Iš Ukrainos ministro lūpų – liaupsės Lietuvai

„Dabar, kai pradedu lyginti, skaidrumo, kovos su korupcija, įvairių technologijų ir investicijų patrauklumo atžvilgiu Lietuva yra labai toli pažengusi. Daugelis institucijų Lietuvoje yra labai geras pavyzdys mums Ukrainoje: Konkurencijos taryba, Registrų centras, valstybės rezervas, investicijų projektai,“ – Žinių radijo laidoje „Globali, bet Lietuva“ sakė Ukrainos ekonomikos ministras Aivaras Abromavičius.

Ukrainos ekonomikos ministras A.Abromavičius.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ukrainos ekonomikos ministras A.Abromavičius.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 17, 2015, 3:39 PM, atnaujinta Sep 28, 2017, 7:21 PM

Pasak jo, įgyvendindami reformas Ukrainoje jie remiasi ir Lietuvos patirtimi: „Valstybinių įmonių pertvarką darome, kaip lietuviai daro, viešuosiuose pirkimuose bandome įdiegti gruzinišką variantą, decentralizacija – lenkiškas ir švediškas modelis, energijos efektyvumas – čia irgi šiek tiek iš lietuvių, šiek tiek iš vokiečių, šiek tiek iš švedų“.

Ukrainos ekonomikos ministras sako, kad Lietuvos investuotojams galėtų būti įdomios žemės ūkio srityje dirbančios ukrainietiškos valstybinės įmonės.

Pasak A.Abromavičiaus, Ukraina yra ankstyvojoje vystymosi stadijoje, todėl negali būti efektyvi valstybinio turto valdytoja. Pasak ministro, valstybinės įmonės, kurių šiuo metu yra net 1827, valdomos neefektyviai, grobstomi dideli pinigai, todėl privatizaciją reikia kuo greičiau spartinti.

Tai, kad yra lietuvis, ministrui padeda ir darbe – ukrainiečiai apie lietuvius yra labai geros nuomonės. Geri specialistai, turintys aukštus etikos standartus kartais yra netgi labiau vertinami už Vakarų europiečius: „Panašus mentalitetas, šiek tiek panaši istorija. Ir vietine kalba šnekame“, – sako A.Abromavičius.

Stumia iš posto

A.Abromavičius sako, kad įgyvendindamas drastiškas reformas nebijo oponentų, siekiančių jį išstumti iš posto: „Kuo daugiau tokių yra, tuo labiau esame įsitikinę, kad darome teisingus dalykus. Net iš Prezidento partijos buvo deputatas, kuris į parlamentą įnešė peticiją apie mano atstatydinimą, bet jau praėjo mėnuo, jie surinko tik devyniolika balsų. Mes žinome, kaip reformuoti šalį, tik leiskite mums tai daryti“.

Išvyko 17-os

A.Abromavičius laidoje palietė ir emigracijos temą. Jo nuomone, emigracija Lietuvoje – akivaizdi problema. Kita vertus, jis pats iš Lietuvos išvažiavo septyniolikos ir norėtų, kad jo vaikai taip pat mokytųsi užsienyje. „Savo ateities su Lietuva nesiejau, – sako A.Abromavičius. – Man labai patinka gyventi kitose šalyse. Tai, kad gali laisvai judėti žmonės, kapitalas, darbo jėga, ir yra visas ES grožis“.

A.Abromavičiaus nuomone, Lietuvoje reiktų grįžti prie gimstamumo skatinimo programų, ypač daug dėmesio skirti švietimui – kad ne tik lietuviai, bet ir užsieniečiai norėtų studijuoti lietuviškuose universitetuose. Tiesa, tam reiktų mažinti ksenofobiją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.