Nuo kitų metų liepos – stulbinantis pensijų augimas

Penktadienį posėdžiavusi valdančiųjų Politinė taryba priėmė sprendimą nuo kitų metų liepos 1 d. didinti bazinę pensiją, dėl ko vidutinė reali senatvės pensija didės 14 litų.

Kiek nuo kitų metų liepos didės pačios mažiausios pensijos, kol kas nesuskaičiuota.<br>V.Balkūno nuotr.
Kiek nuo kitų metų liepos didės pačios mažiausios pensijos, kol kas nesuskaičiuota.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Sep 19, 2014, 2:55 PM, atnaujinta Jan 30, 2018, 10:02 AM

Iš viso tam kitąmet, kad pensijos nuo liepos 1 d. padidėtų, reikės 92 mln. litų. Vidutinė senatvės pensija vidutiniškai padidėtų 16-17 litų. Kiek padidėtų pačios mažiausios pensijos, kol kas sunku pasakyti.

Klausiama, iš kokių šaltinių bus skiriamos lėšos pensijoms, Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė teigė, jog mato galimybę šiek tiek padidinti valstybės biudžeto deficitą.

„Bet negalime palikti žmonių visiškai nepakėlę pensijų“, – sakė politikė.

Premjeras Algirdas Butkevičius į šį neženklų pensijų didinimą siūlė pažvelgti plačiau vertinant visą finansinę situaciją.

„Jeigu mes negyventume į praeitį ir nereikėtų kompensuoti pensijų, tai mes tris kartus skirtume didesnę sumą pensijoms didinti“, – pabrėžė jis.

Kitais metais pensijoms kompensuoti numatyta skirti 120 mln. litų. Jei ši suma, anot premjero, būtų pridėta prie pensijų didinimo, tai bazinė pensija ir draudžiamosios pajamos didėtų apie 30 litų.

„Kai kalbu su savo kolegomis - tiek latvių, tiek Estijos, tiek kitų šalių ministrais pirmininkais - jie priblokšti, kad mums reikia didžiulę sumą pinigų skirti praeičiai. Dėl to ir Lietuvos gyventojų pensijos yra mažesnės, palyginti su Estija, darbo užmokestis irgi yra mažesnis, palyginti su kitomis Baltijos šalimis. O mes galėtume būti lyderiai Baltijos šalyse ir su vidutinio darbo užmokesčio didėjimu, ir su pensijomis“, – neabejojo ministras pirmininkas.

Anot L.Graužinienės, ar kitais metais dar kartą bus didinamos pensijos, tai priklausys nuo geopolitinės situacijos, makroekonominių rodiklių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.