Draudikai apie skubą ruošiant pensijų reformą – negi valstybė griūva?

Vyriausybės pristatyta ir šiuo metu vykstanti pensijų reforma atrodo lyg sūris pelėkautuose. Gyvybės draudimo įmonių asociaciją labiausiai šokiruoja vos ne per naktį įstatymų projektuose atsiradęs siūlymas anuitetų teikimą perduoti vieninteliam teikėjui – „Sodrai“ ir įpareigoti visas II pakopoje sukauptas lėšas privaloma tvarka vėl grąžinti į „Sodrą“.

Nuspėti, kokios pensijos tikėtis sulaukus pensinio amžiaus, dėl nuolat keičiamos tvarkos sunku. <br>V.Balkūno nuotr.
Nuspėti, kokios pensijos tikėtis sulaukus pensinio amžiaus, dėl nuolat keičiamos tvarkos sunku. <br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 17, 2018, 11:18 AM

Gyvybės draudimo ir pensijų bendrovės „Aviva Lietuva“ finansų direktorė Ritai Nogė pasakojo apie tai, kad, dėliojant reformos apmatus, su rinkos dalyviais draudikai jie nebuvo derinti, nesulaukta ir ekonominių vertinimų.

„Negi šalis griūva, kad tokių svarbių klausimų aptarimui buvo duotos keturios dienas“, – klausė asociacijos prezidentas Artūras Bakšinskas, kuris su asociacijos nariais per kelias dienas turėjo perskaityti ir įvertinti siūlomas naujoves.

Jis atkreipė dėmesį, kad nuolat keičiant pensijų kaupimo sistemą nėra užtikrintumo, kad gyventojai tikrai išmokas gaus.

„II pakopoje kaupti pinigai grįžta į politikų valdomą valstybinę sistemą, niekas nežino, kokių reformų bus imtasi ateityje. Nelieka konkurencijos – „Sodra“ taptų vienintele anuitetų monopolininke, nors šiuo metu anuitetus teikia trys bendrovės, ir iš jų galima išsirinkti palankiausią pasiūlymą. „Sodros“ anuitetai gali būti brangesni, nes ji neturės konkurencinio spaudimo mažinti veiklos sąnaudas“, – sako asociacijos prezidentas.

Jo teigimu, šis siūlymas pažeidžia teisėtus II pakopos dalyvių lūkesčius ir apriboja teisę į jų pačių nuosavybę, nes nebus kito pasirinkimo, tik su sukauptomis lėšomis grįžti į „Sodrą“.

„Pradedant kaupti II pakopoje tokio reikalavimo ir netgi tokios minties nebuvo – gyventojai tuomet gal nebūtų pradėję kaupti, nes kokia prasmė kaupti savarankiškai, prisidėti asmeninėmis lėšomis, kai paskui vėl turi grįžti į „Sodrą“, – kalbėjo A.Bakšinskas.

Asociacijos atstovų teigimu, svarbu sukurti ir išlaikyti paskatas, kurios ragintų kaupti savarankiškai, kad žmonėms tai vertėtų daryti. Pasak A.Bakšinsko, taupyti II pakopoje labiau vertėtų, jei formulė būtų 4 proc. gyventojo įmoka + 3 proc. valstybės paskata, vietoj dabar siūlomų 4+2 procentų.

Taip pat siūloma svarstyti gyventojų pajamų mokesčio (GPM) susigrąžinimo lubų didinimą, kaupiantiems III pakopoje. Šiuo metu gyvybės draudimo ir III pakopos pensijų fondų įmokų, nuo kurių galima susigrąžinti 15 proc. sumokėto GPM, lubos siekia 2 tūkst. eurų per metus, arba 167 eurų per mėnesį.

„Į susigrąžinimą dabar bus įtraukiamos ir papildomos įmokos II pensijų pakopoje. Taip pat gyventojai virš 40 metų turėtų būti skatinami daugiau kaupti savarankiškai. Jiems II pakopa nebus privaloma, tačiau kaupti turėtų didesnėmis sumomis, kad sukauptų bent kokią papildomą pensijos dalį“, – sako A.Bakšinskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.