadovas pastebi, kad pasaulyje jau vyksta naujo tipo – „molekulinis“ karas. Jį prieš Afrikos, Azijos ir netgi Europos likučius vykdo visuomenės atstumti žmonės.

„Tam, kad būtų įveikta krizė, reikia atsisakyti esamo globalizacijos modelio, kuriame slypi nacionalinių valstybių sunaikinimo utopija“, – kviečia V.Jakuninas. Tai apsaugotų pasaulį nuo mėginimų įgyvendinti vienos vyraujančios jėgos viešpatavimą.

V.Jakuninas, kuris ne tik vadovauja Rusijos geležinkeliams, bet ir yra Pasaulinio visuomeninio forumo „Civilizacijų dialogas“ prezidentas bei apaštalo Andrejaus Pervozvanovo fondo valdybos pirmininkas, pirmąjį kartą antiglobalistinę kalbą rėžė 2015 metais kovą, skaitydamas paskaitas Sankt Peterburgo universiteto studentams.

Paskaitos metu jis atkreipė dėmesį, kad globalizacija atsirado žmonijos priešaušryje, o neolito revoliucija tapo pirmuoju globalizacijos karu.

V.Jakuninas netgi suskirstė globalizaciją į teigiamą – tokią, kuri padėjo atsirasti pasauliniams telekomunikacijų ir informaciniams tinklams, ir neigiamą – politinę, kuriai vadovauja JAV.

Gavo Lietuvos apdovanojimą

V.Jakuninas turi sąsajų su mūsų šalimi.  Prezidentas Valdas Adamkus jį net yra apdovanojęs už nuopelnus skatinant Lietuvos ir Rusijos dialogą.

Kadenciją baigęs valstybės vadovas vėliau aiškinosi, kad ordiną tuometiniam Rusijos susisiekimo viceministrui įteikė kaip atsaką už tais pačiais metais iš jo gautą šv. Andrejaus žvaigždę, suteiktą už indėlį į tarptautinio dialogo bei taikos plėtrą.

Rusijos geležinkelių bendrovei vadovaujantis V. Jakuninas Lietuvoje vertinamas prieštaringai.

Spėjama, kad jis praeityje galimai užėmė aukštas pareigas Sovietų Sąjungos specialiosiose tarnybose.

Parengė Eugenija Grižibauskienė 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.