Dešimt klaidingų įsitikinimų, trukdančių jums sutaupyti

Visi žino, kad pinigus reikia taupyti, tačiau daugelis randa dešimtis pasiteisinimų, kodėl jiems to daryti nepavyksta. Pateikiame dešimt labiausiai paplitusių mitų apie pinigus, kurie trukdo jums sutaupyti. Pabandykite atsisakyti šių frazių ir galbūt kiaulė taupyklė pildysis greičiau.

Į taupyklę ar į kišenę? Taupyti dažnam yra sunku, bet tai – labai svarbu.<br>123rf nuotr.
Į taupyklę ar į kišenę? Taupyti dažnam yra sunku, bet tai – labai svarbu.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 6, 2014, 6:16 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 4:52 AM

1 melas: „Aš visuomet turėsiu darbą“

Kai pakankamai sunku surasti papildomų pinigų net dirbant, nesinori galvoti apie tai, kad galbūt reiktų jų atsidėti ir juodai dienai. Tačiau nė vienas nėra apdraustas nuo netikėtos nelaimės ar darbo praradimo.

Sprendimas: Nustokite galvoti tik apie šiandieną ir manyti, kad turite užtikrintą darbo vietą. Verčiau pamąstykite apie tai, kad nedidelės pinigų sumos, atsidedamos iš kiekvienos algos, vieną dieną virs solidžiais pinigais. O juos išleisti progų tikrai atsiras, net jei turėsite nuolatinį pajamų šaltinį.

2 melas: „Aš nusipelniau, net jei negaliu sau to leisti“

Pasiteisinimų nusipirkti vieną ar kitą dalyką visuomet galima rasti, progų išleisti pinigus – apstu. Problema atsiranda tuomet, kai norai nesutampa su realiomis finansinėmis galimybėmis.

Sprendimas: Skirkite norus nuo poreikių. Tiksliai žinokite, kada pinigus leisti reikia, o kada jums tiesiog norisi vieno ar kito dalyko. Žinoma, palepinti save kartais reikia. Vis dėlto prieš įsigydami norimą, tačiau nebūtiną, daiktą paklauskite savęs, ar tikrai galite sau tai leisti ir ar vėliau neteks dėl pirkinio gailėtis.

3 melas: „Tik turtingi gali sutaupyti“

Atrodo, užburtas ratas – tam, kad turėtum pinigų, reikia taupyti. O tam, kad galėtum tai daryti, turi turėti pinigų. Vis dėlto, dažniausiai taupoma ne norint praturtėti, o siekiant finansinio saugumo.

Sprendimas: Prieš nuleidžiant rankas reikia nepamiršti, kad daugelis milijonierių negimė turtingi, o taupomi pinigai gali augti greičiau nei jūs įsivaizduojate. Net jei pradedate taupyti nuo mažų sumų, darant tai sistemingai santaupos vis didėja, o taupant ilgą laiką tampa vis lengviau atsidėti didesnes pinigų sumas.

4 melas: „Pasiskolinsiu iš savo santaupų, o kitą mėnesį atsidėsiu dvigubai“

Jei jau pavyko sutaupyti, kodėl gi prireikus nepasiimti iš taupyklės šiek tiek pinigų? Atrodo logiška, tačiau dažniausiai iš santaupų „pasiskolinti“ pinigai nebegrįžta. Kas mėnesį taupymui skirti dalį pinigų sudėtinga, o per mėnesį sutaupyti dvigubai – kartais neįmanoma.

Sprendimas: Pinigus iš savo santaupų skolinkitės tik tvirtai žinodami, kad turėsite galimybę juos atiduoti. Norėdami sutaupyti dvigubai, tikriausiai, turėsite atsisakyti tam tikrų išlaidų. Prieš skolindamiesi, turėkite planą.

5 melas: „Jei pakankamai ilgai ignoruosiu skolas, jos išnyks“

Kartais turint net nedidelę skolą kyla sunkumų ją grąžinant. Skola vis atidedama, naiviai tikint, kad vieną dieną ji tiesiog dings. Deja, retas pamiršta skolas, o jų ignoravimas gali baigtis nemaloniu antstolių vizitu. Jei nuspręsite ignoruoti ir juos, galite net nepastebėti, kaip skola išaugs kelis kartus.

Sprendimas: Visas skolas stenkitės atiduoti laiku. Jei to padaryti nepavyko ir susidūrėte su antstoliais, pirmiausia žinokite savo teises. Antstolių ignoravimas nepadės ir skolą sumokėti tikrai reikės, tačiau susitarus su skolintoju dėl pratęsto jos grąžinimo termino, bent nereikės mokėti ir už skolų išieškotojų darbą.

6 melas: „Aš niekuomet neišlipsiu iš skolų“

Turint daug skolų gali atrodyti, kad niekuomet jų neatsikratysite. O jeigu jau taip – koks skirtumas, viena skola daugiau ar mažiau? Didelės skolos dažniausiai atsiranda per ilgą laiką. Daug laiko reikia ir norint išlįsti iš skolų liūno, tačiau tai įmanoma.

Sprendimas: Vietoje susitaikymo su situacija, suvokite, kad galite ją pakeisti. Vietoje to, kad vėl skolintumėtės, susikoncentruokite į skolos grąžinimą. Pirmiausia grąžinkite mažiausias skolas, arba tas, kurių turėjimas jums brangiausiai kainuoja.

7 melas: „Mokumas svarbus tik imant paskolą būstui“

Greituosius kreditus šiandien gali pasiimti kiekvienas, tai atrodo patogus būdas prireikus greitai gauti papildomų pinigų. O jei neplanuoji ateityje imti būsto ar kitos didelės paskolos, kam rūpi kredito balas ar mokumas? Nereikia pamiršti, kad geras kredito balas visuomet yra pranašumas, o aplaidus požiūris į skolas gali labai brangiai atsieiti.

Sprendimas: Nuolat fiksuokite savo sąskaitas ir skolas bei stenkitės jas padengti laiku. Niekuomet negalite būti tikras, kad neprireiks pasiimti didesnio kredito. Be to, jūsų mokumas gali būti tikrinamas ir siekiant išsinuomoti ar nusipirkti turtą išsimokėtinai. Atsarga gėdos nedaro.

8 melas: „Senatvėje manimi pasirūpins valstybė“

Dažnai pensija suvokiama kaip atostogos, kai dirbti jau nebereikia, o pinigai vis dar gaunami. Vis dėlto, reikia nepamiršti, kad dėl mažų pensijų skundžiamasi ne veltui – jos turėtų būti suvokiamos ne kaip pagrindinis pajamų šaltinis, o kaip valstybės garantas.

Sprendimas: Kad ir kaip nesinorėtų, apie senatvę reikėtų pradėti galvoti kuo anksčiau. Dirbant sutaupyti pinigai tikrai pravers vėliau, net jei gausite solidžią pensiją. Vertėtų pasidomėti pensijų fondais, siūlančiais kas mėnesį tam tikrą sumą nuo algos skirti pensijos kaupimu arba pagalvoti apie tokį darbą ar verslą, kurio nereiktų palikti sulaukus pensinio amžiaus.

9 melas: „Geriausia pinigus laikyti banko sąskaitoje“

Pinigus laikyti banke – saugus ir patikimas, tačiau nepraktiškas būdas. Vis dėlto, pinigai nėra investicija. Dėl infliacijos „nejudančių“ pinigų vertė nuolatos mažėja, o atidaryta investicinė sąskaita per ilgą laiką praktiškai garantuoja bent nedidelį pelną.

Sprendimas: Banke laikykite tik tiek santaupų, kiek gali prireikti nenumatytiems atvejams. Likusius pinigus patikėjus nedidelės rizikos investiciniams fondams didelių turtų gal ir nesusikrausite, tačiau turėsite nemenkas galimybes pinigų sumą padidinti.

10 melas: „Investavimas yra labai rizikinga ir sudėtinga“

Žmonės dažnai bijo investuoti, nes nesupranta bankų terminologijos ir nežino elementarių investavimo principų. Dėl to ir atsiranda baimė bei nepasitikėjimas investavimo galimybėmis.

Sprendimas: Efektyvus ir pelną nešantis investavimas išties reikalauja nemažai žinių, tačiau jums nebūtina visko žinoti pačiam. Investicines paslaugas teikiantys bankai siūlo konsultacijas specialistų, kurie paaiškins viską net labiausiai finansiniuose reikaluose nesigaudantiems. Svarbu pasidomėti ir savo investicijas patikėti į patikimas rankas.

Parengė Gintarė Rovaitė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.