Vergovė: jos mastai nustebino pačius tyrėjus

Priverstinis darbas pasaulyje kasmet išnaudotojams sukrauna maždaug 150 mlrd. dolerių pelną. Du trečdaliai iš šios sumos tenka prostitucijai, teigiama Tarptautinės darbo organizacijos (TDO) ataskaitoje.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 20, 2014, 5:36 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 5:31 PM

Pristatydamas ataskaitą TDO generalinis direktorius Guy'us Ryderis teigė, kad išvados nustebino ir pačią organizaciją, skelbia BBC.

TDO duomenys liudija, kad iki 99 mlrd. dolerių pelno kasmet atneša prostitucija, 34 mlrd. JAV dolerių, – priverstinis darbas, statybos, pramonės, kasybos ir paslaugų, 9 mlrd. dolerių – žemės ūkio, miškininkystės ir žuvininkystės srityse, 8 mlrd. dolerių – priverstiniai namų ruošos darbai be užmokesčio, arba kai už darbą mokama gerokai mažiau nei yra nustatyta rinkoje.

Daugiausia priverstinio darbo aukų yra Azijoje, beveik 18 proc. – Afrikoje ir beveik 10 proc. – Lotynų Amerikoje. Iš viso daugiau nei 21 milijonų žmonių visame pasaulyje yra priversti atlikti vergų darbą.

Beje, Europos Sąjungos (ES) šalyse priverstinis darbas nėra retenybė. Europos šalyse, nepriklausančiose ES, į vergvaldžių pinkles yra įkliuvę 1,5 milijono žmonių. Ataskaita taip pat apima ir vergų darbą valstybinėse institucijose, Vergauja 2,2 mln. kalinių ir kareivių.

Daugiau nei pusė visų vergovės aukų yra moterys ir mergaitės. Pastarosios dažniausiai yra priverstos užsiimti prostitucija. Seksualinis vaikų išnaudojimas, pasak ataskaitos yra pelningiausia priverstinio darbo niša.

TDO pažymėjo, kad labiausiai paplitusios priežastys, skatinančios vergovę yra skurdas, išsilavinimo ir įsidarbinimo galimybių stoka. Todėl organizacija paragino vyriausybes skirti ypatingą dėmesį kovai su šiais reiškiniais,taip pat sustiprinti teisinę apsaugą, nes į nusikalstamų grupuočių, įklampinančių į vergovę, pinkles dažniausiai pakliūna tie, kurie palieka savo tėvynę, ieškodami geriau apmokamo darbo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.