Centrinių bankų savaitė: kaip kalbos paveiks finansų rinkas?

Svarbiausia šios savaitės naujiena – tai trečiadienį vyksiantis Federalinės rezervų sistemos (FED) posėdis, kurio metu išgirsime tiek sprendimą dėl JAV dolerio bazinių palūkanų, tiek ir FED vadovės Janet Yellen komentarą dėl FED lūkesčių JAV ekonomikos atžvilgiu ir galimų monetarinių veiksmų.

G.Gečiauskienė.<br>Organizatorių nuotr.
G.Gečiauskienė.<br>Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Giedrė Gečiauskienė

Sep 20, 2016, 1:52 PM, atnaujinta May 12, 2017, 12:33 PM

Tai – ne pirmas ir tikrai ne paskutinis kartais, kai vien kalbos gali reikšmingai paveikti finansų rinkų tendencijas. Kita vertus, visi puikiai supranta, kad ne kalbos kuria ekonomiką.

Ko galime tikėtis iš FED?

Tikimybė, kad FED rytoj pakels bazinę palūkanų normą, šiuo metu vertinama 20 proc. (ir 56 proc., kad palūkanos bus pakeltos gruodžio mėnesį). Taigi bendra rinkos dalyvių nuomone, JAV palūkanų kėlimas dar šiemet yra labiau tikėtinas, nei veiksmų iš FED pusės nebuvimas.

Mes, tuo tarpu, turime didesnių abejonių dėl FED veiksmų šiais metais, ir manome, kad šiemet FED palūkanų nekels. Priežasčių būtent tokiam scenarijui yra pakankamai daug.

Pirmiausia, JAV ekonomika yra praradusi veržlumą, ir BVP augimas nuo 3,3 proc. metinio augimo tempo 2015 m. pirmajį ketvirtį sulėtėjo iki 1,2 proc. 2016 m. antrąjį ketvirtį.

Nedarbo lygis, infliacijos tempai juda labai nedaug ir nerodo svarios teigiamos tendencijos, lūkesčiai dėl infliacijos tempų yra suprastėję, ISM indeksas, rodantis pramonės sektoriaus raidą ir veržlumą, atrodo prasčiausiai nuo 2010 m. Ne ką mažiau svarbu, kad iš kitų FED narių retorikos susidaro įspūdis, kad FED nedega noru skubėti kelti palūkanas.

Jei FED spaudos konferencijos metu neišgirsime pozityvių žinių ir lūkesčių ateities atžvilgiu, finansų rinkos neturės priežasties stabdyti per praėjusią savaitę rinkose įsivyravusią korekciją. Daugelis akcijų indeksų praeitą savaitę raudonavo, Europos akcijų indeksai patyrė maždaug 5 proc. kritimą, JAV akcijų indeksai koregavosi mažiau.

Akivaizdu, kad akcijų rinkoms atsitiesti reikalingi reikšmingesni stimulai. Ar korekcija bus ilgalaikė? Net atmetus FED kalbų įtaką, tikėtina, kad ne. Tai lemia viena labai banali priežastis – neigiamų ar nulinių palūkanų aplinkoje, rinkose cirkuliuojančios laisvos lėšos tiesiog turi rasti vietą, kur apsistoti. Akcijų rinkos išsipardavimo atveju, atsilaisvinusios lėšos vis vien anksčiau ar vėliau turės grįžti į rinką.

Šios savaitės ekonominių rodiklių kalendorius daugiausiai koncentruosis į lūkesčių rodiklius.

Ketvirtadienį euro zonoje bus skelbiamas vartotojų lūkesčių indeksas, kuris pastaruoju metu prastėjo. Šį mėnesį, jam įtakos turės dvi priešingos jėgos: kiek ūgtelėjusi naftos kaina veikiausiai bus sugadinusi vartotojų nuotaikas, tačiau teigiamos tendencijos euro zonos darbo rinkoje turėtų įpūsti optimizmo.

Penktadienį tiek euro zonoje, tiek ir JAV bus skelbiami pirkimo vadybininkų indeksai, paprastai vertinami kaip atskirų sektorių (pramonės ir paslaugų) nuotaikų barometras.

Tikėtina, kad euro zonos PMI indekso pokyčiai gamybos sektoriuje bus labai lengvai teigiami, tuo tarpu paslaugų sektorius gali būti kiek prasčiau nusiteikęs, ir pirmiausia dėl prastesnių iš Vokietijos ateinančių rodiklių. Skirtingi JAV lūkesčių indikatoriai pastaruoju metu siuntė įvairius signalus, dėl to prognozuoti JAV „Markit PMI“ indekso raidą yra sudėtingiau.

Tačiau dėl ankstesnių gana prastų ISM PMI rodiklio pokyčių, manome, kad ir šį penktadienį paskelbto rodiklio tendencija nebus itin optimistiška – laukiame 50,5 indekso reikšmės už rugsėjo mėnesį (palyginti su 52,0 reikšme rugpjūtį) ir esame didesni pesimistai, nei rinkos dalyvių nuomonės vidurkis, siekiantis 52,0.

Giedrė Gečiauskienė yra „Danske Bank“ Finansų rinkų departamento direktorė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.