„FinBee“ metai: 91 proc. portfelio augimas, paskolos verslui ir startas Čekijoje

Praėjusiais metais per tarpusavio skolinimo platformą „FinBee“ išduota 5,8 mln. eurų paskolų, o tai yra 91 proc. daugiau, nei 2016 m., kuomet paskolinta 3 mln. eurų. Platforma 2017 m. pradėjo skolinti verslui ir sėkmingai startavo Čekijoje. 

 Laimonas Noreika, tarpusavio skolinimo platformos „FinBee“ vadovas.<br> Asmeninio archyvo nuotr. 
 Laimonas Noreika, tarpusavio skolinimo platformos „FinBee“ vadovas.<br> Asmeninio archyvo nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 4, 2018, 12:32 PM

„FinBee“ šiemet planuoja toliau augti Lietuvoje ir plėstis į dar bent vieną Europos rinką. 

Pernai gyventojai per platformą pasiskolino 4,5 mln. eurų ir tai yra 48 proc. daugiau, negu 2016 m., kuomet gyventojai pasiskolino 3 mln. eurų. 

2017 m. pradžioje startavo pirmoji Lietuvoje sutelktinio finansavimo platforma smulkioms ir vidutinėms įmonėms „FinBee Verslui“. Per nepilnus pirmuosius veiklos metus 133 bendrovės per platformą pasiskolino 1,3 mln. eurų. 
Iš viso gyventojai ir verslas per „FinBee“ 2017 m. pasiskolino 5,8 mln. eurų. Pasak „FinBee“ vadovo Laimono Noreikos, gerus rezultatus ir spartų augimą lėmė didėjantis gyventojų optimizmas ir augantys reikalavimai kredito bendrovėms. 

„Lietuvos ekonomika auga, žmonės daugiau uždirba ir yra optimistiškesni dėl ateities. Jie noriau skolinasi vartojimui, bet tuo pačiu reikliau vertina kredito davėjus. Praėjo laikai, kuomet žmonės ėmė greituosius kreditus su triženklėmis metinėmis palūkanomis. Žmonės ieško padorių sąlygų bei protingų palūkanų“, - pasakoja „FinBee“ vadovas. 

Jo teigimu, platforma pernai sėkmingai pritraukė ne tik naujus paskolų gavėjus, bet ir investuojančius į paskolas.
„Pasirinkome strategiją net ir sparčiai augdami išlaikyti pačius aukščiausius reikalavimus paskolų gavėjams. Istorinis daugiau nei 90 d. vėluojančių vartojimo paskolų procentas platformoje siekia 5,2 proc., o nei viena verslo paskola nevėluoja daugiau nei 30 d. Istorinė vidutinė palūkanų norma investuotojams siekia 22,7 proc. Tai yra geriausi rezultatai Lietuvoje ir vieni geriausių rezultatų Europoje, kurie padeda pritraukti naujus investuotojus iš visos ES“, - pasakoja platformos vadovas.

L. Noreikos teigimu, apie penktadalis investuojančių į paskolas per „FinBee“ yra ES šalių piliečiai. Dažniausiai – iš Vokietijos, Jungtinės Karalystės ir Norvegijos. 

Pernai gegužę „FinBee“ sulaukė investicijos iš Estijoje registruotos bendrovės „ZeroSum Capital“. Lapkričio mėnesį veiklą pradėjo UAB „Finansų bitė“ dukterinė bendrovė Čekijoje „FinBee CZ Lending s.r.o.“.

„FinBee“ šioje šalyje teikia paslaugas šioje šalyje gyvenantiems vartojimo paskolų gavėjams bei į paskolas norintiems investuoti asmenims iš visos Europos Sąjungos (ES). Planuojama, jog per pirmuosius veiklos metus Čekijoje per platformą bus išduota 50 mln. kronų (1,94 mln. EUR) paskolų. 

„Tarptautinę plėtrą pradėjome Čekijoje, nes šios šalies rinka primena Lietuvą prieš kelerius metus, kuomet vartojimo paskolų sektoriuje dominavo greitųjų kreditų bendrovės. Čekai skolinasi už dideles palūkanas, tačiau kartu yra vieni pavyzdingiausių skolininkų ES, laiku vykdantys savo finansinius įsipareigojimus. Dėl šių priežasčių Čekijoje matome gerą nišą ir galimybes augimui“, - teigia L. Noreika. 

Anot jo, per artimiausius dvejus metus „FinBee“ ketina pradėti veiklą dar dvejose Europos valstybėse, iš kurių vienoje platforma startuos jau šiemet. 

Iš viso nuo veiklos pradžios 2015 m. rugpjūtį tarpusavio skolinimo platformoje „FinBee“ fiziniai asmenys ir įmonės pasiskolino beveik 9,2 mln. eurų. 

„FinBee“ platformoje metinė paskolų palūkanų norma prasideda nuo 6,41 proc. Konkreti palūkanų norma kiekvienam besiskolinančiajam nustatoma, įvertinus asmens kredito istoriją ir turimus finansinius įsipareigojimus. Investuojantys į paskolas gali pasirinkti rizikos lygį, geriausiai atitinkantį jų poreikius. Kylant rizikos lygiui, proporcingai didėja ir galima investicijų grąža.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.