Astravo reaktoriams aušinti – Neries vanduo. Kuo tai gresia?

Vilniaus kaimynystėje statoma Astravo atominė elektrinė be geriamo vandens gali palikti ne tik Vilnių, bet ir kitus Neries upės baseine esančius Lietuvos miestus. Neries vanduo, kurį baltarusiai planuoja naudoti reaktoriams aušinti, bus išleistas atgal į upę. Ilgainiui jis neišvengiamai prasiskverbs į požeminius geriamojo vandens sluoksnius. O tai – didžiulė taršos rizika mūsų vandenvietėms. 

Jei Astravo elektrinė bus netinkamai eksploatuojama, ir į upę bus išleistas radioaktyviais elementais užterštas vanduo, jis kels grėsmę visai geriamojo vandens tiekimo sistemai.<br>P.Lileikio nuotr.
Jei Astravo elektrinė bus netinkamai eksploatuojama, ir į upę bus išleistas radioaktyviais elementais užterštas vanduo, jis kels grėsmę visai geriamojo vandens tiekimo sistemai.<br>P.Lileikio nuotr.
B.Miežutavičius.<br>Organizatorių nuotr.
B.Miežutavičius.<br>Organizatorių nuotr.
Jei Astravo elektrinė bus netinkamai eksploatuojama, ir į upę bus išleistas radioaktyviais elementais užterštas vanduo, jis kels grėsmę visai geriamojo vandens tiekimo sistemai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Jei Astravo elektrinė bus netinkamai eksploatuojama, ir į upę bus išleistas radioaktyviais elementais užterštas vanduo, jis kels grėsmę visai geriamojo vandens tiekimo sistemai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Aug 13, 2016, 3:18 PM, atnaujinta May 16, 2017, 1:08 AM

Taršos tikimybė – didelė

„Tai taptų tikra tragedija. Ir toks scenarijus yra visai realus. Juk vos ne kasdien girdime apie nerimą keliančius incidentus Astravo atominės elektrinės statybvietėje. Nieko tikro nežinome nei apie ten naudojamas technologijas, nei apie jų patikimumą“, – sakė Lietuvos vandens tiekėjų asociacijos (LVTA) prezidentas Bronius Miežutavičius

Jo teigimu, net nereikia, kad Astravo atominėje elektrinėje įvyktų avarija. Grėsmę kelia jau pats faktas, kad reaktoriams aušinti bus naudojamas Neries vanduo. Jei elektrinė bus netinkamai eksploatuojama, ir į upę bus išleistas radioaktyviais elementais  užterštas vanduo, jis kels grėsmę visai geriamojo vandens tiekimo sistemai.

Užterštas vanduo, Nerimi atitekėjęs į Lietuvos teritoriją, neišvengiamai prasiskverbs į požeminius sluoksnius. Pavojingomis  medžiagomis jis pirmiausia užterš Vilniaus ir jo regiono požeminio vandens baseiną, o vėliau – ir kitas Neries bei  Nemuno baseinų vandenvietes.

„Teršalų kiekiai gali būti nedideli, iš karto jų poveikio net ir nepajustume. Tačiau ilgainiui tai gali tapti tikra ekologine bomba, nes užteršta vandenį tektų gerti mūsų vaikams ir anūkams“, – sakė B.Miežutavičius.

Incidentų jau būta

Jis prisiminė ne itin seną įvykį Vilniuje, kai šalia Vingio parko dar veikė suvirinimo aparatus gaminusi „Velgos“ gamykla.

Maždaug prieš penkiolika  metų, tikrinant vandens  mėginius iš geriamojo vandens monitoringui skirtų gręžinių, buvo nustatyta, kad vienoje geriausių – Vilniaus Vingio parko vandenvietėje geriamas vanduo nebeatitinka kokybės reikalavimų. Jis buvo užterštas pavojingomis cheminėmis medžiagomis.

Paaiškėjo, kad ilgus metus gamyklos teritorija buvo teršiama įvairiausiais cheminiais teršalais.  

Konkretaus  taršos šaltinio nustatyti nepavyko, tačiau teko atsisakyti kelių giluminių gręžinių, patekusių į užterštą vandenvietės zoną.

Tai ne vienintelis pavyzdys Vilniuje, kai dėl nekontroliuojamos sovietinės pramonės įmonių veiklos buvo užteršiamos ištisos vandenviečių teritorijos. Tokiais atvejais geriamojo vandens tiekimas iš užterštų vandenviečių būdavo nutraukiamas.

Nuodai niekur nedingsta

Pasak B. Miežutavičiaus, tai yra labai jautrūs ekologiniai klausimai.

Vanduo iš paviršinių sluoksnių į požeminius (iš jų ir yra pumpuojamas geriamasis vanduo) skverbiasi ne vienerius metus. Cheminės ir radioaktyviosios medžiagos, praeidamos natūralų grunto filtrą, neištirpsta ir nesuskyla į mažiau pavojingus junginius. Todėl sunku prognozuoti galimos taršos dydį bei laiką, per kurį ji gali atsirasti.

„Žinant, kad  beveik visi vilniečiai  geriamuoju vandeniu aprūpinami iš  vandenviečių, pastatytų Neries slėnyje, o gręžiniai yra gana negilūs ir siekia  maždaug 45 – 75 metrus, yra labai svarbu užtikrinti, kad Neries vanduo būtų apsaugotas.

Jei vandenvietės būtų užterštos, vandens vilniečiams tektų ieškoti Merkio, Vilnelės ir Vokės upių baseinų vandenvietėse. O tai – labai sudėtinga ir brangu“, – kalbėjo B.Miežutavičius.

Grėsmė – ir žuvims, ir augalams

Ne mažesnę grėsmę Astravo atominė elektrinė kelia ir Neries bei Nemuno faunai ir florai.

Iš reaktorių į upę sugrąžintas šiltas vanduo gali pažeisti vandens telkinių temperatūros balansą, ir tai padarytų neigiamą poveikį vienai didžiausių Europoje lašišinių žuvų populiacijai Neries ir Nemuno baseinuose.

„Toli pavyzdžių ieškoti nė nereikia. Tol, kol veikė Ignalinos atominė elektrinė, šiltas vanduo iš reaktorių pažeidė natūralų Drūkšių ežero balansą. Jame sumažėjo žuvų, mėgstančių šaltą ir skaidrų vandenį. Ir, atvirkščiai, žvejai mėgėjai neretai pastebėdavo ežere neršiančius karpius, kuriems mūsų klimatinės zonos vandenyje yra per šalta.

Todėl, kol Astravo atominė kelia tiek daug klausimų be atsakymų, yra ir reali ekologinės katastrofos grėsmė“, – įspėjo B.Miežutavičius.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.