Geriems vadovams kaip ir treneriams – kalnai pasiūlymų

Versle – kaip sporte, nuo vadovo ir komandos trenerio nusiteikimo bei vadovavimo gebėjimų priklauso laimės komanda, ar pralaimės. Tyrimai rodo, kad šiuo metu gerų vadovų poreikis versle – didžiulis, taip pat kaip ir sporte geri treneriai neatsigina pasiūlymų.

 Pasak V.Ciemnolonskio, geram verslo lyderiui ar treneriui pirmiausia rūpi organizacijos pagrindas – žmonės. <br> Organizatorių nuotr. 
 Pasak V.Ciemnolonskio, geram verslo lyderiui ar treneriui pirmiausia rūpi organizacijos pagrindas – žmonės. <br> Organizatorių nuotr. 
 Pasak V.Ciemnolonskio, geram verslo lyderiui ar treneriui pirmiausia rūpi organizacijos pagrindas – žmonės. <br> Organizatorių nuotr. 
 Pasak V.Ciemnolonskio, geram verslo lyderiui ar treneriui pirmiausia rūpi organizacijos pagrindas – žmonės. <br> Organizatorių nuotr. 
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 2, 2018, 9:17 AM

Š. Jasikevičius – geras vadovas

Per artimiausius 3-7 metus verslo įmonės labiausiai ieškos plačiai mąstančių ir greitai prie besikeičiančių sąlygų galinčių prisitaikyti vadovų. Taip pat labai svarbu, kad vadovai įtrauktų komandą į strategijos kūrimą ir jos įgyvendinimą, kad sugebėtų ugdyti darbuotojus, padėti tobulėti, būti jiems mentoriais.

Tokius lūkesčius sėkmingiems vadovams išsakė verslo savininkai tarptautinės mokymų ir konsultacijų bendrovės „FranklinCovey“ užsakytoje apklausoje.

Didžiausią savo padalinį Lietuvoje įkūrusios tarptautinės mokėjimų paslaugų bendrovės „Western Union“ skaitmeninės rizikos ir mokėjimų direktorius Vytis Ciemnolonskis pripažįsta, kad geram verslo lyderiui ar treneriui pirmiausia rūpi organizacijos pagrindas – žmonės. Pasak vadovo, jo nė kiek nenustebino Šarūno Jasikevičiaus sprendimas praėjusių metų LKL pusfinalio serijos metu išleisti vieną iš stipriausių komandos žaidėjų Augusto Limą aplankyti žmonos ir ką tik gimusios dukrelės.

„Rūpinimasis savo komandos nariais ir jų poreikių suvokimas – tikrojo lyderio bruožas. Š. Jasikevičiui žaidėjai visuomet yra pirmoje vietoje. Treneris nuolat giria komandą. Net ir po pralaimėjimo Eurolygos pusfinalyje jis dėkojo žaidėjams už kovingumą ir pasiektą rezultatą“, – teigia V. Ciemnolonskis.

Jaučiamas lyderių trūkumas

Gerų vadovų organizacijoms trūksta. Tokią tendenciją fiksuoja pasaulinė audito ir verslo konsultacijų bendrovė „Deloitte“ savo rengiamoje „Pasaulinių žmogiškojo kapitalo tendencijų“ ataskaitoje. Specialistai pastebi, kad šiuo metu didžiausias organizacijų iššūkis – „dabar pasirengusių veikti lyderių stygius“, – aiškina „FranklinCovey Lietuva“ konsultantas Rytis Juozapavičius.

Kodėl toks trūkumus susiformavo? R. Juozapavičius aiškina, kad tai lemia vyresnės kartos traukimasis į pensiją, spartūs demografiniai pokyčiai. Pasaulis keičiasi taip greitai, kad ir šiandienos lyderiams reikia jau kitokių įgūdžių rinkinio nei reikėjo vakar.

Įtakos turi ir dėl pasaulinės ekonomikos krizės sumažėjusios investicijos į vadovavimo ir lyderystės kompetencijų ugdymą, nes ir vadovavimo gebėjimus galima ir būtina tobulinti.

Pasak R. Juozapavičiaus, kadangi gerų šiandienos vadovų trūksta, organizacijoms darosi sunku pritraukti ir išlaikyti talentus, sudėtinga diegti naujoves ir išlinkti konkurencingoms.

Taškai ir minutės pertraukėlės

V. Ciemnolonskis pabrėžia, kad sporte ir versle veikia tie patys principai, todėl vadovai gali daug ko išmokti iš sporto trenerių ir sportininkų.

„Tiek sporte, tiek versle rezultatų pasiekiama su žmonėmis. Tiek vadovas, tiek treneris suburia komandą ir „uždega“ ją bendram tikslui. Kiekvienas darbuotojas yra tarsi žaidėjas, komandoje atliekantis tam tikrą funkciją ir taip geriausiai atskleidžiantis savo individualias stiprybes bei padedantis artėti prie bendro tikslo“, – įsitikinęs V. Ciemnolonskis.

Jo nuomone, sporte ir versle šiuo metu ypač svarbu laiku ir greitai reaguoti į besikeičiančią situaciją.

„Detali krepšinio varžybų statistika yra be galo svarbi analizuojant komandų bei žaidėjų stipriąsias ir silpnąsias puses, efektyvumą, netgi stilių. Tačiau varžybų metu treneris pasitelkia tik keletą pagrindinių rodiklių – rezultatą, laiką, pražangų skaičių, – ir situacijai pakoreguoti čia ir dabar naudoja minutės pertraukėles, ir matome, kad dažnai tai puikiai suveikia“, – sako V. Ciemnolonskis.

Pasak jo, versle taip pat aktyviai analizuojami rezultatai, pasitelkiami įvairūs rodikliai bei veiklos ataskaitos. Tačiau ne mažiau svarbu čia ir dabar reaguoti į situacijas, jei esminiai komandos pasiekimų rodikliai vadovo netenkina.

„Įsidiegus LEAN sistemą, savotišką minutės pertraukėlę atstoja rytinis aptarimas. Kiekvieną rytą mūsų įmonėje vyksta komandų susirinkimai, per kuriuos analizuojame, kaip mums sekasi judėti tikslo link, kokios kliūtys trukdo tai daryti, ir sutariame, kokių veiksmų imsimės šiandien pat, kad tas kliūtis pašalintume“, – pasakojo V. Ciemnolonskis.

Sportas – raktas į sėkmę

Moksliniais tyrimais įrodyta, jog sportas turi įtakos lyderio savybių ugdymui. Sportuojantys žmonės yra disciplinuotesni, geriau planuoja laiką, supranta komandinio darbo naudą, geba bendradarbiauti. Sportuojantys vaikai ir paaugliai pasižymi didesne saviverte.

Jau dvejus metus „Western Union“ paramos fondas Lietuvoje „Western Union Foundation Lithuania“ ir Lietuvos krepšinio lyga padeda vaikams iš nepasiturinčių šeimų, lankantiems dienos centrus, susidraugauti su sportu. Projekto „Gyvenimas krepšinio ritmu“ metu specialistai per krepšinį moko vaikus svarbiausių socialinių, o taip pat ir lyderystės įgūdžių.

„Vaikų sportas rėmimui pasirinktas neatsitiktinai. Manau, kad be daugybės kitų vaikams sporto teikiamų naudų šia parama prisidedame ir prie ateities lyderių ugdymo“, – įsitikinęs V. Ciemnolonskis.

Pasak jo, visi „Western Union“ Lietuvoje veikiančio paslaugų centro darbuotojai aktyviai skatinami įsitraukti į sportines veiklas. Yra įkurtos ir palaikomos darbuotojų tinklinio, krepšinio, futbolo bei ėjimo komandos.

V. Ciemnolonskis mano, kad komandinis sportas ne tik kuria bendrumo jausmą, bet ir moko siekti užsibrėžtų tikslų, greitai spręsti iškylančias problemas, o šie įgūdžiai darbe būtini kiekvienam – tiek vadovui, tiek specialistui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.