Kaip keitėsi 100 pagrindinių prekių ir paslaugų kainos rugpjūtį?

Nuo birželio mėnesio Lietuvos statistikos departamentas pradėjo skelbti statistinę informaciją apie pagrindinių vienarūšių vartojimo prekių ir paslaugų vidutines mažmenines kainas. Ši informacija bus skelbiama kartą per mėnesį pasirengimo euro įvedimui laikotarpiu ir įvedus eurą iki 2015 m. gruodžio.

Daugiau nuotraukų (1)

Nerija Kaulakienė

Sep 15, 2014, 2:33 PM, atnaujinta Feb 2, 2018, 12:24 PM

Susumavus Lietuvos statistikos departamento ir apklausas vykdžiusių naujienų portalų rezultatus paaiškėjo, kad visuomenę labiausiai domina kasdieniai maisto produktai: duona, kiaušiniai, aliejus, vištiena, cukrus. O iš paslaugų gyventojus labiausiai domina bankų, odontologo, viešojo maitinimo, taksi bei moterų kirpyklų teikiamų paslaugų kainų pokyčiai.

Buvo atrinkti populiariausi Lietuvos rinkoje prekių ženklai ir pakuotės, tiksliau apibrėžtos kainą lemiančios charakteristikos. Kainų duomenys nerenkami turgavietėse ir kaimo vietovių parduotuvėse. Vidutinės kainos skaičiuojamos kaip paprastas surinktų kainų aritmetinis vidurkis.

Lietuvos statistikos departamentas paskelbė statistinę informaciją apie 100 pagrindinių vienarūšių vartojimo prekių ir paslaugų 2014 m. rugpjūčio mėnesio vidutines mažmenines kainas ir jų pokyčius rugpjūčio mėnesį, palyginti su liepa.

100 pagrindinių vienarūšių vartojimo prekių ir paslaugų vidutinėms mažmeninėms kainoms apskaičiuoti buvo užregistruotos 12 534 kainos 985 prekybos ir paslaugų įmonėse ir įmonių vietos vienetuose 18 miestų.

Daugiausia pabrango malta natūrali kava – 14,6 procento, apelsinai – 9,8, suskystintos dujos su pristatymu – 8,7, suskystintos automobilinės dujos – 8,1, o atpigo baltagūžiai kopūstai – 35,6, bulvės – 34,6, pomidorai – 30,4, žaliosios vynuogės – 22,1 procento.

Iš duonos ir grūdų produktų labiausiai rugpjūčio mėnesį pabrango kvietinių miltų sausainiai pakeliuose - 4,3 procento, iš mėsos – jautienos kumpis be kaulo - 1,5 procento ir kalakutienos krūtinėlių filė – 1,2 procento. Iš pieno produktų Statistikos departamentas užfiksavo pabrangusį tik fermentinį sūrį “Gouda” tipo, visi kiti pieno produktai, įeinantys į 100 pagrindinių vienarūšių vartojimo prekių krepšelį, paskutinį vasaros mėnesį šiek tiek pigo, 22 procentų riebumo sūris atpigo 1,6 procento. Nebrango rugpjūčio mėnesį ir žuvis bei jos produktai, aliejus ir riebalai. Pigo ir didžioji dalis daržovių, pomidorai net - 30,4 procento, kopūstai – 35,6 procento.

Vienintelis maisto produktas iš daržovių, kuris rugpjūčio mėnesį šiek tiek pabrango – fasuoti, rauginti kopūstai 2,3 procento kainavo daugiau nei liepos mėnesį. Iš saldumynų brango pieniškas šokoladas be priedų ir vanilinio plombyro ledai vafliniame puodelyje – po 2,8 procento. Iš nealkoholinių gėrimų statistikos departamento duomenimis pabrango 100 procentų apelsinų sultys – 2,3 procento ir malta kava – 14,6 procento.

Alkoholiniai gėrimai rugpjūčio mėnesį šiek tiek pigo, o cigaretės su filtru pabrango puse procento. Paskutinį vasaros mėnesį šiek tiek pigo A-95 benzinas – 1,1 procento ir 0,7 procento dyzelinas, tačiau pabrango suskystintos automobilinės dujos – 8,1 procento. Iš asmens higienos prekių buvo užfiksuotas dantų pastos pabrangimas – 3,3 procento ir sauskelnės – 1,5 procento. Viešojo maitinimo sektoriuje rugpjūčio mėnesį kainos nors ir nedaug, bet augo: pilstomas šviesus alus pabrango 2,4 procento, vištienos kebabas su lavašu – 2,3 procento. Paslaugų sektoriuje pabrango cheminio valymo paslaugos – 2,3 procento, batsiuvių paslaugos – 1,9 procento, dantų plombavimas – 1,2 procento.

Pagrindiniai veiksniai, turėję įtakos kainų pokyčiams, Statistikos departamento teigimu, buvo taikytos nuolaidos, prekių kainų atstatymas po liepos mėnesio taikytų nuolaidų ir sezoniškumas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.