Kaip tapti naudingam aplinkiniams, o drauge ir sau?

Dažnai galvojame, kad turime būti savanaudžiai ir pasinaudoti kiekviena galimybe pirmi, kol to nepadarė kas nors kitas. Tačiau yra ir kita viso to pusė, kuri susideda iš benduomeniškumo, tarpusavio dėmėsingumo bei priklausomybės. Šiuo požiūriu pagalba ir atsidavimas kitiems yra kelias į sėkmę bei laimę.

Albertas Einšteinas yra pasakęs: ‚‚Tik dėl kitų nugyventas gyvenimas yra vertas gyventi“.<br>123fr nuotr.
Albertas Einšteinas yra pasakęs: ‚‚Tik dėl kitų nugyventas gyvenimas yra vertas gyventi“.<br>123fr nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 16, 2016, 10:30 AM, atnaujinta May 15, 2017, 8:05 PM

Albertas Einšteinas yra pasakęs: ‚‚Tik dėl kitų nugyventas gyvenimas yra vertas gyventi“. Štai kodėl toks požiūris yra naudingas:

1. Tai padaro pasaulį geresniu. Kai tu padedi aplinkiniams, suteiki jiems vertės, darai pasaulį geresne vieta. Nesvarbu ar tu mokytojas, kuris padeda studentams išlaikyti egzaminus, ar autorius, kurio knygos padėjo tūkstančiams žmonių, tu padarai tiek savo, tiek kitų gyvenimą geresniu.

2. Atgal gausi daug daugiau. Žinoma, tai ne priežastis gerai elgtis, bet faktas – kai duodi, tai ir gauni. Gal ir ne tokiu būdu kaip galvoji, bet kai kuri vertę kitiems nesitikėdamas grąžos, atlygis neišvengiamas.

3. Tai verčia tave jaustis gerai. Stephenas Covey'us, knygos „7 efektyviai veikiančių žmonių įpročiai“ autorius kalba apie vidinę tuštumą, kai gyveni gyvenimą be dorumo. Doras gyvenimas ir vertės kūrimas kitiems – vienintelis kelias tikrai jaustis gerai.

4. Tai suteikia galimybių. Jei tapsi žmogumi, kuris yra žinomas kaip padedantis kitiems, ieškantis problemų sprendimo būdų, įgysi draugų ir darysi įtaką aplinkiniams. Yra du žmonių tipai: kuriantys problemas ir jas sprendžiantys. Kuris esi tu? Tavo sėkmė gali priklausyti nuo to, kurioje pusėje esi.

Kaip mes galime suteikti vertės ir padėti kitiems? Ką galime padaryti, kad patirtume turtingo ir prasmingo gyvenimo jausmą? Štai keli pavyzdžiai, kaip galime kurti vertę kiekvienoje situacijoje. Visų pirma reikia žinoti, ką gali padaryti, kokios tavo stiprybės, įgūdžiai. Šios žinios pravers.

Lyderystės mokytojai siūlo kelis patarimus:

1. Daryk tai, ką mėgsti. Pažiūrėk į Billą Gatesą, Stevą Jobsą ar Madonną ar bet kurį kitą turtingą bei sėkmingą žmogų. Ką jie turi bendro? Jie daro tai, ką myli. Ir jie yra sėkmingi, nes jie vertę sukuria savaime, užsiimdami savo mėgiama veikla.

2. Nesustok mokytis ir plėsk savo komforto zoną. Taip įgysi naujų įgūdžių, kurie leis tau sukurti daugiau vertės. Lankyk kursus, sukurk internetinį puslapį, parašyk romaną, įkurk verslą – tiesiog padaryk kažką naujo.

3. Nebijok suklysti. Kai darai kažką naujo, darysi tai netinkamai, gal net iš viso bijosi tai daryti. Kai suklysi, gal nebėnoresi daugiau tokios patirties. Bet jeigu prisiversi ir įveiksi baimę, nesustosi ir judėsi toliau, galiausiai pradėsi tobulėti ir darysi tai vis geriau.

4.Skatink kitus žmones. Bandyk ištraukti iš jų geriausia, ką jie sugeba. Skatink juos būti geriausiais, kokiais tik gali būti. Tai įkvėps juos imtis veiklos, prisiimti riziką ir kurti savo vertę pasauliui.

Daugiau idėjų apie vertės kūrimą ir to svarbą galite išgirsti 2016 m. gruodžio 1 d. Lietuvoje vyksiančioje lyderystės konferencijoje LIVE2LEAD: Lietuva

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.