3 didžiausios problemos, kurios laukia nusprendusių dirbti namie

Namuose dirbantys specialistai kasdien susiduria su pagundomis, trukdančiomis susikoncentruoti ir dirbti.

Dirbdami namie vaikams verčiau pasakykite tikslų laiką, kada galėsite su jais žaisti.<br>„123rf.com“ nuotr.
Dirbdami namie vaikams verčiau pasakykite tikslų laiką, kada galėsite su jais žaisti.<br>„123rf.com“ nuotr.
Dirbdami namie vaikams verčiau pasakykite tikslų laiką, kada galėsite su jais žaisti.<br>„123rf.com“ nuotr.
Dirbdami namie vaikams verčiau pasakykite tikslų laiką, kada galėsite su jais žaisti.<br>„123rf.com“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

lrytas.lt

Oct 3, 2015, 7:30 PM, atnaujinta Oct 12, 2017, 1:59 AM

Tačiau specialistai teigia, kad įveikus visus trikdžius namuose galima padaryti daugiau darbų nei plušant biure.

„Iš asmeninės patirties galiu pasakyti, kad paprastai laisvai samdomi ir kiti namuose dirbantys specialistai susiduria su trimis „pagundomis“. Kad ir kaip juokingai tai skambėtų, viena didžiausių – namų ruošos darbai.

Dirbant namuose visuomet matyti, kad kur nors nenuvalytos dulkės, nenurinkti skalbiniai, neišplauti indai“, – teigia verslo konsultacijų ir mokymų bendrovės „Grand Partners“ vyriausioji konsultantė Lina Preikšienė.

Antrasis didelis trukdys yra artimieji ir draugai, manantys, kad jei dirbi namie, nedirbi visai.

Pasak konsultantės, kai kam atrodo, kad jei žmogus dirba namie, galima pasisiūlyti į svečius, prašyti padaryti paslaugą, nes juk „vis tiek esi namie“.

Trečiasis trukdys – nuolat namuose besisukiojantys namiškiai, ypač vaikai.

„Norint namie dirbti efektyviau, reikia disciplinuoti save patį, tačiau to neužtenka. Aiškias taisykles reikia nustatyti ir draugams, giminėms bei namiškiams.

Jeigu skambina draugas ir prašo paslaugos, reikia atsakyti: „Taip, galiu padėti po 17 val.“ Tokią pat taisyklę reikia įdiegti ir vaikams: „Taip, mielai pažaisiu su tavimi po 17 val.“ Žinoma, yra sveiko proto kriterijus – jei atsiranda neplanuotų aplinkybių, reikia į jas reaguoti“, – patarė L.Preikšienė.

Tiesa, konsultantė pažymi, kad draugams ir šeimos nariams derėtų nurodyti tikslų laiką, kai bus galima bendrauti. Esą žodis „tuoj“ gali klaidinti, sukelti nepagrįstų lūkesčių. Todėl tiksliai įvardijus grafiką nė viena pusė nebūtų nuvilta.

„Be jokios abejonės, yra atvejų, kai šis metodas gali nesuveikti. Pavyzdžiui, vaikas iki 3 metų tokių taisyklių tikrai nesuprastų. Jam kiltų natūralus klausimas – kodėl aš turiu žaisti su aukle, kai namie yra mama ar tėtis?

Tokiu atveju geriau susirasti darbo vietą kur nors kitur“, – teigia specialistė.

Jei nepavyksta susikaupti namie, patartina ieškoti darbo erdvės. Pavyzdžiui, išsinuomoti darbo vietą specialiai sukurtose erdvėse arba bendrą biurą su keliais kitais specialistais.

„Jei pavyksta susikaupti, darbuotis namie gali būti efektyviau nei biure, kur nuolat kalbina bendradarbiai, skambina telefonai ir į duris beldžiasi paštininkai. Tačiau jeigu ir ramioje namų aplinkoje negalite susikaupti darbui, būtų galima įtarti dvi priežastis.

Pirma, nelabai mėgstate tų darbų, kuriuos turėtumėte nudirbti, – tuomet vertėtų susimąstyti, ar prisiėmėte tinkamas funkcijas.

Antra, gali būti, jog jūs – komandos žmogus, kuriam svarbu nuolat būti žmonių apsuptam. Tokiu atveju nedvejodami ieškokite darbui būtent tokios aplinkos“, – tvirtino konsultantė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.