Patarimai kaip pasirengti pirmojo darbo paieškai

Neseniai tapai studentu, pradėjai savarankišką gyvenimą ir pajautei, kad turi laisvo laiko, kurį galėtum skirti darbui? O gal tiesiog norėtum turėti papildomų pajamų? Tas metas, kai norisi ar tenka pradėti ieškoti darbo anksčiau ar vėliau ateina kiekvienam. Kad darbo paieška ir rezultatas būtų sėkmingi, svarbu tinkamai tam pasirengti. Kaune įsikūrusios JAV sveikatos apsaugos technologijų įmonės „Intermedix Lietuva“ Personalo skyriaus vadovė Simona Vabalė dalijasi patarimais nuo ko pradėti ieškant savo pirmojo darbo. 

 Pirmiausia, nuspręsk, kokią dalį savo laiko esi pasiruošęs skirti darbui – ar galėsi dirbti visą darbo dieną, ar tik kelias valandas per savaitę.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
 Pirmiausia, nuspręsk, kokią dalį savo laiko esi pasiruošęs skirti darbui – ar galėsi dirbti visą darbo dieną, ar tik kelias valandas per savaitę.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 26, 2017, 11:17 AM

1. Pirmiausia, nuspręsk, kokią dalį savo laiko esi pasiruošęs skirti darbui – ar galėsi dirbti visą darbo dieną, ar tik kelias valandas per savaitę. Jei studijuoji, būtinai įsivertink paskaitų tvarkaraštį – būk tikras, kad galėsi suderinti darbą ir studijas. Tuomet apsibrėžk, kokio tipo įmonėje norėtum dirbti – tarptautinėje, o gal vietiniame versle, informacinių technologijų įmonėje ar maitinimo srityje. Pagalvok, ar galėsi važinėti į darbą, pavyzdžiui, įsikūrusį kitame miesto gale, ar vis tik patogiau būtų dirbti šalia namų ar universiteto. 

2. Tyrimai rodo, kad darbdavys vienam CV peržiūrėti vidutiniškai skiria 6 sekundes, tad svarbu, kad tavo gyvenimo aprašymas nepasimestų tarp daugybės kitų kandidatų. Tavo vardas, pavardė, išsilavinimas ir patirtis turi patraukti dėmesį, tačiau nešokiruoti. Tekstą rašyk klasikine juoda spalva, o jei nori pažymėti antraštes – rinkis ramias žemės spalvas. Nuotrauka CV patrauklumo neduos – geriau pasitelk savo patirties žavesį. Galiausiai, būtinai kelis kartus pasitikrink, ar savo gyvenimo aprašyme nepalikai gramatinių klaidų. Taisyklinga kalba – pirmasis raktas į sėkmę.

3. Nesiųsk to paties gyvenimo aprašymo visoms įmonėms iš eilės, pasidomėk ta įmone labiau – koks jos darbo ir bendravimo stilius, vertybės, veiklos pobūdis. Atsižvelgdamas į tai, pakoreguok savo CV – perdėliok savo trumpą pristatymą, apgalvok, kurias savo savybes ir gebėjimus turėtum išskirti.

4. Žinai, kokio darbo nori, esi pasiruošęs naujiems iššūkiams ir turi parengtą CV? Pats metas susirasti būsimą darbovietę. Tik kur? Yra keli būdai. Pirmiausia, pasisakyk savo draugams ar bendramoksliams – galbūt jų darbovietėse yra laisvų pozicijų ir jie nukreips jus pas atsakingus kolegas. Įkelk savo CV į pagrindinius karjeros portalus (cv.lt, cvonline.lt ir kt.), juk jomis naudojasi daugybė darbdavių ir personalo atrankos kompanijų. Galbūt seniai galvoji apie tam tikrą įmonę ar pamatei įdomią kompanijos reklamą – pasidomėk karjeros galimybėmis jų interneto svetainėje. Netgi jei šiuo metu nėra atitinkamo darbo pasiūlymo norimoje įmonėje, nusiųsk savo CV ir galbūt tuomet, kai turės laisvų pozicijų, įmonė peržiūrės gautus CV ir pakvies tave pokalbiui. 

5. Nenuostabu, kad socialiniai tinklai užima didelę dalį mūsų gyvenime ir ten esame itin aktyvūs. Tačiau dažnai daugelis pamiršta, kad informacija, kuria dalinamasi, gali  būti matoma ne tik draugams ir artimiesiems. Kad netektų raudonuoti per darbo pokalbį, pasiruošk iš anksto. Būk tikras, kad tavo asmeniniai socialinių paskyrų duomenys nėra prieinami visiems ir panaikink informaciją, kuri galėtų daryti neigiamą įtaką tavo įvaizdžiui prieš būsimą darbdavį ir kolegas. Nuspręsk, kokį pirmąjį įspūdį sudaryti.

6. Darbo pokalbis – paskutinė grandis tavo norimo darbo link. Planuok ir repetuok savo susitikimą su potencialiu būsimu darbdaviu. Pasidomėk įmone ir jos siūlomomis karjeros galimybėmis išsamiau, kad pokalbis būtų kuo turiningesnis. Būk pasiruošęs papasakoti apie savo išsilavinimą ir karjeros tikslus, teigiamas ir neigiamas savybes (darbo tematika) bei parodyti savo motyvuotą požiūrį. Įrodyk, kad šis darbas būtent tau. Būtinai paklausk kelių klausimų, taip parodysi savo susidomėjimą darbo pozicija, pavyzdžiui: kokia atmosfera kompanijoje, kokie didžiausi sunkumai gali nutikti šiame darbe bei kokios karjeros perspektyvos. 

Jei tinkamai pasirengei darbo paieškoms,  kartais pravers ir šiek tiek sėkmės ir tavo pirmoji darbo vieta jau lauks tavęs! 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.