Š. Ruzgys: pensijų reforma neturėtų pabloginti padėties

Vyriausybės siūloma pensijų sistemos reforma, atsisakant „Sodros“ įmokų į antrosios pakopos pensijų fondus, yra evoliucinė ir neturėtų pabloginti dabartinės padėties, teigia Lietuvos investicinių ir pensijų fondų asociacijos (LIPFA) prezidentas. Šarūnas Ruzgys teigia sutinkantis, jog sistemą reikėjo keisti, kviečiant žmones labiau prisidėti ir savais pinigais. 

„Diskutuotinas, matyt, klausimas amžiaus riba, kuri paskelbta 40 metų. Gal ta riba turėtų būti ir kitokia būti. (...) Bet čia turbūt diskusijų klausimas, mes būtume linkę, kad būtų didesnė riba“, - kalbėjo Š. Ruzgys.<br>T.Bauro nuotr.
„Diskutuotinas, matyt, klausimas amžiaus riba, kuri paskelbta 40 metų. Gal ta riba turėtų būti ir kitokia būti. (...) Bet čia turbūt diskusijų klausimas, mes būtume linkę, kad būtų didesnė riba“, - kalbėjo Š. Ruzgys.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 16, 2018, 1:45 PM

„Gal labiau evoliucine ja vadintume, jeigu taip ir išliktų esami siūlymų kampai, kurie šiuo metu matomi, tai yra, kad dalyviai kviečiami pagrįstai motyvuotu būdu sistemoje likti ir papildomai prisidėti daugiau patys. Nes iš tikrųjų tie, kurie 2+0+0 (2 proc. perveda „Sodra“, pats žmogus ir valstybė nemoka nieko – BNS) kaupia ir neturi kitos galimybės, reikėjo kažką daryti. Mes gal būtume siūlę atidaryti naują „langą“ ir pakviesti prisidėti papildomai, bet šiuo metu padaryta labiau konsoliduojant mokestinę naštą (...) Kaupimo masiškumas turėtų išlikti“, – BNS sakė Š. Ruzgys. 

Pasak jo, valdžios sprendimas susieti pensijų reformą su mokesčių pertvarka yra sveikintinas žingsnis. 

„Šiuo metu žmogus prisideda 2 proc. (prie antrosios pakopos fondo – BNS), bet jeigu turės prisidėti 4 proc., tačiau mokestinė sistema tuo pačiu irgi adaptuojama, kad bus mažesnis bendras tarifas, tai reiškia, kad paprastam žmogui bent jau nebus blogiau, negu šiuo metu. Sveikintinas dalykas kartu su mokesčių sistema tai daryti ir tai priimtina ir logiška, tikriausiai“, – sakė Š. Ruzgys. 

Jis iš esmės teigiamai vertina automatinį dalyvavimą sistemoje, nes tai rodo, jog ji veikia gerai. Vis dėlto, anot jo,  vertėtų padidinti įtraukimo į sistemą amžiaus ribą. 

„Diskutuotinas, matyt, klausimas amžiaus riba, kuri paskelbta 40 metų. Gal ta riba turėtų būti ir kitokia būti. (...) Bet čia turbūt diskusijų klausimas, mes būtume linkę, kad būtų didesnė riba“, - kalbėjo Š. Ruzgys. 

Vyriausybė siūlo nuo kitų metų nutraukti „Sodros“ įmokas į antros pakopos pensijų fondus. Norintis joje toliau kaupti darbuotojas galės mokėti 4 proc. atlyginimo, o valstybė ir toliau prisidės 2 proc. vidutinio šalies darbo užmokesčio įmoka. 

Jei darbuotojas fondui skirs daugiau nei 4 proc. atlyginimo, jam bus taikomos papildomos mokestinės lengvatos, jų gaus ir darbdavys, kaupiantis darbuotojo naudai.

Nuo 2004-ųjų veikiančių antros pakopos pensijų fondų dalyviams „Sodra“ dabar perveda 2 proc. jų atlyginimo, o jei pats žmogus prisideda 2 proc., valstybė perveda papildomus 2 proc. nuo vidutinio šalies darbo užmokesčio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.