L. Kukuraitis: „Sodros“ lubos bus naudingos ne tik turtingiesiems

Seimui penktadienį po svarstymo parėmus Vyriausybės siūlomas „Sodros“ įmokų lubas, socialinės apsaugos ir darbo ministras teigia, kad toks sprendimas užtikrins teisingumą. Linas Kukuraitis pabrėžia, kad pokyčiai gyventojų pajamų mokesčio (GPM) srityje leis daugiau uždirbantiesiems prisidėti prie valstybės biudžeto.

T.Bauro nuotr. 
T.Bauro nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 22, 2018, 4:15 PM

„Sodros „lubų“ klausimas buvo keliamas  metai iš metų.

Tas neteisingumo jausmas buvo artimas daugeliui žmonių, gaunančius didelius atlyginimus. Jeigu yra išmokų lubos, tai turėtų būti ir įmokų lubos, kad būtų išlaikomas teisingumas.

Tačiau atitinkamai keliamas gyventojų pajamų mokestis – ir kai subalsuos Seimas, ar bus 25 proc. ar 27 proc. (progresinis GPM – BNS), yra ir kitų, papildomų siūlymų, yra dar didesnių procentų, – tai tiek turtingieji laimės iš „Sodros“ lubų, tiek per gyventojų pajamų mokestį turėtų daugiau prisidėti prie biudžeto“, – sakė L.Kukuraitis.

Ministras kartu gynė ir kompromisą dėl Vyriausybės siūlymo 2 procentiniais punktais mažinti „Sodros“ įmokos tarifą – dabar jį ketinama sumažinti 1 procentiniu punktu, o dar 1 punktu būtų mažinamas GPM tarifas. Pasak jo, „sprendimas tikrai geras ir tvarus ateities pensijoms“.

„Tas Seime priimtas kompromisas yra tikrai geras kalbant apie „Sodros“ ateitį. Kaip žinoma, šia reforma siūloma atsisakyti įmokų į pensijų fondus iš „Sodros“ biudžeto, o kompromisas – 2 proc. sumažinti darbo užmokesčio apmokestinimą – sutarta didesne dalimi apmokestinti per gyventojų pajamų mokestį.

„Sodros“ rezervas auga ir tampa kaip reikiant didesnis, negu buvo planuotas ateinančiais metais, jeigu nebūtų reformų, o ypač didesnis lyginant su Vyriausybės pasiūlytu variantu“, – aiškino L.Kukuraitis.

Kritikams teigiant, kad dėl reformų, pensijos bus mažos, ministras sakė, kad sunku prognozuoti, koks bus pensijų dydis ateityje, tačiau, tikėtina, kad jos bus „adekvačios“.

„Kitą kartą orų neatspėjame, kurie bus po trijų dienų, o kalbėti apie dešimtmečius. (...) Jeigu remiamės Eurostato prielaidomis, turime tas neigiamas prognozes, bet netgi dabartiniai metai rodo, kad ir migracijos mastas kitoks, negu buvo planuotas, ir bendrai auganti ekonomika, tikėtina, bus daug geresnės prielaidos ir mes turėsime adekvačias ir normalias pensijas“, – sakė L. Kukuraitis.

Opozicinių konservatorių atstovas Rimantas Jonas Dagys penktadienį Seimo posėdyje piktinosi, esą reforma tik pablogins pensininkų padėtį.

„Mums dabar pasiūlė nagrinėti modelį, kur yra 20 proc. (pakeitimo norma – pensijos santykis su alga – BNS). Jeigu ta sistema dabar įsigalėtų, vidutinis pensininkas, pabrėžiu, vidutinis, jo pensija būtų 180 eurų“, – Seimo salėje kalbėjo parlamentaras.

Konsolidavus „Sodros“ įmokas darbuotojų pusėje, darbo pajamoms būtų taikomi du pagrindiniai tarifai – 20 proc. gyventojų pajamų mokestis (GPM), 5 punktais didėjantis dėl bazinės pensijos perkėlimo į valstybės biudžetą, ir 19,5 proc. socialinio draudimo, įskaitant ir privalomąjį sveikatos draudimą, įmoka. Darbdavio socialinio draudimo įmoka turėtų mažėti iki 1,47 proc.

Pirminiame Vyriausybės variante darbuotojams buvo siūloma nustatyti 21 proc. GPM ir 18,5 proc. „Sodros“ įmoką – ji perskaičiavimo metu visiems būtų mažinama 2 punktais (to nepadarius, įvertinus dabar mokamus mokesčius, turėtų siekti 20,5 proc.). Tai siūlyta daryti, planuojant permainas pensijų kaupime – „Sodros“ pervedimų į antros pakopos fondus naikinimu ir gyventojų įmokos padidinimu.

Pasiūlymas mažinti „Sodros“ įmokas Seime buvo sutiktas priešiškai. Dalis parlamentarų nuogąstavo, kad tai turės neigiamos įtakos „Sodros“ finansiniam stabilumui, galimybėms kaupti rezervą ir didinti pensijas. Atsižvelgę į tai, valdančiųjų lyderiai pasiūlė kompromisą, kuriuo apytiksliai vienu punktu sumažintas tiek GPM, tiek „Sodros“ įmoka.

Seimas po svarstymo penktadienį taip pat pritarė, kad būtų įtvirtinamos „Sodros“ įmokų (išskyrus sveikatos draudimo įmokų) lubos, kurios palaipsniui susilygintų su išmokų lubomis. 2019 metais jos siektų 120 vidutinių darbo užmokesčių per metus, 2020 metais – 84, o 2021 metais – 60 vidutinių darbo užmokesčių per metus. Seimo kanceliarijos pranešime teigiama, kad įmokų lubos būtų įvedamos siekiant socialinio draudimo sistemos teisingumo, nes šiuo metu didelį darbo užmokestį gaunantis asmuo sumoka dideles įmokas, bet negali gauti didelių išmokų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.